Piață

429

Târg de Lăsata Secului la MADR

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui  în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

„Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii și fermierii români care depun eforturi pentru a depăși cu bine provocările din această perioadă și a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii românești stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale și în mâinile harnice ale fermierilor și procesatorilor noștri!

Fermierii și producătorii români sunt recunoscuți pentru priceperea, puterea de muncă și tradiția de a produce alimente gustoase, sănătoase și de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru față de munca lor, cumpărând din România și să mâncăm românește!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionuț BARBU.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

Creșterea consumului de produse românești este o prioritate pentru MADR și se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare românești și prin valorificarea tradițiilor gastronomice și culinare autohtone, precum și a obiceiurilor și meșteșugurilor locale.

Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producători și artizani locali din regiunea de nord vest și centru a României. Asociația „Produs de Cluj” promovează, prin intermediul târgurilor naționale și internaționale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obținute din materie primă provenită din microfermele proprii și de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale și nu numai.

La acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată și Telemeaua de Sibiu, două produse  recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenți meșteri artizani care vor expune costume populare și păpuși artizanale îmbrăcate în port tradițional românesc, dar și producători de cosmetice bio, lavandă și produse din lavandă, cât și decorațiuni de sezon.

Informații suplimentare

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la evenimentul „Târgul de lăsatu՝ secului”:

Din Moldova

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria patiserie și panificație, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere și gutui.

Astfel, din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.

Din Suceava, marca „Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificație și patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci.

Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.

Din Banat, județul Caraș-Severin va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume și fructe.

Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din carne sub marca „Gusturi Meșteșugite”: mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc și alte preparate din carne.

Din Ardeal:

Produse atestate tradițional din localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, sub denumirea „CORDIȘ”: cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, șuncă afumată, piept afumat, costiță afumată, pecie afumată și alte preparate din carne

din județul Mureș, comuna Albești: produse tradiționale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar și alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.

Din Brașov, Fundata vor fi aduse preparate din carne și lapte, atestate tradițional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.

Din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște, vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte

Din Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale și povestea tăiețeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuști și sosuri pentru paste.

Ferma Bârsan din județul Alba va veni la târg cu produse din lapte.

Județul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne și brânză maturată marca Arkase.

Din Turda, județul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: cașcaval, brânzeturi maturate, caș și brânză de burduf din lapte de oaie.

Din orașul Blaj, județul Alba, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj va aduce o colecție de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.

Din Muntenia:

Județul Argeș: pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alătura o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă, conserve din fructe și legume;

Producători din județul Giurgiu, comuna Stănești vor aduce legume proaspete de sezon;

Vizitatorii își vor putea face provizii de ceapă și usturoi din județul Buzău

Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate.

Târgul de lăsatu” secului va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2