Repere

245

S&P Global: Previziuni economice pentru 2023

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ultimului raport Keys Fin, COVID-19 continuă tranziția către o endemie globală și va prevala status quo-ul în războiul Rusiei din Ucraina, fără implicații materiale pentru economia globală.

Penuriile legate de COVID-19 ar trebui să devină mai puțin frecvente, ajutând prețurile bunurilor afectate să scadă și mai mult pe parcursul anului.

Inflația va încetini semnificativ în 2023, dar atingerea țintelor băncii centrale va fi un proces pe mai mulți ani. Inflația globală a prețurilor de consum va scădea probabil la o medie de 5%, încheind anul la un ritm de 3,5% anual.

Înăsprirea politicii monetare globale trebuie să se extindă în continuare spre primăvara anului 2023, cu multe variații regionale.

Sunt prognozate recesiuni ușoare în Statele Unite și Europa, dar rezistența din zona Asia Pacific va preveni o recesiune globală.Recesiunile din SUA și UE vor diminua performanța economică a regiunii, deoarece aceste economii achiziționează 27% din exporturile regiunii.

Piețele imobiliare vor continua să slăbească în fața creșterii ratelor ipotecare, dar scăderile prețurilor pot fi temperate pe unele piețe de ofertele încă strânse în raport cu datele demografice.

Dolarul american se pare ca a a atins un vârf și se preconizeaza scăderea acestuia în 2023, dar va rămâne ridicat în comparație cu anii precedenți.

Economiile emergente și în curs de dezvoltare (EMDE) vor rămâne rezistente în cursul anului 2023, dar vor fi afectate de ratele mai mari ale dobânzilor din economiile avansate, în combinație cu expirarea majorității măsurilor de sprijin pentru COVID-19.

Relaxarea politicilor de izolare din China continentală va propulsa o redresare economică agitată.

Întreruperea lanțului de aprovizionare se va atenua semnificativ în 2023, dar tensiunile din cauza penuriei de forță de muncă vor rămâne.

Lipsa forței de muncă va rămâne o provocare în 2023, chiar dacă se preconizează că ratele șomajului vor crește modest.Economiile care depindeau de migrație pentru furnizarea de forță de muncă pentru a-și menține economiile în funcțiune înainte de pandemie - SUA, Canada, Europa de Vest și Australia - vor vedea fluxurile de migrație îmbunătățite, dar probabil nu suficient de rapid pentru a elimina constrângerile de capacitate.Țările Consiliului de Cooperare din Golf sunt o excepție, deoarece migranții din Africa de Est și Asia de Sud vor rămâne cruciali în sprijinirea investițiilor planificate, având în vedere piețele locale de muncă insuficiente.O altă excepție este Europa în curs de dezvoltare - o parte semnificativă a ucrainenilor și rușilor care au emigrat din cauza războiului din 2022 vor rămâne în străinătate în 2023, sporind populația și potențiala forță de muncă din alte țări din Europa și Asia Centrală.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2