Repere

377

Solicitările Sectorului BIO din România

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ieri, s-a desfășurat cu succes Conferința BIO Buzău 2024, un eveniment remarcabil, care a adus în prim-plan provocările și perspectivele sectorului BIO din România, se arată într-un comunicat.

Gazdele și organizatorii au dat startul evenimentului printr-un călduros Cuvânt de Bun Venit, urmat de mesaje oficiale semnificative, evidențiind importanța sectorului BIO în dezvoltarea durabilă a țării. O atenție deosebită a fost acordată Promovării Internaționale, prin mesajul și provocarea adresată Sectorului BIO de către Mihai Ionescu - CoPreședinte al Consiliului de Export al României și intervenția pe Zoom cu dl. Cristian Mateescu, atașat economic al României în Germania.

Astfel, a fost lansată competiția națională "Zece pentru Osaka", selecția de alimente inovative BIO Românești, care vor face parte din Pavilionul României la Expo Osaka Japonia 2025. Acest moment a adus în discuție perspectivele de export ale Alimentelor BIO românești cu valoare adăugată și Misiunea economică din toamna acestui an pentru promovarea produselor BIO românești în Germania. S-a pus în evidență necesitatea colaborărilor internaționale dintre producătorii BIO din România și piețele internaționale, subliniind interconectarea industriei BIO la nivel global.

Doar printr-o dezvoltare puternică a sectorului alimentar BIO românesc se poate depăși actualul stadiu al sectorului Agro-Alimentar românesc, care este perceput doar ca producător și exportator de materii prime BIO, odată cu materiile prime exportându-se și subvenția aferentă acestora.

Sectorul BIO este extrem de dependent de exportul materiilor prime, ceea ce constituie o amenințare pentru existența acestui sector în România.

Un moment anticipat a fost anunțul Festivalului European BIO de la Polovragi, programat pentru 18-21 iulie, o oportunitate de a celebra și promova produsele ecologice într-un cadru autentic, un prilej de punere în practică a Axei 1 a Planului European de acțiune pentru Agricultura Ecologică, prin conștientizarea beneficiilor Alimentului BIO pentru Sănătatea umană și Sănătatea Mediului înconjurător. Pentru o săptămână comună, Polovragi devine Capitala Europeană a produselor BIO!

Concluziile și discuțiile finale au deschis calea către acțiuni concrete, iar prânzul tradițional românesc, oferit cu generozitate de BioHumuSol, a creat un mediu propice pentru networking și schimb de idei.

De asemenea, dr. Marian Cioceanu a prezentat proiectele fermierilor BIO, menționând necesitatea unor solicitări fiscale mai avantajoase, sprijin pentru sectorul de procesare BIO, și actualizarea subvențiilor pentru a reflecta corect pierderile de venit.

Birocrația BIO românească a fost subiectul unei pledoarii pentru eliminarea excesului de formalități, conform unor modele eficiente din Franța și Germania. Pe parcursul conferinței, a fost subliniată importanța campaniilor de conștientizare a consumului de produse eco și nevoia de a adapta legislația pentru a susține dezvoltarea sectorului. BioRomania speră că această conferință va servi drept catalizator pentru schimbări pozitive și susține angajamentul continuu pentru un viitor sustenabil în agricultura ecologică din România.

Punerea în aplicare a legii de înființare a Agenției pentru Calitatea și Marketingul alimentelor, conform legii 133/2019. Marea majoritate a acestor revendicări această Agenție le poate rezolva in primele 6 lumi de funcționare. Reamintim că NU sunt necesare fonduri bugetare suplimente pentru funcționarea Agenției. Sunt suficiente fondurile alocate în prezent în MADR sectorului BIO și al produselor Tradiționale din MADR și structurile teritoriale ( DAJ).

SOLICITĂRI FISCALE revenirea la 5% TVA LA ALIMENTE BIO și Tradiționale românești

Astăzi unele produse BIO certificate sunt taxate cu TVA de 19% !!!! 0 % TVA la achizitii de produse bio pentru scoli/spitale . 50 puncte in plus pentru lantul scurt de aprovizionare (200km distanta față de producător) la achizițiile publice pentru școlile și spitale.

Tva redus la 5%, inputuri bio. Susținerea SECTORULUI DE PROCESARE BIO

Ajutor de minimis 15.000 /an timp de 3 ani consecutiv pentru procesatorii care produc minim 5 produse Certificate ecologic. Aceasta este o solicitare a Asociației BIO România din anul 2017.

AFIR -punctaj suplimentar și mărirea cu 10% a sprijinului financiar pentru orice investiție în sectorul BIO, sectorul vegetal, Zootehnic și în special PROCESARE BIO.

Adoptarea de măsuri concrete pentru sancționarea Agenților economici care NU respectă Directiva Europeana și legislația națională privind protejarea producătorilor Agricoli și a procesatorilor din România față de abuzurile marilor retalieri.

Consiliul Concurenței să verifice conform legislației în vigoare adaosul comercial al Marilor Retalieri și modul în care legislația națională este respectată în acest domeniu.

 ACTUALIZARE SUBVENTII

Punctaj suplimentar și mărirea intensității sprijinului financiar .

Subventii Sectorul vegetal. Recalcularea compensării pierderilor de venit. Actualizarea subvențiilor astfel încât să acopere pierderile de venit rezultate în urma practicării agriculturii ecologice.

Actualele subvenții sunt calculate cu preturile din Anul 2014 !!! Subvenții pentru sectorul zootehnic- Model Bulgăresc !!!! În special pentru Crescătorii de animale BIO din România să fie acordate subvenții. După 24 de ani de legislație BIO în România, nu avem producători de Carne BIO decât cu foarte mici excepții.

Acvacultura BIO sprijin conform actualei PAC și Planului European de acțiune pentru Agricultura Ecologică.

BIROCRATIA BIO ROMANEASCA

Eliminarea BIROCRAȚIEI EXCESIVE a legislatiei nationale:

INREGISTRSRE UNICA simplificată. Model Franța, Germania etc.

- eliminarea certificarii bio pentru distribuitorii care se aprovizioneaza de la producatorii certificate Bio.

Eliminarea sanctiunilor excesive pentru operatorii și eliminarea controalelor succesive ale autorităților la fermierii BIO.

Eliminarea penalizarilor pentru terenurile retrase din Bio de catre cei care renunță involuntar la contractul de arendă.

Accesul liber la baza de date Apia pentru operatorii bio și asociațiile de profil pentru Membrii lor și eliminarea drumurilor și eliberarea de documente doveditoare, anexe etc, între DAJ, APIA, AFIR și Organisme de Certificare autorizate de MADR.

Înființarea de URGENȚĂ a unei baze de date funcționale a operatorilor BIO din România, care să fie publică, completă cu toate datele de contact ale Operatorilor din Agricultura Ecologică. Dacă un operator invocă în scris clauza de confidențialitate să nu apară Nr de telefon și adresa de email.

Campanii de constientizare a importantei consumului de produse eco. Crearea unei aplicații online administrată de MADR pentru centralizarea ofertelor de semințe și material săditor ecologic produs și vândut de fermieri în acord cu noile actualizări ale Regulamentului UE 2018/848 care, din ianuarie 2022, permit fermierilor înscriși în agricultura ecologică să comercializeze semințe din categoria “material eterogen ecologic” fără alte certificări necesare decât cea ecologică.

Asumarea de către MADR a unui Ghid de bune practici pentru promovarea produselor ecologice. Promovarea produselor ecologice nu doar ca produse sănătoase, ci și din prisma beneficiilor pentru mediu și biodiversitate pe care practicarea agriculturii ecologice le oferă .

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2