Repere

447

Retailul european cere mai multe măsuri din partea UE pentru a rezolva criza Mării Roșii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organismul european al industriei de retail, EuroCommerce, citat de European Supermarket Magazine, a cerut instituțiilor Uniunii Europene și statelor membre să rezolve criza de la Marea Roșie, care a perturbat comerțul, spunând într-o scrisoare către ministrul de externe al Belgiei că aceasta a avut deja „impacte masive” asupra afacerilor.

O mare periculoasă

Companiile de transport maritim au redirecționat navele de containere departe de Marea Roșie pentru a evita atacurile militanților Houthi care s-au multiplicat de la începutul lunii decembrie, perturbând lanțurile de aprovizionare pentru firmele care depind de Canalul Suez pentru a transporta produse din Asia în Europa.

Printre membrii EuroCommerce se numără giganții de supermarketuri Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl, M&S și Tesco, precum și retaileri de modă H&M, Inditex și Primark.

„Cu cât transportatorii sunt obligați să redirecționeze mai mult timp, cu atât mai multe întreprinderi și, în cele din urmă, consumatorii vor suferi de costuri suplimentare care se adaugă la costurile deja ridicate ale vieții în Europa”, a spus EuroCommerce în scrisoare.

Rută alternativă de transport

Comercianții cu amănuntul care se aprovizionează din fabrici din China și Asia de Sud-Est s-au confruntat cu întârzieri și creșteri de costuri, deoarece ruta de transport alternativă în jurul vârfului sudic al Africii durează cu 2-3 săptămâni mai mult, ceea ce duce la cheltuieli mai mari cu combustibilul și forța de muncă.

Perturbarea a ridicat temeri că inflația va dura mai mult pentru a se relaxa în Europa, într-un moment în care consumatorii lipsiți de numerar așteptau cu nerăbdare ca prețurile la alimente și haine să înceapă să scadă.

„Având în vedere amploarea impactului asupra întreprinderilor și a lanțului global de aprovizionare, facem apel la continuarea eforturilor intensificate și coordonate din partea instituțiilor UE și a statelor membre pentru a aborda situația”, a spus EuroCommerce.

Grupul a spus că sprijină inițiativele UE care au ca scop protejarea navelor comerciale și a navigatorilor împotriva atacurilor. UE urmează să lanseze o misiune navală comună la Marea Roșie luna aceasta.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2