Piață

307

Recolta de cacao va scădea, ciocolata se va scumpi

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autoritatea de reglementare a pietei de cacao din Coasta de Fildeș se așteaptă ca recolta intermediară a țării din aprilie până în septembrie să scadă la 400.000-450.000 de tone metrice, au declarat două surse de la autoritatea de reglementare pentru Reuters, citate de ES,agazine, estimarea fiind în scădere, de la aproximativ 550.000 de tone anul trecut.

Consiliul Cacao-Cafea (CCC) a vândut între 250.000 și 350.000 de tone metrice de contracte de export pentru mijlocul recoltei, au adăugat sursele, vorbind sub rezerva anonimatului.

Exportatorii de cacao, fermierii și contoarele de păstăi au declarat că recolta medie progresează destul de bine, în ciuda condițiilor meteorologice mixte.

"Deocamdată, vedem o bună dezvoltare a culturii mijlocii, dar nu va fi la egalitate cu anul trecut. Va fi semnificativ mai mică decât cele 550.000 de tone de anul trecut", a spus unul dintre oficialii CCC.

„Ne așteptăm să producem între 400.000 și 450.000 de tone, dar am vândut între 250.000 și 350.000 de tone în contracte pentru a avea o marjă”, a spus cealaltă sursă CCC.

În timp ce recolta anuală este de așteptat să scadă cu 25%-30% în acest sezon, râșnițele locale, a căror cerere este estimată la aproximativ 730.000 de tone, nu vor avea lipsă de fasole, au spus sursele și râșnițele.

„Consiliul ne-a permis să cumpărăm cât mai multe fasole pentru a menține fabricile în producție și pentru a menține nivelurile de măcinare în jur de 80%-90%, ceea ce este o veste destul de bună, dar suntem cu toții pe un program strâns și este stresant, „, a declarat o sursă de la o companie de măcinat cacao.

"A fost acordată prioritate mașinilor de măcinat, iar acestea sunt bine acoperite în ciuda scăderii generale a producției. Aproape toată cacaoul din mijlocul recoltei este destinată mașinilor", a spus prima sursă CCC.

CCC se așteaptă ca producția anuală de cacao în sezonul 2023/2024 să nu depășească 1,8 milioane de tone, au spus cele două surse.

Având în vedere sezonul 2024/25, autoritatea de reglementare este preocupată de nivelurile de producție, deoarece nu știe încă dacă scăderea din acest sezon este structurală sau doar ciclică.

"Încă căutăm motivele și, din moment ce nu știm, vom fi precauți. Așteptăm cu nerăbdare să vedem câmpurile din mai, iunie și iulie pentru a ne face o idee clară", a spus prima sursă.

Între timp, vânzările de contracte de export pentru sezonul 2024/25 sunt încă în așteptare, în ciuda creșterii puternice a prețurilor la cacao. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2