Știri

267

Piața globală de cacao a atins un nou record de preț

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Contractele futures pe cacao la bursele din din Londra și New York au urcat la noi recorduri pe platforma de tranzacționare ICE, luni, săptămâna aceasta, deoarece îngrijorarea crescândă cu privire la deficitul de aprovizionare în Coasta de Fildeș și Ghana, cei mai mari doi producători din lume, a făcut cumpărătorii să caute boabe din alte țări și regiuni, informează ConfectioneryNews.

Perspective deteriorate

Comercianții au spus că perspectivele pentru recoltele deja slabe din Africa de Vest par să se deterioreze în continuare. Unii cred acum că deficitul global în actualul sezon 2023-2024 ar putea fi de aproximativ 500.000 de tone metrice.

Emily Stone, fondator și CEO al brandului sustenabil Uncommon Cacao, a declarat: „Știm cu toții cum funcționează sistemul. Știm că va avea loc o prăbușire după mitingul taurilor. Știm cât de dăunător va fi acest lucru pentru producători.”

Forțele pieței

Prețurile pentru cacao CCc2 din mai New York au crescut cu 4%, până la 6.505 USD pe tonă, după ce au stabilit un record de 6.544 USD pe tonă.

Prețurile pentru cacao LCCc2 din mai Londra au crescut cu 4,2%, la 5.572 de lire sterline pe tonă, la 1137 GMT, după ce au atins un record de 5.579 de lire sterline.

În evaluarea pieței din ianuarie 2024, Organizația Internațională a Cacaoului (ICCO) a declarat, în calitate de lider mondial în aprovizionarea și procesarea, autoritatea de reglementare din Coasta de Fildeș, Le Conseil du Café-Cacao, a luat măsuri pentru a satisface aprovizionarea în curs de desfășurare. situatie.

Acestea includ oprirea vânzărilor la termen din 2024-2025 și o restricție privind păstrarea stocurilor de către procesatorii de cacao dincolo de limitele stabilite.

Probleme structurale

„Există o opinie generală conform căreia limitarea continuă a aprovizionării provine din probleme structurale. În plus, îngrijorările cu privire la scăderea ofertei s-ar putea adânci și mai mult pe măsură ce aplicarea regulamentului Uniunii Europene privind defrișările se apropie.

Având în vedere că producătorul principal face anumiți pași strategici (inclusiv o suspendare a vânzărilor la termen 2024-25 și o restricție a limitelor stocurilor), ar fi benefic ca toți actorii majori să reconsidere problemele structurale (arbori îmbătrâniți, boli, prețuri remunerative la poarta fermei, provocări climatice etc.) cu care se confruntă sectorul cacao”, a sfătuit ICCO.

Cocoapost.com, cu sediul în Ghana, a mai raportat că COCOBOD, autoritatea de reglementare a sectorului cacao al țării, anticipează un deficit semnificativ al producției de cacao pentru sezonul 2023-2024, cu un deficit estimat de 40% față de 820.000 de tone metrice vizate.

„Factorii care contribuie la acest declin includ condițiile meteorologice nefavorabile, contrabanda, exploatarea ilegală a aurului și prevalența pe scară largă a bolii lăstarilor umflați.

În timpul sezonului anterior 2022/23, COCOBOD a raportat o pierdere de aproximativ 150.000 de tone de cacao din cauza contrabandei și a activităților ilegale de extracție a aurului. Virusul lăstarilor umflați de cacao a devastat, de asemenea, aproximativ 500.000 de hectare de terenuri agricole de cacao.

Autoritatea de reglementare a mai spus că "se fac eforturi pentru a rezolva problema. Fermele reabilitate vor începe în curând să fructifice, au început ploile și colaborăm serios cu agențiile de securitate pentru a aresta contrabandiștii", a declarat o sursă pentru Reuters.

  „Vânturile intense sezoniere din Harmattan în Africa de Vest exacerbează situația prețurilor urcătoare”, a mai spus ICCO în raportul său.

America Latină

De asemenea, a avertizat că compensarea deficitului din Africa de Vest cu fasole din alte regiuni, cum ar fi America Latină, nu va reduce presiunile de aprovizionare.

„Rapoartele lunare anterioare au evidențiat problemele care au contribuit la provocările din partea aprovizionării în Africa de Vest - principala desfacere pentru livrările globale de cacao. America este următoarea zonă geografică principală pentru aprovizionarea globală. Cu toate acestea, regiunea nu este în prezent într-o poziție și nici o opțiune pentru a face față deficitului actual, deoarece boabele pe care le produce atrag o primă mare și sunt scumpe din cauza atributelor lor fine de aromă.”

Adevăratele costuri ale producției moderne de cacao, care au fost ignorate de zeci de ani, vin acasă la culcare. Cred că s-ar putea să ne uităm la o resetare completă pentru cacao -- Emily Stone, fondatoare și CEO, Uncommon Cacao

Stone a mai spus că problemele de calitate devin o provocare atunci când cacaoul în vrac are un preț mai mare decât boabele de specialitate. „Producătorii se pot întreba: De ce să-și petrec timpul și efortul respectând standardele și practicile de calitate dacă pot obține un preț atât de mare de la cumpărătorul care nu necesită nimic?”

Datele de producție

ICCO a spus că datele de producție publicate de asociațiile regionale pentru Q4.2023 nu arată schimbări semnificative în comparație cu perioada Q4 din ultimii doi ani cacaoi. În timp ce măcinarea de cacao din Europa T4.2023, după cum a raportat Asociația Europeană de Cacao (ECA), a scăzut cu 2,5% față de un an mai devreme, la 350.739 de tone, cea din America de Nord, publicată de Asociația Națională a Cofetariilor (NCA), a scăzut cu 2,9% de la an la an la 103.971 de tone. Datele Asociației de Cacao din Asia (CAA) au relevat o scădere de 8,49% de la an la an, la 211.202 tone.

„Cu o schimbare prea mare a volumului de boabe procesate pentru perioada Q4, arată acest lucru că regiunile tradiționale de prelucrare își reduc stocurile pentru a-și menține operațiunile și poate fi susținut acest lucru având în vedere scenariul actual de aprovizionare globală? ” a întrebat ICCO.

Stone a spus că situația este o provocare pentru mulți actori de pe întreg lanțul valoric, inclusiv pentru agregatori și exportatori ale căror nevoi de numerar s-au triplat pentru a cumpăra cacao la prețuri vertiginoase și care deseori se chinuie să învingă concurența locală pentru aprovizionarea limitată pentru a-și îndeplini contractul. vânzări.

„Adevăratele costuri ale producției moderne de cacao, care au fost ignorate de zeci de ani, vin acasă. Cred că s-ar putea să ne uităm la o resetare hard pentru cacao.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2