Repere

247

Fairtrade a lansat un nou instrument pentru a identifica drepturile omului și riscurile de mediu pe plantațiile de cacao

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-o declarație preluată de ConfectioneryNews, Fairtrade afirmă: „Evaluarea riscurilor și colaborarea cu fermierii și lucrătorii sunt pietrele de temelie ale lanțurilor de aprovizionare durabile și esențiale pentru evoluția cerințelor de due diligence”.

Mai multe piețe

Harta riscurilor acoperă produse precum cacao, cafea, banane, struguri de vin și miere, împreună cu cele mai frecvente țări de origine a acestor produse. Mai multe produse vor fi adăugate în lunile următoare, a spus Fairtrade.

Potrivit organizației, munca copiilor - o problemă specială în unele părți ale sectorului cacaoului - este în creștere, iar încălcările drepturilor omului și daunele mediului sunt larg răspândite în lanțurile globale de aprovizionare.

Unul din cinci lucrători la nivel global trăiește în sărăcie, iar producția agricolă este responsabilă pentru 70% din retragerile de apă dulce din întreaga lume.

Riscurile catalogate sunt relevante pentru produse și regiunile de creștere asociate acestora pentru orice lanț de aprovizionare, nu numai pentru Fairtrade, astfel încât oricine - de la fermieri și organizații de muncitori la mărci la ONG-uri - să se poată concentra asupra riscurilor importante pentru comunități și în lanțurile de aprovizionare.

Acest lucru vine în condițiile în care companiile se confruntă cu obligații legale tot mai mari de a efectua astfel de evaluări ale riscurilor și de a preveni, atenua și remedia cele mai mari riscuri din lanțurile lor de aprovizionare.

Marike de Peña, Președintele Rețelei de Producători Fairtrade pentru America Latină și Caraibe CLAC a declarat: „Harta riscurilor poate facilita un dialog transparent între actorii lanțului de aprovizionare și poate ajuta companiile să construiască răspunsuri eficiente pentru a aborda cele mai mari riscuri, evitând daune suplimentare aduse agriculturii. comunități și planetă.”

Evaluarea impactului

Un produs al activității continue de evaluare a riscurilor și a impactului de către Fairtrade, harta adaugă valoare prin încorporarea contribuțiilor deținătorilor de drepturi colectate prin dialog și procese participative:

Fairtrade a spus că a petrecut câteva luni lucrând cu cooperativele de fermieri, lucrătorii și managementul plantațiilor, personalul Fairtrade de pe șase continente și experți externi pentru a dezvolta harta.

Site-ul web include, de asemenea, informații detaliate despre problemele de risc specifice identificate în mărfurile acoperite, cum ar fi munca copiilor, drepturile de gen și veniturile de trai, precum și riscurile de mediu legate de schimbările climatice, apă și biodiversitate.

Pe baza primului pas al unui proces tipic de due diligence în domeniul drepturilor omului și al mediului, care este identificarea riscurilor dintr-un lanț de aprovizionare, harta catalogează cele mai comune riscuri și, de asemenea, demonstrează modul în care acestea sunt inseparabile de cauzele lor fundamentale, cum ar fi sărăcia, inegalitatea și exploatarea.

Fairtrade a spus că poate sprijini companiile în fiecare pas de implementare a responsabilităților lor de due diligence, și în special în identificarea, prevenirea și atenuarea daunelor și riscurilor.

„Fairtrade a fost un pionier în promovarea drepturilor omului în afaceri de mai bine de 30 de ani”, a declarat Tytti Nahi, directorul pentru afaceri și drepturile omului al Fairtrade.

„Due diligence nu trebuie să se refere doar la procesele interne și la cerințele pentru partenerii de afaceri, ci trebuie să fie despre dialog, colaborare și schimbarea propriilor practici, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a proteja mediul.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2