Repere

376

Europarlamentarii solicită o strategie „globală și ambițioasă” a UE, pentru proteine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentarii din comisia pentru agricultură a Parlamentului European au propus o foaie de parcurs pentru a aborda lipsa de autonomie strategică a proteinelor, deoarece mai mult de două treimi din proteinele vegetale ale UE sunt importate, informează Euractiv.

Dependența de țări terțe

O strategie „globală” și „ambițioasă” a UE pentru proteine este necesară pentru a consolida autonomia strategică a blocului în domeniul proteinelor, promovând în același timp tranziția ecologică, potrivit unui raport din proprie inițiativă adoptat de europarlamentarii Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Pandemia și războiul din Ucraina au scos la iveală dependența UE de țările terțe, deoarece abia 30% din proteinele vegetale, utilizate în principal în hrana animalelor, sunt acum produse în Europa, în timp ce cifrele pentru boabele de soia sunt și mai mari, cu 90% provenind din Brazilia sau Statele Unite.

Această situație este rezultatul unei politici pe termen lung care a început în anii 1960 odată cu semnarea Acordului Dillon Runda, care a permis SUA să exporte semințe oleaginoase, și în special soia, în Europa fără taxe vamale.

La o întâlnire de la Versailles din martie 2022, liderii UE au făcut ca o prioritate să crească producția de proteine în Europa pentru a consolida suveranitatea alimentară a continentului.

Presiată de statele membre și de deputați europeni, Comisia a venit rapid cu o strategie globală de proteine pentru 2022, care a fost dezvăluită un an mai târziu la Salonul de l’Agriculture de la Paris, când Franța și-a prezentat propria strategie pentru „proteine vegetale”.

Statele membre și-au unit forțele pentru a solicita o strategie pentru proteinele vegetale la nivel european, despre care spun că este necesară „mai mult ca niciodată” în lumina războiului din Ucraina, dar Comisia Europeană nu este dispusă în prezent să joace mingea.

Producția și diversificarea proteinelor

În raportul lor, care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, deputații europeni solicită Comisiei să ajute fermierii să-și „conversie culturile” și să crească randamentul și calitatea proteinelor.

În opinia acestora, creșterea producției ar trebui realizată prin menținerea cultivării terenurilor scoase din circuitul agricol anul viitor, când derogarea acordată din cauza războiului din Ucraina urmează să expire în 2024.

Membrii comisiei au subliniat, de asemenea, importanța diversificării proteinelor, în special prin dezvoltarea de proteine alternative (pe bază de microbi, insecte și alge).

Totuși, raportul exclude „hrana pentru celule” sau proteinele sintetice, indiferent dacă sunt destinate consumului uman sau animal, care fac parte din Novel Food (alimente care nu au fost consumate „în mod semnificativ” din 1997), potrivit europarlamentarului de centru Irène Tolleret (Renew) , care a votat în favoarea textului.

„Acest lucru nu ține cont de impactul acestor produse asupra mediului, apei și energiei. Nu suntem împotriva, dar se aplică principiul precauției”, a spus ea pentru Euractiv France.

Independență, climă și energie

Pe lângă promovarea suveranității alimentare, deputații subliniază că hrănirea animalelor de fermă cu proteine produse la nivel local promovează lanțurile scurte de aprovizionare și, astfel, ajută la combaterea schimbărilor climatice.

„Statele membre ar trebui, prin urmare, să ia în considerare introducerea de programe ecologice pentru leguminoase și pajiști și crearea de fonduri pentru culturile proteaginoase”, au spus deputații europeni.

Leguminoasele, care folosesc puțin îngrășământ și se știe că captează azotul și îl returnează în sol, sunt, de asemenea, „în centrul” UE de la Farm to Fork, versiunea agricolă a Acordului ecologic european.

Deputații europeni solicită, de asemenea, crearea unei „etichete științifice și voluntare” pentru a compara amprenta de mediu a alimentelor și a furajelor.

Un alt beneficiu, conform raportului, este că deșeurile de leguminoase pot fi refolosite pentru a face îngrășăminte și biogaz.

Prin urmare, legislatorii UE îndeamnă Comisia să propună un regulament „privind utilizarea fluxurilor secundare din extracția proteinelor vegetale, a reziduurilor agricole și a fluxurilor de deșeuri din producția de alimente pentru producerea de bioenergie”.

O strategie „pragmatică și ambițioasă”

„Această strategie respectă țesătura agricolă, ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și ne întărește suveranitatea, toate în același timp creând locuri de muncă”, a spus Tolleret, care a descris strategia ca fiind „pragmatică și ambițioasă”.

Cu toate acestea, potrivit europarlamentarului german și raportor Maria Noichl (S&D), există o nevoie urgentă de a pune capăt importului masiv de soia din America de Sud, care contribuie la „contaminarea apelor subterane cu pesticide, eroziunea solului, deficitul de apă și defrișările, ca să nu mai vorbim. consecințele negative sociale și de sănătate […]”.

„Împotriva creșterii animalelor intensive, solicităm un plan de acțiune pentru creșterea producției și a consumului de proteine vegetale”, a conchis ea într-un comunicat de presă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2