Repere

336

Deputații europeni au respins propunerea de a permite un nivel mai ridicat de pesticide în alimentele importate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Euractiv informează că Parlamentul European s-a opus ridicării limitei cantității maxime de reziduuri ale insecticidului tiacloprid, interzis în UE din 2020, la peste 30 de produse provenite din țări terțe.

Propunerea a fost respinsă cu 386 de voturi pentru, 186 împotrivă și 52 de abțineri. Comisia trebuie să-l retragă acum.

Tiaclopridul este un ingredient activ din clasa neonicotinoidelor. Acest grup de substanțe este utilizat pe scară largă la scară globală datorită eficacității lor asupra multor produse, precum bumbac, legume, ceai, fructe și cartofi.

Dar impactul lor ecologic, în special asupra albinelor și polenizatorilor, a împins UE să adopte restricții progresive privind utilizarea lor începând cu 2013.

„Comisie a avut nevoie de mulți ani pentru a interzice acest pesticid periculos”, a spus Salomé Roynel, ofițer politic la Pesticide Action Network Europe, „și acum a încercat să mențină niveluri incredibil de ridicate în alimente precum ceaiul sau căpșunile”.

„Utilizarea acestui pesticid care dăunează sănătății și albinelor ar continua în altă parte, în timp ce sănătatea consumatorilor din UE, în special a femeilor însărcinate și a bebelușilor, ar fi, de asemenea, pusă în pericol”, a adăugat ea, „aplaudând [pentru] membrii UE. Parlamentul pentru că a intervenit pentru a preveni acest lucru”.

Moțiunea aprobată în Parlamentul European înseamnă că nivelul maxim de reziduuri (LMR) de tiaclopridă din alimentele importate se menține la așa-numitul nivel tehnic zero.

Conform normelor UE, LMR este cel mai ridicat nivel de reziduuri de pesticide tolerat în alimente sau furaje. Atunci când un pesticid este interzis în UE, LMR pentru acea substanță pe produsele importate este fixat la 0,01 mg/kg, zero tehnic.

Însă Comisia, după avizul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, poate propune creșterea LMR la importuri, pe baza unei cereri prin care se solicită luarea în considerare a condițiilor specifice ale producției agricole în țările non-UE.

Este a doua oară în câteva luni când Parlamentul European își folosește dreptul de veto asupra regulilor privind pesticidele privind LMR în alimentele importate.

În decembrie anul trecut, deputații au respins o propunere similară de a permite pe piața UE orezul produs cu triciclazol, un fungicid a cărui utilizare este interzisă cultivatorilor europeni.

Raționamentul deputaților în spatele acestor inițiative se referă la preocupările de sănătate și de mediu și la un principiu al reciprocității cerințelor între producătorii de alimente europeni și din țările terțe.

După cum a explicat Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European cu ocazia deciziei privind triciclazolul, propunerea Comisiei de a permite LMR mai mari pentru produsele alimentare importate este, de asemenea, o formă de „concurență neloială” nu acceptabil „pentru fermierii noștri”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2