Repere

228

2022 a fost cel mai bun an din toate timpurile pentru exporturile norvegiene de fructe de mare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Consiliul Norvegian pentru Fructe de Mare a declarat, citat de European Supermarket Magazine, că Norvegia a exportat 2,9 milioane de tone de fructe de mare, echivalentul unei valori de 151,4 miliarde NOK (14 miliarde EUR), în 2022.

Pe tot parcursul anului

Totalul este un record pentru valoarea de export și corespunde la 40 de milioane de mese în fiecare zi – pe tot parcursul anului.

Raportul consiliului arată că valoarea exporturilor de fructe de mare a crescut cu 30,7 miliarde NOK (2,8 miliarde EUR), sau 25%, comparativ cu anul record anterior, 2021.

Pentru prima dată, Norvegia a exportat fructe de mare în valoare de peste 10 miliarde NOK (931 milioane EUR) în fiecare dintre cele douăsprezece luni ale anului. În plus, exporturile de somon au depășit 100 de miliarde NOK (9,3 miliarde EUR). Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum, a menționat.

Recordul de export vine în ciuda volumelor mai mici de export pentru mai multe specii, cum ar fi somonul, heringul, macroul, codul, crabul regal și crabul de zăpadă.

Exporturile norvegiene de fructe de mare au înregistrat o creștere puternică a valorii în ultimii ani. În 2015, Norvegia a exportat fructe de mare în valoare de 74 de miliarde NOK (6,8 miliarde EUR). În șapte ani, valoarea s-a dublat astfel.

De asemenea, în 2022, somonul a reprezentat cea mai mare pondere a exporturilor norvegiene de fructe de mare, cu 70% din valoarea totală. Urmează cod (8%), macrou (4%), păstrăv (3%), hering (3%) și crustacee (1%).

Preocupări viitoare

Cu toate acestea, CEO-ul Consiliului Norvegian pentru fructe de mare, Christian Chramer, a avertizat totuși că Norvegia nu poate lua de la sine înțeles creșterea exporturilor în viitor.

El a subliniat că comerțul global este puternic afectat de războiul din Ucraina, de o creștere a barierelor comerciale și de o pandemie de coronavirus care rămâne îngrijorătoare.

Chramer a spus că acest lucru se întâmplă în paralel cu consumatorii care se confruntă cu puterea de cumpărare slăbită și concurența din alte națiuni și întărirea altor surse de proteine.

„Deși valoarea totală a exporturilor norvegiene de fructe de mare a fost la un nivel record în 2022, condițiile comerciale au fost exigente pentru mulți dintre cei care ne produc fructele de mare”, a spus Charmer. „Trebuie să ținem cont de acest lucru într-o zi în care se pune mult accent pe înregistrările de export”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2