Zilele Alinda 2013

In zilele de 23 si 24 mai 2013, la Grand Hotel Balvanyos, din judetul Covasna, au avut loc Zilele Alinda 2013, eveniment de prima importanta din domeniul furnizarii materiilor prime pentru industria alimentara din Romania. De aceasta data, manifestarea a fost axata pe prezentarea ultimelor noutati ale companiei Alinda Ro, destinate industriei de morarit si panificatie si industriei lactatelor.
Participare numeroasa, prezentari de maxim interes
Atat atelierul dedicat industriei de morarit si panificatie, cat si cel destinat industriei lactatelor, s-au bucurat de o numeroasa participare, firmele prezente la Zilele Alinda 2013 fiind reprezentate de specialisti in domeniile vizate. Din partea organizatorilor, comunicarile au fost sustinute de Frank Klaver- Senior Account Manager Baking Enzymes DSM, Kees Veeke- Expert Tehnic Enzime Panificatie DSM morarit-panificatie , Dusanka Stojsavljevic-Account Manager Dairy EMEA DSM, Stelios Platis-Specialist Aplicatii tehnice si RD S-E Europa si Turcia, Alinda Velco si Ambrogio Bianchi- Manager Aplicatii Sisteme Conservare DSM lactate .
Despre activitatea Alinda Ro ne-a vorbit domnul George Kypreos, General Manager, care ne-a acordat urmatorul interviu:
Prin profesionalism si calitate, Alinda Ro poate raspunde celor mai exigente cerinte ale clientilor sai
infoALIMENT Magazin: Domnule George Kypreos, ce a insemnat pentru Alinda anul 2012, din punct de vedere al evolutiei afacerilor?
George Kypreos: Anul 2012 a fost deosebit de bun, cifra de afaceri fiind majorata cu 30 %, iar brandul Alinda crescand ca prestigiu si valoare. Totodata, suntem foarte bucurosi sa anuntam ca Alinda Velco a extins parteneriatul cu DSM Food Specialities, fiind selectati pentru a distribui enzime destinate industriei de morarit si panificatie, aceasta activitate demarand in luna septembrie a anului trecut.
infoAM: Ce a determinat decizia conducerii Alinda Velco, de a-si extinde afacerile si in zona panificatiei?
GK: S-a pornit de la constatarea ca painea este un aliment deosebit de important in dietapopulatiei din aceasta regiune a Europei.Totodata, am luat in considerare faptul ca solicitarea consumatorilor pentru produse de panificatie de calitate a crescut constant, acestia avand in vedere o alimentatie sanatoasa, o paine clean label. De aceea, noi credem ca ingredientele DSM pot raspunde acestor cerinte. Desigur, prin aceasta, am dorit sa dam si o alta dimensiune afacerilor Alinda Ro si a valorilor companiei.
infoAM: Considerati ca, pentru Alinda, piata romaneasca a panificatiei ofera oportunitatile necesare?
GK: Desigur, cu atat mai mult cu cat DSM este cel mai mare furnizor de enzime din lume. Tocmai de aceea, Alinda a reusit intr-un timp foarte scurt sa penetreze piata locala, distribuind produsele DSM.
infoAM: Care sunt obiectivele Alinda pentru anul 2013?
GK: Cand ti-ai luat o responsabilitate fata de DSM, pentru a le reprezenta interesele in domeniul panificatiei, trebuie sa dam un raspuns pe masura. Acesta este principalul obiectiv al Alinda Velco si Alinda Ro, pentru acest an si suntem convinsi ca vom reusi. Totodata, observam ca industria lactatelor din Romania este in schimbare, aceasta aducand noi trenduri, noi idei, iar Alinda Ro este pregatita sa raspunda tuturor solicitarilor si sa sustina industria locala a lactatelor.
infoAM: Ce ne puteti spune despre implicarea companiei Alinda in sectorul de carne din Romania?
GK: Sectorul de procesare a carnii din Romania imi pare a fi cel mai solid, cel mai matur si foarte bine structurat. De aceea, privim cu foarte mare seriozitate si aceasta directie a afacerilor noastre, consolidandu-ne permanent parteneriatele pe care le avem incheiate. si pentru aceasta piata, Alinda furnizeaza ingrediente de cea mai buna calitate.
infoAM: Care este mesajul pe care doriti sa il transmiteti partenerilor, clientilor sau posibililor clienti ai companiei Alinda Velco?
GK: Industria alimentara din Romania nu trebuie sa recurga la solutii ieftine si nu trebuie sa-si subestimeze consumatorii. S-a vazut din plin in acesti cinci ani de criza: companiile care au recurs la solutii ieftine nu au avut succes. De aceea, mesajul meu clar este acela de a investi in calitate. Alinda Velco si Alinda Ro sunt pregatite ca, prin profesionalismul desavarsit si prin foarte inalta calitate a produselor pe care le distribuie, sa raspunda celor mai exigente cerinte.
infoAM: Va multumim!
Simpozion Alinda 2013-Panificatie
Tema I: Introducere generala in universul DSM Food Specialties
Sub titlul Pasiunea dumneavoastra este pasiunea noastra, domnul Frank Klaver a deschis simpozionul dedicat industriei de morarit si panificatie, facand o prezentare generala a Universului DSM Food Specialties. Acesta a reliefat cele trei valori ale DSM: schimburi la nivel global, climat, sanatate si bunastare, deziderate avute permanent in atentie prin punerea in valoare a inovatiilor, a sustenabilitatii, a cresterii economice, prin incheierea de noi si durabile parteneriate si prin valorificarea achizitiilor. Domnul Frank Klaver a evidentiat pozitia de lider al DSM in domeniul aplicatiilor din industria lactatelor, a panificatiei, a berariei si vinificatiei, a productiei de alimente si a procesarii fructelor, succesul companiei fiind asigurat de laboratoarele de cercetare din Olanda, Statele Unite si China, acolo unde lucreaza peste 1600 de oameni de stiinta.
Tema a II-a: Enzime pentru morarit si panificatie: Corectia fainii, variatii ale recoltei, rolul enzimelor
Kees Veeke, Expert Tehnic Enzime Panificatie DSM a vorbit in prima parte a temei despre rolul enzimelor in corectia fainii, potrivit variatiilor recoltelor de grau, evidentiind actiunea amilazei fungice si bacteriene, a amilazei maltogenice, amiloglucozidazei, hemicelulazei fungice si bacteriene, arabinofuranozidazei, celulazei, a glucozoxidazei, fosfolipazei, a proteazei fungice si bacteriene. In cursul prezentarii a fost detaliat modul de actiune a produselor DSM: Amilaza maltogenica BakeZyme MAM 10.000 BG, alpha;-amilaza BakeZyme P500 BG si BakeZyme AN301 BG si Amiloglucozidaza BakeZyme AG1100 BG.
Au fost evidentiate rezultatele net pozitive obtinute prin utilizarea acestor enzime, acestea imbunatatind calitatea fainii si a aluatului, cu actiune benefica asupra painii, in timpul coacerii dar si sub aspectul extinderii termenului de valabilitate.
Tema a III-a: Enzime pentru morarit si panificatie- 2: Textura si controlul volumului cu ajutorul hemicelulazei, rolul fosfolipazei, posibilitati de pastrare a prospetimii
In continuarea temei, specialistul companiei s-a referit la posibilitatile de pastrare a prospetimii painii oferite de enzimele DSM, evidentiind efectul antiinvechire asupra produsului finit obtinut cu ajutorul amilazei maltogenice BakeZyme MAM 10.000 BG.
Auditoriului i-au fost prezentate BakeZyme HSP 6000 BG si BakeZyme BXP 5001 BG, doua hemicelulaze cu beneficii certe care se preteaza tuturor tipurilor de aplicatii, imbunatatind reologia aluatului. BakeZyme HSP 6000 BG imbunatateste manevrabilitatea aluatului caruia ii confera noi calitati in privinta volumului, marind gradul de dezvoltare al aluatului.
Cat priveste BakeZyme BXP 5001BG, utilizarea acestei enzime aduce beneficii nete produsului final inca din faza de aluat, caruia ii mareste manevrabilitatea, scazand sensibilitatea aluatului lipicios, crescand uniformitatea miezului painii dar si volumul acesteia.
Pentru imbunatatirea propietatilor visco-elastice ale aluatului cu obtinerea unui aluat uscat cu stabilitate superioara, au fost prezentate hemicelulazele avansate.
Corectarea extensibilitatii excesive a fainurilor cu imbunatatirea proprietatilor reologice ale aluatului si a performantei la coacere a acestora oferind un volum mai mare painii, se obtine cu glucozoxidaza, disponibila in mai multe variante de concentratii.
Cea de-a treia generatie de fosfolipaze a fost prezentata ca o solutie reala si efectiva pentru imbunatatirea calitatii fainurilor, a caracteristicilor aluatului si a celor de coacere, dar si pentru inlocuirea DATEM, CS/SSL. Panamore Golden si Panamore Spring ofera in plus un volum mai mare, fragezime miezului si prospetime painii si subproduselor de brutarie.
Tema a IV-a: Enzime Panificatie pentru segmentul Patiserie-specialitati
A doua zi a simpozionului dedicat industriei de morarit si panificatie a fost focusata pe problematica specialitatilor de patiserie. Astfel, in prima parte a temei, a fost prezentata gama CakeZyme Sublime, Majestic, si Smart , utlizata pentru cozonaci, chec, briose, cup-cake, magdalene, rulade, pandispan, blaturi de tort aluaturi cu un continut mare in grasimi si zahar si produse gluten free.
Gama CakeZyme este destinata extinderii termenului de valabilitate prin marirea prospetimii si diminuarea efectului de invechire a prajiturilor, imbunatatirea structurii si a fragezimii miezului, optimizarea costului prin optimizarea folosirii oului si a altor materii prime in retete, inlocuirea totala a emulsificatorilor, imbunatatirea vascozitatii aluatului si a volumului produsului final.
Totodata, a fost detaliata utilizarea enzimelor DSM la fabricarea biscuitilor, a produselor crackers biscuiti fermentati, salatini, tipul Marie si napolitane, evidentiindu-se reducerea umiditatii sub pragul de 5%, marirea termenului de valabilitate peste 180 de zile pentru biscuiti si cresterea senzatiei de crocant, reducerea timpului de coacere, reducerea vascozitatii aluatului de napolitane, evitarea aparitiei fisurilor si crapaturilor la biscuiti, solutii enzimatice pentru inlocuirea metabisulfitului de sodiu, reducerea aportului de apa in aluatul pentru biscuiti fara schimbarea reologiei aluatului.
Simpozion Alinda 2013-Lactate
Tema I: Iaurtul grecesc, cel mai mare trend in piata globala a lactatelor
Prima tema a simpozionului dedicat industriei lactatelor a fost sustinuta de doamna Dusanka Stojsavljevic si domnul Stelios Platis, care au vorbit despre iaurtul grecesc, prezentand ofertele DSM si Alinda.
Referindu-se la caracteristicile generale ale iaurtului grecesc, doamna Dusanka Stojsavljevic a evidentiat caracteristicile acestuia, cum ar fi: nivelul de peste 6,5 % al proteinelor, variatia grasimilor intre 0 si 10 %, gustul bogat, textura cremoasa si bogata, precum si numeroasele posibilitati de combinare cu miere, alune, fructe sau cereale, un avantaj net conferit promovarii acestui tip de aliment.
La randul sau, Stelios Platis a detaliat alternativa Alinda Velco a productiei industriale a iaurtului grecesc, prin utilizarea proteinei Promil. Rezultatul este un produs eficient, din punct de vedere al costurilor de productie, sanatos, cu un nivel al proteinei de 7 %.
Tema a II-a: Smantana, lapte batut, sana
In cadrul acestei teme, specialistii Alinda au prezentat noua gama de culturi Cargill pentru produsele mezofile, varietati ale acestora, mod de utilizare, modul de dozare a culturilor si noutati. Au fost evidentiate calitatile produselorDELVOreg;TEC, DELVOreg;ADD, DELVOreg;START si DELVOreg;LAC, DELVOreg;YOG FVV Flow Velvet , DELVOreg;YOG SVV Set Velvet , DELVOreg;PRO, LAFTIreg;, DELVOreg;FRESH SC siDELVOreg;FRESH DH.
Ulterior, au fost oferite detalii despre proteine din lapte, stabilizatori, ghid de utilizare si retete utilizate pentru productia de smantana, lapte batut sau sana. Detaliile au vizat descrierea actiunii proteinelor Promil Conc 83 sau Promil SB in combinatie cu DSM DelvoFresh pentru smantana si culturilor mezofilice DSM pentru lapte batut si sana.
Tema a III-a: Sisteme de control si conservare DSM
Domnul Ambrogio Bianchi a sustinut comunicarea cu titlul Sisteme de control si conservare DSM, prezentand Testul rapid pentru detectarea antibioticelor din lapte si referindu-se la aplicarea masurilor de siguranta, incepand cu etapa colectarii laptelui si terminand cu etapa distributiei produselor lactate.
Domnul Bianchi a evidentiat calitatile si eficienta Delvotestreg; BLF, subliniind in mod expres faptul ca testul este conform cu programul european de control al calitatii laptelui, problematica legata de testele rapide in comparatie cu testele cu spectru larg, dar facand referire si la conditiile de buna practica in utilizarea Delvotest.
Tema a IV-a: Cascaval, Mozzarella
Ziua a doua a simpozionului Alinda dedicat specialistilor din industria lactatelor a debutat cu prezentarea culturilor utilizate la productia de cascaval, mozzarella dar si a branzeturilor pentru pizza.
Astfel, Dusanka Stojsavljevic si Stelios Platis au facut referire la gama culturilor DELVO-TECreg; HT 10 A+TS 80 M, CP 200, MT 63 A si Delvo Cheese. Totodata, a fost prezentata si proteina MPC 485, de la Fonterra. Cei doi au reliefat faptul ca, prin utilizarea acestora productia de cascaval, mozzarella sau branzeturi pentru pizza poate fi mult eficientizata prin standardizarea continutului de proteina in lapte dar si prin fortifierea acesteia.
Tema a V-a: Branza proaspata si telemeaua
Ultima tema a simpozionului Lapte a avut ca obiect prezentarea culturilor si enzimelor destinate fabricarii branzei telemea si a branzei proaspete, oferindu-se detalii despre gama de produse, modul de utilizare, dozaje si noutati. De asemenea, au fost evidentiate beneficiile utilizarii produselor distribuite de Alinda Ro, prin cresterea neta a randamentului, prezentandu-se proteine din lapte si stabilizatori utilizati in productia de telemea si branza proaspata, modul lor de utilizare si diferite retete.
Caseta:
Detalii despre activitatea si produsele Alinda Ro puteti afla de pe site-ul: alindaro@alinda.ro. Contact: Sc ALINDA RO Srl,Soseaua de Centura, Nr.5-7, Bragadiru, Ilfov, 077025, Romania; Telefon: 004 0373 550203,
004 0373 550205, 004 0373 550206, Fax: 004 0373 550207, 004 0373 550212.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *