Vânzările europene de somon către China au revenit la normal

Vânzările europene de somon către China au revenit la normal

Exporturile europene de somon de crescătorie în China repornesc treptat, după o oprire temporară din cauza Covid-19, au declarat doi exportatori, precum si Organizația Norvegiană de Marketing a Fructelor de Mare, menționează Reuters.

Mulți cumpărători chinezi au oprit importurile de somon, iar peștele a fost eliminat de pe rafturile supermarketurilor, după ce noul coronavirus a fost găsit pe o tablă de tocat, folosită pentru tăierea somonului pe o mare piață alimentară din Beijing, luna trecută.

Funcționarii din China și Norvegia, unul dintre principalii exportatori de somon de fermă din lume, au concluzionat ulterior că somonul importat nu a fost sursa contaminării.

“Exporturile de somon în China se reiau, dar Beijingul este încă în blocare”, a declarat pentru Reuters Regin Jacobsen, CEO al Bakkafrost, cu sediul în Insulele Faore.

Un alt mare producător de somon nordic a declarat, de asemenea, că exporturile au reluat, dar că volumele nu au crescut atât de repede ca după o oprire anterioară la începutul anului din cauza blocajelor coronavirusului din China.

Consiliul pentru fructe de mare din Norvegia a declarat că Norvegia a exportat 119 tone de somon proaspăt în China în prima săptămână a lunii iulie, în scădere cu 76% față de aceeași săptămână de acum un an, dar a crescut de la 58 de tone în săptămâna precedentă.

“Așa că se crește treptat din nou, iar aceasta este aceeași tendință pe care am văzut-o în februarie”, a declarat pentru Reuters Paul Aandahl, analist de fructe de mare la organizație.

A fost nevoie de aproximativ opt săptămâni pentru ca volumele de export să revină la nivel normal, după ce exporturile în China au fost întrerupte pentru prima dată de blocajele, a adăugat el.

China a început testarea alimentelor proaspete și congelate după descoperirea virusului pe piața de la Beijing, iar vineri trecută a suspendat importurile de la trei producători de creveți ecuadorieni, spunând că a detectat coronavirus în expedierile recente.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *