Vanzari pe plus in Sud, la vinarsul de Jidvei

Vinarsul Jidvei este o bautura traditionala romaneasca – dar cu pedigree german -, obtinuta prin distilarea vinului, cu o concentratie alcoolica de maxim 42% volum, prin maturarea ?si invechirea distilatului de vin in butoaie de stejar, timp de minim 5 ani. Locul de naordm;tere al vinarsului este crama Balcaciu judetul Alba , cel mai vechi complex de vinificatie al Jidveiului.
Chiar daca vinarsul Jidvei este relativ tanar, localitatea Balcaciu este cunoscuta de sute de ani pentru calitatea vinurilor, a spumantelor ?si distilatelor de vin invechite in vase de lemn, informeaza Inncome Magazin.
A fost atestata inca din secolul al XIII-lea. Primii mari producatori de bauturi din aceasta zona au fost cetateni de origine germana, veniti din valea Rhinului, spune Ioan Buia, directorul Complexului de Vinificatie Jidvei, doctor in oenologie. Crama de la Balcaciu are astazi o capacitate de stocare in vase de lemn ?si inox pentru vinars de 1,54 milioane litri. Pentru a asigura un vinars de buna calitate, explica Ioan Buia, sunt folosite vinuri din strugurii cei mai sanato?si, proveniti din soiuri cu acciditate ridicata – Feteasca Regala ?si Riesling – din care se extrage mustul. Ulterior, acesta este fermentat iar distilarea se face in primavara, in perioada martie-mai, dupa incheierea fermentarii.
Ultimul pas al procesului este maturarea. Distilatul este pastrat in butoaie de stejar ?si invechit timp de cinci ani. Astfel, aciditatea ridicata a vinurilor din podgoria Tarnave, care se distileaza tinere, separarea corecta pe fractiuni a distilatelor, invechirea de durata duc la obtinerea unui vinars de calitate, cu o finete deosebita ?si cu o personalitate specifica Jidveiului. Produsul este vandut in special pe piata interna, prin intermediul retetelor de retail, cu circa 70 de lei pret de raft pentru o stica de 700 ml, ?si este intr-o singura varianta – invechit minim 5 ani.
Geografic vorbind, cea mai mare pondere din vanzari se inregistreaza in Transilvania, Banat ?si Crisana, aceste zone fiind chiar patria acestui distilat de vin. Sudul tarii a inregistrat creordm;teri mari in ultima perioada, insa pleaca de la un volum mai mic de vanzari comparativ cu vestul tarii, mai spune directorul Jidvei. Mai multe, pe www.inncome.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *