Urina umană, ingredient minune pentru pâinea noastră cea de toate zilele

Urina umană, ingredient minune pentru pâinea noastră cea de toate zilele

Publicația de specialitate Backery And Snacks (cât se poate de serioasă, de altfel, fiind parte a portofoliului FoodNavigator, de pe lângă Divizia de Presă a Uniunii Europene), informează că oamenii de știință francezi susțin că dacă la coacerea pâinii cu grâu fertilizat se adaugă urină umană, s-ar putea reduce consumul de azot din îngrășăminte artificiale, s-ar reduce costurile pentru fermieri, ar crește randamentele și ar reține substanțele nutritive pierdute adesea.

Conform studiului publicat de Agenția Franceză de Planificare Urbană, 29 de milioane de baghete de pâine ar putea fi produse zilnic folosind grâu fertilizat de urina umană, adică, de aproximativ 10 ori consumul zilnic actual, economisind 703 tone de azot, utilizate în îngrășăminte artificiale.

Plecând de aici, inginerul francez Louise Raguet a copt „Boucle d’Or” (pâinea Goldilocks) folosind grâu fertilizat în urina adunată din toaletele de femei din al 14-lea Arondissement al Parisului.

Raguet speră să „rupă tabuurile aruncate peste excremente” și să creeze un sistem alimentar și agricol mai durabil, care să folosească deșeurile umane, reducând în același timp costurile agricole și sporind randamentul culturilor.

Urina umană, o mină de aur

„Urina este un îngrășământ excelent”, a spus Raguet recent într-o conferință despre arhitectura urbană. „Este un lichid neglijat, de obicei respins ca deșeu. Dar este plin de nutrienți și ar trebui tratat ca o mină de aur. ”

Urina umană este o sursă bogată de azot, fosfor, potasiu și alte oligoelemente pe care plantele le pot folosi pentru a crește și este, de asemenea, sterilă când este expulzată din organism.

 „Când faci pipi în apă, plantele de tratament elimină nutrienții. Ei nu se întorc pe pământ. Sistemul nu este circular.

„Este de asemenea ideală pentru a înlocui îngrășămintele chimice și pentru a evita poluarea pe care o provoacă”, a spus ea.

Îngrășămintele sintetice, o amenințare uriașă

În studiul francez, oamenii de știință Manuel Pruvost-Bouvattier, Martial Vialleix, Aurélie Joveniaux și Fabien Esculier au spus că azotul și fosforul, necesare pentru agricultură, „depind masiv” de resursele fosile importate.

În afară de impactul pe care îl au asupra mediului și asupra climei, există și „o amenințare uriașă și nerecunoscută care se încadrează asupra durabilității alimentelor noastre”.

Pentru a hrăni rezidenții din Ile-de-France, de exemplu, mai mult de jumătate din aportul de azot provine din îngrășăminte sintetice. Fabricarea lor este consumatoare de energie și puternic emisivă de gaze cu efect de seră. Fosforul – extras din minele fosile localizate în principal în străinătate, se preconizează să se termine în curând, dacă practicile continuă așa cum se întâmplă.

Oamenii de știință susțin că urina reciclată în îngrășământ este probabil să facă față acestor provocări, în funcție de evoluția sistemelor alimentare și de salubritate și, evident, de acceptabilitatea societății.

Ecofeminismul în acțiune

Pentru a depăși provocarea de a colecta urina imediat ce părăsește corpul, Raguet a proiectat un receptacul feminin, supranumit Marcelle. Decizia de a folosi urină feminină face parte din ceea ce Raguet numește „ecofeminism”, care susține utilizarea unor produse ecologice pentru abilitarea femeilor.

Pentru a asigura în continuare sterilitatea ingredientului, Raguet l-a diluat de 20 de ori înainte de a fi pulverizat pe culturile de grâu, care în cele din urmă au fost folosite pentru a face pâinea Goldilocks.

Potrivit Raguet, volumele mari de urină umană pot fi depozitate timp de trei luni într-un rezervor închis, deoarece conținutul său ridicat de alcalin și amoniacul distrug molecule nedorite, cum ar fi reziduurile de medicamente sau germenii.

Nu a existat niciun raport cu privire la modul în care ingredientul afectează gustul pâinii. Studiul detaliat îl puteți accesa aici: https://www.leesu.fr/ocapi/2020/07/02/valoriser-lazote-et-le-phosphore-des-urines-une-note-rapide-de-linstitut-paris-region/

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *