UE va promova prioritar trecerea la diete vegetariene și vegane

UE va promova prioritar trecerea la diete vegetariene și vegane

Politica promoțională a UE din 2022 va încuraja trecerea la diete mai multe pe bază de plante după ce a marcat carnea roșie și carnea procesată ca prezentând un risc de cancer, o mișcare criticată de sectorul creșterii animalelor, dar salutată de către societatea civilă, care a subliniat necesitatea unei mai multe inovații în sectorul vegetal, se arata intr-o informare Euractiv.

Politica, din care 185,9 milioane EUR au fost alocate pentru promovarea produselor agroalimentare UE în și în afara UE în 2022, finanțează campanii în conformitate cu ambițiile sale de durabilitate, așa cum se subliniază în politica emblematică a blocului alimentar și agricol, Farm to Fork ( F2F) strategie.

Ca atare, similar cu 2021, programul de lucru al politicii de promovare de anul viitor se vor concentra pe produse și practici agricole care sprijină produsele ecologice din UE, fructele și legumele, agricultura durabilă și îmbunătățirea bunăstării animalelor.

„Cererea pentru aceste produse trebuie să crească dacă dorim ca mai mulți producători să se alăture tranziției ecologice”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în spatele lansării politicii.

Programul de lucru al politicii promoționale din acest an mai precizează că atunci când se evaluează criteriile de atribuire pentru o campanie propusă, se va acorda o atenție deosebită „încurajării trecerii la o dietă mai bazată pe plante”.

O anexă a documentului de lucru al politicii specifică că aceasta înseamnă „ mai puțină carne roșie și procesată și alte alimente legate de riscurile de cancer (de exemplu, băuturi alcoolice)”, pe care le definește drept „carne de vită, carne de porc, miel și capră și toate cărnurile procesate”.

Mișcarea a primit o reacție previzibilă din partea lobby-ului fermierilor din UE. . După cum s-a subliniat în poziția lor publicată în aprilie a acestui an, ei au spus că va promova „produse vegane ultra-procesate, standardizate și concepute”, punând mulți fermieri în pericol.

„Revoluția promisă cu siguranță nu va fi cea promovată, iar când vom ajunge acolo, nu va mai exista întoarcere. Fermele noastre și know-how-ul lor vor dispărea”, a avertizat atunci asociația.

Cu toate acestea, mișcarea a fost salutată de militanții pentru mediu, inclusiv Greenpeace, care militează de mult împotriva utilizării fondurilor UE pentru a sprijini sectorul cărnii.

„Folosirea banilor publici pentru a finanța campanii promoționale care vizează creșterea consumului de produse animale europene contrazice știința și se opune Green Deal”, a declarat Marco Contiero, director de politici pentru agricultură la Greenpeace Europa, pentru EURACTIV.

El a adăugat că, chiar dacă este binevenită, politica de promovare de anul viitor permite în continuare astfel de campanii cu doar câteva restricții. Nevoia urgentă de a stimula inovația bazată pe plante.

Între timp, alții au subliniat rapid că proteinele inovatoare pe bază de plante pot juca un rol esențial în atingerea obiectivelor F2F.

„Este vorba de a privi mai mult în producerea de materii prime mai diverse și durabile”, a declarat Jeroen Knol, directorul general al Federației Europene pentru Știința și Tehnologia Alimentației (EFFoST), în cadrul unui eveniment recent EURACTIV.

Knol a subliniat că procesarea nouă a proteinelor alternative poate ajuta la reducerea consumului de apă și energie și la eliminarea deșeurilor în producția, distribuția și consumul întregului lanț valoric.

Cu toate acestea, subliniind rolul vital pe care îl joacă comunitatea științei și tehnologiei alimentare în asigurarea de alimente sigure, hrănitoare și durabile pe piață, Knol a subliniat necesitatea urgentă de a stimula inovația în sector pentru a-și atinge întregul potențial.

„Este nevoie de multă inovație pentru a face alimente mai sigure, mai durabile și mai sănătoase, dar, în același timp, și gustoase, diverse și accesibile consumatorilor europeni”, a subliniat el.

Între timp, Acacia Smith, manager de politici la ONG-ul Good Food Institute Europe, care militează pentru promovarea agriculturii pe bază de plante și celulare, a subliniat rolul inovației în a face opțiunea durabilă accesibilă și accesibilă până în punctul în care acestea devin „alegerea implicită”.

„Se întâmplă o mulțime de evoluții, dar există mult mai mult potențial”, a spus ea, adăugând că ritmul schimbării nu este „de departe suficient de rapid, pentru a dezlănțui beneficiile de mediu care sunt posibile printr-o trecere mai mare la durabilitate. proteine”.

Viteza acestui progres depinde în mare măsură de faptul dacă UE „alege într-adevăr să investească mult în proteine ​​durabile în cercetarea cu acces deschis”, în același mod în care au făcut-o pentru alte inovații privind schimbările climatice, cum ar fi energia regenerabilă, a adăugat ea.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *