UE deschide ușa alimentelor modificate genetic

UE deschide ușa alimentelor modificate genetic

Europa are în vedere simplificarea reglementărilor privind alimentele modificate genetic. De fapt, culturile sunt o soluție pentru a face producția alimentară mai durabilă, concluzionează un nou studiu al Comisiei Europene, citat de RetailDetail.

Este necesar un nou cadru legal

Pentru a atinge obiectivele durabile ale „Acordului Verde” al Uniunii Europene, legiuitorii și industria alimentară trebuie să aibă, de asemenea, curajul să privească culturile modificate genetic. Aceasta este concluzia unui nou raport al Comisiei Europene.

Este necesară o reevaluare a riscurilor și, prin urmare, a reglementărilor stricte. Legislația actuală privind tehnologia controversată datează din 2001 și, prin urmare, este învechită. Astăzi, este posibil să se îmbunătățească genetic culturile existente și este diferit de OMG-urile din prima generație, spun cercetătorii.

Consultări

Prin urmare, Comisia lansează o serie de consultări pentru a contura un nou cadru juridic. Cu toate acestea, aceasta nu va fi o afacere simplă, deși Germania și Franța, printre altele, au reacționat cu entuziasm imediat, există, de asemenea, o mulțime de rezistență.

De la sfârșitul lunii decembrie, Parlamentul European a votat o propunere de autorizare a diferitelor tipuri de soia și porumb modificat. Mai mult, în 2018, Curtea Supremă Europeană a decis deja că noile tehnici se încadrează încă în cadrul legal actual pentru OMG-uri.

Un acord pare încă departe, deoarece cercetătorii insistă că obiectivele de sustenabilitate nu pot fi atinse fără producția de alimente modificate genetic, în timp ce criticii văd doar mâna grupurilor de lobby pentru industriile agricole și biotehnologice în raport.

Întrebările de pe masă includ dacă alimentele modificate pot fi consumate în Europa – de la oameni sau animale – și cum ar trebui etichetate. În prezent, în Europa nu există pe piață produse modificate genetic.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *