Tot mai mulți vegetarieni ”eco-bio”

Tot mai mulți vegetarieni ”eco-bio”

Oamenii sacrifică în prezent, aproximativ 1600 mamifere și păsări în fiecare secundă, plus milioane de pești, crustacee și moluște. În acest timp, culturile agricole necesare hranei populației acoperă doar 4% din suprafața utilizabilă a pământului, adică a terenului care nu este acoperit de gheață sau care nu este decât rocă goală. Populația planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar până în 2060, aceasta va crește la 9,5 miliarde. Nu numai că vom fi din ce în ce mai mulți, dar noi suntem și principalii consumatori de carne, astfel încât specialiștii prevăd că se va dubla cererea de carne, până în anul 2050.

Americanii, campionii vegetarianismului

Chiar dacă mulți dintre noi nu doresc să renunțe la consumul de carne, există însă mulți alți oameni care optează pentru meniuri vegetariene. De pidă, în Statele Unite, burgerii veggie au început să aibă o popularitate din ce în ce mai mare, întrucât americanii sunt preocupați să încerce noi modalități pentru a mânca mai sănătos. Iar primul pas este…înlocuirea cărnii la masă!

Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, susține că sunt disponibile acum, pe scară largă, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu îl contrazic:

Departamentul de Agricultură al SUA prognozează că anul acesta va scădea cu 12,2% consumul de carne și păsări de curte, față de anii trecuți. Pe de altă parte, Asociația Națională a Restaurantelor din SUA a anunțat că meniurile vegane au crescut în vânzări cu 17%, față de anul de referință 2008.

Și flexitarienii trebuie puși la socoteală

Tendința este clară: americanii trec, încet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat  în 2011 de către Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulți din SUA consumă diete fără carne, pește sau păsări de curte. Este adevărat că, la nivelul întregii populații americane, acest procent este destul de mic, dar importantă este tendința, curentul, care se propagă tot mai mult în societatea americană și, mai ales, în rândul tinerilor.

În plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adaugă o nouă categorie de consumatori, denumită “flexitarians”, adică acei oameni care nu au renunțat definitiv la consumul de carne, dar caută oportunități pentru a o înlocui cu succes. La ora actuală, aproximativ 4% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 ani aleg să mănânce carne, cel puțin o dată pe săptămână, dar nu există nicio îndoială că este în creștere segmentul de mese festive, în cadrul cărora să fie redusă sau eliminată total, carnea din dietă. Acum sunt disponibile pe scară largă alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, pește și până la porc și vită, ceea ce a dat naștere la ”carne ape bază de înlocuitori din…plante”!

Burgerul preparat din legume, excelența dietei vegane

Primul burger din legume a dus la creșterea popularității dietelor vegane, unde carnea este înlocuită cu soia sau grâu, iar proteinele sunt disponibile în stare proaspătă, uscată sau înghețată. Tofu, de pildă, a fost folosit pentru prima dată în China și este unul dintre alimentele de bază din bucătăria asiatică.

Tofu are în compoziție boabe de soia, apă și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, similară producerii brânzeturilor. Tofu – sau brânză de soia, cum i se mai spune – se prepară cu un coagulant acid de tipul lămâii sau oţetului. Folosit în reţete, tofu se comportă ca un burete, absorbind orice aromă. Acesta poate fi folosit prăjit cu diverse feluri de mâncare, ca și cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu ouă, pentru omletă. Când este înghețat, tofu poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocată, iar preparat cum trebuie, el este o foarte bună alternativă la carne.

Un alt preparat, ”tempeh”-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de bază, alături de orez. Acesta este preparat din boabe de soia înmuiate și semigătite, din cereale întregi, precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate și presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se lasă într-un loc cald, timp de câteva ore, perioadă în care acesta fermentează. Grație acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai ușor de digerat decât alte produse pe bază de soia, iar probioticele care rezultă în urma fermentării stimulează procesul digestiv și întărește sistemul imunitar.

Seitanul, adevărata carne vegetariană

O altă alternativă foarte bună la carne este ”seitanul”, un preparat popularizat în Occident de chinezi și japonezi, în ultimele decenii. Acesta se mai numește și carne vegetariană și se face din gluten de grâu, întrucât are textura și consistența cărnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat în totalitate de condimentele care se adaugă în gluten și în zeama în care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj că are textura cărnii, întrucât gustul și culoarea cărnii pot fi falsificate foarte ușor, însă textura, nu!

O abordare din ce în ce mai populară este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea …o bucată de carne. Este ceea ce face Ethan Brown în laboratorul său de la ”Beyound Meat”. Brown singur declară că el face carne din plante: ”Pentru că, practic, ce este carnea, decât o bucată de proteine gustoase și ciudate?” Cei de la firma Beyond Meat au și brevetat, în 2014, invenția lor:

”Produse pe bază de proteine structurate pe bază de carne”, pentru a evalua proprietățile fizice ale invenției lor.”Fără fibre poți avea ceva greu și uscat, ciudat și umed”, spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. “Începând cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe bază de mazăre, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul și gustul de carne de vită gătită. Geistlinger a stabilit că a creat fibre din material vegetal, pentru a le face să se alinieze și a imita mușchiul.

Burger a câștigat bătălia veganilor contra carnivorilor

Poate cel mai ușor acceptat produs veggie este burgerul sau ”pattie”, deoarece poate combina ingrediente în vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului și o varietate de legume poate fi combinată cu succes ca o fibră bogată cu textura unui burger de carne. Având în vedere compararea mai multor produse din ”carne vegetală” și a omologilor lor din alte țări, , este clar că producătorii continuă să lucreze la provocarea de a îmbunătăți textura produselor înlocuitoare de carne, astfel încât să ofere aceleași așteptări textuale și de gust, ca și carnea.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *