Tereos va închide unitatea românească de producție a zahărului

Tereos va închide unitatea românească de producție a zahărului

European Supermarket Magazine informează că Tereos, grupul francez de zahăr și etanol, a încheiat un acord cu cooperativa de cereale Axereal pentru a-și vinde participația în afacerea lor cu malț și consultă sindicatele cu privire la un plan de a-și închide activitățile de zahăr din România, a spus într-un document adresat investitorilor.

Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume după volum, a întreprins o revizuire amplă a afacerilor sale după o remaniere a conducerii de vârf la sfârșitul anului 2020. Noua echipă, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la datoriile mari ale grupului, a făcut dezlevering una dintre prioritățile sale principale.

În septembrie, Tereos a anunțat că va vinde pachetul minoritar din două companii mixte de amidon din China, ca parte a reorganizării.

În documentul, publicat ca parte a lansării obligațiunilor săptămâna aceasta, Tereos a declarat că a încheiat un acord cu Axereal, principalul colector de cereale din Franța, pentru a părăsi parteneriatul început în 2014, când actualul director executiv al Tereos, Philippe de Raynal, conducea Axereal.

Tereos va vinde pachetul de 11,7% din Copagest, deținerea companiei de malț Boortmalt a Axereal, și va cumpăra pachetul de 2,8% al Axereal în Tereos Agro-Industries, se arată în comunicat.

Tereos Agro-Industries este holdingul pentru operațiunile de amidon și îndulcitori și o parte a afacerii sale internaționale cu zahăr, a spus un purtător de cuvânt. Ea a refuzat să ofere detalii financiare ale acordului.

Tereos a estimat că participația sa în Copagest era în valoare de 62,2 milioane EUR (71,08 milioane USD) la 31 martie, la sfârșitul anului său fiscal 2020/21. Boortmalt a devenit cel mai mare producător de malț din lume după ce a achiziționat afacerea de malț a Cargill în 2019.

„În urma acestei tranzacții, vom fi reziliat parteneriatul nostru cu Axereal și am părăsit complet afacerea cu malț”, a spus Tereos în document.

În plus, Tereos a spus că se află „în proces de consultare a organelor reprezentative ale angajaților în vederea prezentării proiectului unei potențiale opriri a activităților sale de zahăr din România în contextul unei perspective pesimiste”.

„De la achiziția sa de către Tereos, fabrica de zahăr Ludus din România s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în ciuda mai multor acțiuni de atenuare și a acumulat pierderi substanțiale”, a spus Tereos.

Reuters a raportat în iunie anul trecut că grupul cooperativ urmărea să renunțe la activitățile sale cu pierderi de zahăr din România.

Afacerea din România avea la sfârșitul lunii septembrie 153 de angajați permanenți, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Tereos a declarat că își propune să se concentreze pe activitățile sale din Europa și Brazilia. Este al doilea cel mai mare producător de zahăr și etanol din Brazilia și are, de asemenea, operațiuni în Insula Reunion, Mozambic, Indonezia, Tanzania și Kenya.

Ar putea vinde alte operațiuni și să renunțe la parteneriate considerate nestrategice în viitor, se spune în document.

Datoria continuă să crească

Tereos a anunțat luni planuri pentru o emisiune de 300 de milioane de euro (340 de milioane de dolari) de note senior negarantate scadente în 2027, pe care a spus că le va folosi pentru a rambursa datoria existentă. Roadshow-ul investitorilor trebuia să dureze până miercuri.

Grupul a strâns în cele din urmă 350 de milioane de euro, cu un randament stabilit la 4,75%, a declarat IFR miercuri.

Datoria netă a Tereos era de 2,63 miliarde la 30 noiembrie anul trecut, în creștere cu 263 milioane euro, sau 11,1%, la 30 septembrie, dar câștigurile au fost puternice, se spune în document.

Pentru cele două luni încheiate la 30 noiembrie 2021, câștigul ajustat înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) a fost de 173,0 milioane EUR, în creștere cu 59% față de perioada de două luni încheiată la 30 noiembrie 2020. Este cel mai mare EBITDA ajustat. pentru o perioadă de două luni din martie 2017, a spus.

În cele opt luni până la 30 noiembrie, EBITDA ajustat a fost de 373,4 milioane EUR, în creștere față de 346,2 milioane EUR față de anul anterior.

Acesta și-a confirmat obiectivul de a atinge un EBITDA pe întregul an de între 600 și 700 de milioane de euro până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Grupul urmează să-și publice rezultatele din al treilea trimestru până la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii februarie.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *