Tendinte tehnologice: HPP- cea mai importanta tehnologie – acum si in viitor

Procesarea la inalta presiune HPP va fi cea mai importanta tehnologie de procesare a alimentelor pentru industria europeana in urmatorii zece ani, informeaza Food Navigator luand in considerare noile studii.
Campden BRI a chestionat 52 de experti europeni in mare parte din industria alimentara si a constatat tehnologia HPP a reiesit din cela mai multe raspunsuri.
Potrivit studiului, publicat in jurnalul Innovative Food Science and Emerging Technologies, tehnologia HPP este urmata de prelucrarea plasmei la rece, PEF campuri electrice pulsatorii , pasteurizarea/ sterilizarea cu micounde si procesarea UV. Respondentilor nu li s-a dat o lista de optiuni si, prin urmare, raspunsurile au fost deschide. Printre alte tehnologii mentionate sunt incluse: incalzirea ohmica, ozon-ul, PATS, impulsuri de lumina, iradiere, ultrasunete puternice si faza densa CO2.
Principalul autor al studiului si cercetatorul stiintific in domeniul alimentelor pentru tehnologiile emergente la Campden BRI, Colette Jermann, a declarat ca rezultatele au relevat cateva surprize. quot;Tehnologia cu ultrasunete puternice a avut un rezultat mai mic neasteptat in ceea ce priveste tehnologiile emergente. A mai fost deasemenea surprinzator faptul ca peste 50% dintre respondenti considera ca lipsa de informare si de formare au fost limitari pentru adoptarea de tehnologii emergente. quot; Intrebat despre importanta tehnologiei in prezent si in urmatorii cinci ani, acesta a declarat ca HPP este pe primul loc, iar procesarea cu microunde este pe al doilea.
HPP este o tehnica de pasteurizare la rece care supune alimentele la presiuni mari fiind echivalent cu presiunea la 60 km sub ocean. Sustinatorii spun ca evita utilizarea aditivilor si tratamentul termic.
Lipsa de informare si de formare sunt principalul obstacol in calea utilizarii tehnologiei din cauza perceperii costului crescut, au spus cercetatorii.
Cu toate acestea, Jermann a spus ca este esential sa se uite la imaginea de ansamblu in termeni de capital si cheltuielile de functionare atunci cand se compara doua tehnologii diferite.
quot;De exemplu, pretul unui sistem HPP poate fi mai mare decat al unui pasteurizator, dar costul echipamentului aditional si procesele necesare atunci cand se utilizeaza un pasteurizator, cum ar fi decontaminarea aerului si containerele suplimentare inainte de umplere, intretinerea filtrelor, precum si costurile de functionare, trebuie sa fie, de asemenea, luate in considerare quot;, a mai declarat Jerman.
Sursa: Innovative Food Science and Emerging Technologies Publicat online inainte de imprimare, doi: 10.1016 / j.ifset.2015.06.007 quot;Tendinte in domeniul tehnologiilor noi de prelucrare a alimentelor din intreaga lumequot; Autori: Jermann, C., si colab.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *