Tehnologia emergentă transformă risipa alimentară într-o oportunitate de climat și de afaceri

Tehnologia emergentă transformă risipa alimentară într-o oportunitate de climat și de afaceri

Acțiunile privind risipa alimentară se accelerează în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră asociate. Cu toate acestea, conform analizei de la Barclays, aceasta reprezintă și o oportunitate semnificativă de afaceri. FoodNavigator află mai multe despre modul în care tehnologia emergentă schimbă narațiunea risipei alimentare.

Estimări

Se estimează că 14% din alimente se pierd în lanțul de aprovizionare cu alimente de la post-recoltare până la comerțul cu ridicata. Între timp, 17% din alimente sunt risipite la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor.

Această pierdere și risipă de alimente costă economia globală peste 1 trilion de dolari anual. De asemenea, contribuie semnificativ la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

„Pierderile și risipa de alimente generează până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea planetei, totuși doar câteva țări menționează acest lucru în planurile lor naționale pentru climă.

Niciunul dintre cei mai mari emițători ai lumii nu se află pe această listă”, a declarat Liz Goodwin, Senior Fellow și Director de Food Loss and Waste la World Resources Institute, care servește ca secretariat al colaborării privind deșeurile alimentare Champions 12.3.

„În ciuda unor puncte luminoase reale, lumea este îngrozitor în urmă acolo unde trebuie să fie. Fără acțiuni reale pentru a reduce la jumătate pierderile și risipa de alimente, va fi foarte dificil să rezolvi criza climatică.”

Pentru a aborda această problemă, o coaliție de lideri din guvern, afaceri și societatea civilă a lansat o nouă inițiativă majoră pentru a accelera acțiunile de reducere a pierderilor de alimente la nivel mondial.

Programat să coincidă cu COP27, „Angajamentul 123” provoacă guvernele, întreprinderile, bucătarii și alți actori importanți ai sistemului alimentar să se angajeze să adopte măsuri concrete care vor face ca reducerea pierderilor și a risipei de alimente să fie parte a agendelor lor de acțiune privind emisiile de gaze cu efect de seră.

„Cu efectele dăunătoare pe care le are schimbările climatice asupra securității alimentare și nutriției, precum și cu efectele negative ale sistemelor agroalimentare asupra schimbărilor climatice și asupra mediului în întreaga lume, acum este momentul pentru o acțiune decisivă pentru a transforma modul în care funcționează sistemele noastre agroalimentare și pentru a reduce pierderile de alimente și deșeuri, oferind beneficii atât din unghiul de atenuare, cât și de adaptare pentru a asigura o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună”, a declarat Máximo Torero Cullen, economist șef al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

 „Angajamentul tuturor părților interesate – de la guverne, companiile din sectorul privat, micii producători și societatea civilă până la consumatori – va fi necesar dacă dorim să facem o adâncime în problema FLW și să realizăm aspirațiile Agendei 2030. Aceasta este importanța angajamentului #123 și a eforturilor de colaborare susținute de Coaliția Food Is Never Waste.”

„Angajamentul 123” este coordonat de Champions 12.3, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). De asemenea, este susținut de WRAP, WWF și Rabobank.

„Avem nevoie de acțiuni de-a lungul lanțului de aprovizionare, de la fermă la furculiță”, a declarat Richard Swannell, CEO interimar WRAP.

„A ajuta cetățenii și companiile să reducă pierderile și risipa de alimente nu a fost niciodată mai importantă, având în vedere crizele alimentare globale cu care ne confruntăm cu toții. WRAP va colabora cu guvernele, întreprinderile și oamenii pentru a reduce risipa de alimente costisitoare acasă și pe întreg lanțul de aprovizionare, ca parte a ambiției noastre globale comune de a reduce contribuția enormă pe care o aduce risipa de alimente la schimbările climatice și de a menține 1,5 în viață.”

Angajamentul lucrează pentru atingerea unui obiectiv mondial de reducere la jumătate a pierderilor și risipei de alimente până în 2030. Companiile care se înscriu trebuie să se angajeze să ia măsuri măsurabile în timp, cu rapoarte anuale care detaliază progresul.

Presiunea de reglementare „schimbă narațiunea” asupra risipei alimentare

Acest lucru se aliniază cu o tendință mai amplă observată de echipa de investiții durabile și tematice de la Barclays, cu o presiune mai mare asupra actorilor din lanțul alimentar pentru a lua măsuri concrete privind risipa alimentară.

Autoritățile de reglementare din Asia și Europa adoptă o linie mai dură cu privire la risipa alimentară – un mediu care, spune analistul Laia Marin i Sola, schimbă narațiunea.

„Credem că impulsul politicii globale, determinat în principal de reciclarea și colectarea obligatorii în Europa… sau de amenzi comerciale, de exemplu, în China, ajută companiile să vadă risipa alimentară ca un element cheie pentru alte tehnologii”, a spus Marin.

„Companiile rămân supuse unei presiuni crescute pentru a măsura, dezvălui și a lua măsuri cu privire la risipa de alimente, având în vedere o reglementare mai strictă… Tehnologiile emergente au transformat complet valoarea risipei de alimente și vedem aceasta ca o contribuție esențială pentru extinderea tehnologiilor durabile.”

Barclays a modelat un cadru de patru „căi preferate” pentru reciclarea deșeurilor alimentare. Clasamentul se bazează pe obiectivele duble de a minimiza risipa alimentară și o evaluare a potențialelor produse finite pe care le au pentru a reduce presiunile actuale din sistemul alimentar.

Furajele pentru animale și proteinele insectelor sunt considerate ca având cel mai mare potențial; urmată de randare (biocombustibili avansați, îngrășăminte și ingrediente pentru hrana animalelor și animalelor de companie); digestia anaerobă (biometan); și materiale durabile (bio-plastice și bio-textile).

Cu toate acestea, a menționat Marin, „nu toate destinațiile pentru risipa alimentară sunt privite în același mod”. Ea crede asta accentul actual pus pe politica energetică va favoriza producătorii avansați de biocombustibili.

„Odată cu atât de multă tensiune politică asupra energiei, credem că alte tehnologii în curs de dezvoltare – proteine ​​de insecte pentru hrana animalelor și animale de companie și materiale durabile – ar putea suferi consecințe neintenționate prin suportarea costurilor mai mari ale inputurilor și prin primirea unor investiții insuficiente pentru a atinge, ca rezultat, scară”.

Concurența „în creștere rapidă” pentru risipa alimentară

Într-adevăr, Barclays se așteaptă la o concurență sporită pentru risipa alimentară ca factor de creștere a prețurilor pe măsură ce aceste tehnologii emergente se extind.

„Vedem că potențialul de aprovizionare strânsă și infrastructura de colectare inadecvată să se traducă în prețuri mai mari ale inputurilor și presiune pe marjă la nivel de companie.”

Cu atâta mâncare irosită, cum este posibil acest lucru? Pur și simplu, infrastructura necesară pentru colectarea și reciclarea deșeurilor alimentare nu există în prezent. „Aprovizionarea este strânsă, având în vedere că infrastructura de colectare rămâne insuficientă”, a subliniat Marin.

„Tehnologia emergentă va fi din ce în ce mai capabilă să susțină reutilizarea deșeurilor alimentare ca element critic pentru multe tehnologii durabile. Cu toate acestea, pe termen scurt, concurența pentru risipa alimentară și prețurile mai mari s-ar putea traduce printr-o presiune suplimentară în marjă la nivel de portofoliu.”

Ca parte a Angajamentului 123, dezvăluit astăzi, au fost anunțate o serie de angajamente privind risipa de alimente proaspete, și anume:

1. Guvernul Țărilor de Jos s-a angajat să depună un efort activ pentru ca strategia de la fermă la furculiță să fie mai ambițioasă la nivelul UE. Acum, Strategia Farm-to-Fork își propune să reducă risipa de alimente la nivel de consum și de vânzare cu amănuntul.

Țările de Jos vor depune eforturi, în cadrul UE, pentru a atinge obiectivul de reducere a pierderilor și a risipei de alimente în întregul lanț alimentar, în cadrul Strategiei de la fermă la mâncare, care se află în centrul Acordului ecologic european.

2. Unilever s-a angajat să continue să se concentreze pe reducerea la jumătate a risipei alimentare în operațiunile sale directe până în 2025. Brandul său Hellmann’s va inspira și va permite a 100 de milioane de consumatori în fiecare an până în 2025 să fie mai inventivi cu alimentele lor acasă și să risipească mai puțin. Ei își extind sfera geografică a programului lor destinat consumatorilor care acoperă America de Nord, America Latină și Europa, concentrându-se pe țări în SUA, CA, Brazilia, Argentina, Chile, Marea Britanie, Spania, Grecia.

3. Rabobank s-a angajat să execute o nouă serie de provocări legate de risipa alimentară în 2023, pentru a ajuta 75 de clienți din Țările de Jos, cu o medie de reducere a risipei alimentare cu 35%. Face parte din convingerea Rabobank – o bancă alimentară și agricolă care operează în acest sector de 125 de ani – că reducerea pierderilor și a risipei de alimente este una dintre primele trei pârghii de reducere a emisiilor de carbon și este o muncă importantă pentru un vis al unui sistem alimentar net pozitiv.

4. World Resources Institute s-a angajat să colaboreze prin Champions 12.3 cu companii care se confruntă cu fermieri pentru a angaja 200.000 de mici fermieri pentru a începe să facă față pierderilor de alimente la fermă și în apropierea fermei până la sfârșitul anului 2024, cu obiectivul pe termen mai lung ca acești fermieri să se înjumătățească. pierderi în fermă și aproape de fermă până în 2030.

5. WWF s-a angajat să își valorifice rețeaua globală de birouri pentru a influența guvernele și industriile pentru a răspunde imediat apelului la acțiune.

6. WRAP s-a angajat să livreze proiecte privind pierderile și risipa de alimente aliniate zonelor de impact ale Angajamentului în țări cu o populație combinată de peste un miliard până în anul 2030.

7. Too Good to Go s-a angajat să 1) să încurajeze și să sprijine guvernele din 10 țări să modeleze și să îmbunătățească măsurile de politică privind risipa alimentară prin implicarea sa în domeniul afacerilor publice; salvarea a 1 miliard de pungi magice cu surplus de hrană de la risipa prin aplicația sa mobilă; și 3) creșterea gradului de conștientizare a risipei alimentare cu 250 de milioane de consumatori prin campaniile sale de conștientizare axate pe etichetarea datei, risipa alimentară școlară și multe altele.

8. Rețeaua FLW din Costa Rica se angajează să-și îmbunătățească eforturile în ceea ce privește conștientizarea pierderii de alimente și deșeurile, cercetarea și crearea de rețele, ducând la cel puțin trei cazuri de intervenție de succes până în 2025, exprimate ca procent din pierderea și reducerea risipei de alimente – și emisiile echivalente – pentru a fi împărtășite și scalate.

9. LeanPath s-a angajat să colaboreze cu partenerii săi clienți pentru a preveni o cantitate de risipă alimentară echivalentă cu 50 de milioane de mese până în 2025.

10. Steven M. Finn s-a angajat să dezvolte cursuri la nivel de absolvent și conținut de webinar/blog pentru a crește gradul de conștientizare și a educa direct sute de cetățeni până la sfârșitul anului 2025 cu privire la amploarea și amploarea provocării risipei alimentare, a legăturii critice dintre risipa alimentară și ODD-urile și soluțiile și inițiativele de schimbare pentru a accelera reducerea risipei alimentare în conformitate cu Ținta 12.3.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *