Taxarea zahărului din băuturi la nivelul companiilor este o politică represivă

Taxarea zahărului din băuturi la nivelul companiilor este o politică represivă

Cu doar 19% din țările din Regiunea Europeană a OMS care au introdus taxarea zahărului din băuturi (SSB), un nou studiu, citat de ConfetionaryNews a căutat să identifice ce funcționează și ce nu, pentru a încuraja o implementare mai eficientă.

O politică rentabilă pentru guverne

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este un susținător al taxării băuturilor îndulcite cu zahăr (SSB). Potrivit agenției ONU, poate fi un instrument util, printre altele, pentru guverne pentru a ajuta la prevenirea bolilor netransmisibile (BNT).

Unele țări din Europa au implementat deja taxe sau taxe pe zahăr. Acestea includ Belgia, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Letonia, Monaco, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit.

În cea mai mare parte, taxele acestor țări se aplică băuturilor răcoritoare carbogazoase care conțin zahăr, dar unele au încorporat și laptele îndulcit, sucul și băuturile îndulcite artificial în legislație.

„Impozitarea este o politică rentabilă care poate îmbunătăți sănătatea la nivel național. Prin introducerea de taxe pe băuturile dulci, țările pot reduce nivelurile de consum ale acestor băuturi și pot reduce riscurile asociate de exces de greutate și obezitate, diabet și alte boli asociate”, a declarat Dr. Kremlin Wickramasinghe, șeful interimar al Oficiului European pentru Prevenirea și Controlul OMS. Boli netransmisibile.

Cu toate acestea, adoptarea impozitării SSB nu este atât de mare pe cât și-ar dori OMS. Doar 10 din cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS au implementat taxe SSB la nivel național.

„Impozitarea SSB este subutilizată în Regiunea Europeană a OMS – doar 19% dintre țări au adoptat măsura”, a spus Wickramasinghe, care a coautor un nou raport care investighează ce oportunități și provocări există în aplicarea unei impozitări eficiente SSB.

Taxele vizează industria, nu consumatorii

Raportul se bazează pe un studiu realizat de Oficiul European OMS pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia.

Studiul a constatat că fiecare țară din Europa care a impus o taxă SSB viza industria, mai degrabă decât consumatorii.

Unele țări din Europa care au impus taxe SSB au făcut acest lucru cu scopul explicit de a reduce consumul de SSB și/sau zahăr. Acesta a fost cazul pentru Franța, Ungaria, Irlanda, Letonia, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit.

Mai mult, taxele au fost concepute pentru a atinge un obiectiv explicit de reformulare, prin rate de impozitare diferențiate cu praguri bazate pe conținutul de zahăr. Acest lucru a avut loc în Ungaria, Letonia și Regatul Unit și prin impozite revizuite în Finlanda și Franța.

Pentru toate țările, proiectarea fiscală a fost influențată atât de considerente de sănătate, cât și de considerente economice. Dar unele state membre au ales să se concentreze asupra efectelor economice ale impozitelor SSB. În Belgia, Finlanda, Franța, Ungaria, Norvegia și Portugalia, de exemplu, generarea de venituri a fost legată de abordarea unui deficit bugetar.

Adesea, factorii de decizie politică au continuat să modifice sau să îmbunătățească taxele ca răspuns la noile dovezi ale experienței în materie de impozitare SSB în alte țări. În urma implementării structurii fiscale pe două niveluri a Regatului Unit, de exemplu, Franța și Norvegia au luat decizia să urmeze exemplul.

Nu toată lumea vrea taxe SSB

Bineînțeles, așa cum ar putea fi interpretat prin adoptarea scăzută a prelevărilor SSB în Europa, nu toată lumea este în favoarea acestor forme de impozitare.

Unii, inclusiv jucătorii din industria băuturilor, sunt sceptici că impozitarea aduce cu adevărat beneficii pentru sănătatea publică.

„Dovezile privind un impact pozitiv puternic al taxelor pe alimente sau pe ingrediente asupra sănătății publice rămân rare până în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt de la FoodDrinkEurope pentru FoodNavigator.

În plus, s-a sugerat că schimbarea comportamentului de cumpărare al consumatorilor nu are întotdeauna ca rezultat alegeri mai sănătoase. „În timp ce măsurile fiscale pot modifica comportamentul de cumpărare al consumatorilor, acest lucru nu duce întotdeauna la alegeri mai sănătoase, de exemplu dacă consumatorul cumpără produse sau magazine de înlocuire peste granița țării lor.”

Un instrument represiv

Un alt aspect subliniat de asociația comercială este că impozitarea este un „instrument regresiv”, ceea ce înseamnă că afectează mai mult consumatorul mai puțin bogat.

„În vremuri de pandemie globală și de posibile recesiuni economice cu care se confruntă societățile în următorii ani, nu suntem convinși că acesta este cel mai potrivit instrument de politică pentru consumatori sau întreprinderi, în special pentru IMM-urile care încă se luptă cu impactul coronavirusului. ”

Raportul OMS a remarcat că taxele SSB au fost puternic opuse de actorii din industria alimentară și a băuturilor din toate țările studiate, atât înainte, cât și după implementare, din motivele reiterate de FDE.

Cercetătorii nu au ajuns, totuși, la concluzia că industria a suferit pierderi semnificative ca urmare a aplicării impozitelor: „Din rapoartele media din Finlanda, Franța, Portugalia și Marea Britanie a fost clar că taxele SSB au avut un impact economic minim asupra industriei”.

Informarea factorilor de decizie

Scopul studiului a fost de a informa factorii de decizie și de a sprijini implementarea eficientă a impozitării SSB în Regiunea Europeană, a adăugat dr. Wickramasinghe.

Deși există „multe modele diferite” de impozitare SSB utilizate în Europa, în general, OMS recomandă a declarat că baza de impozitare reflectă povara consumului pentru sănătate, precum și modelele culturale ale țării în cauză.

De asemenea, sa considerat că proiectarea și implementarea taxelor SSB ar avea mai mult succes dacă atât factorii de decizie financiară, cât și cei din domeniul sănătății ar dezvolta măsurile în colaborare. Și, așa cum a fost evidențiat într-un număr de țări, autoritățile știu că pot continua să le îmbunătățească pentru a se alinia cu noile dovezi și experiențe de impozitare SSB din alte țări.

Și, în cele din urmă, acel sprijin din partea organizațiilor neguvernamentale, a cadrelor universitare și a altor actori sociali se poate dovedi un „activ important” în stimularea adoptării impozitelor SSB.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *