Studiu: Roșiile modificate genetic ar putea fi o nouă sursă de vitamina D

Studiu: Roșiile modificate genetic ar putea fi o nouă sursă de vitamina D

Editarea genomului tomatelor poate oferi o cale către suficiența vitaminei D, spune un studiu, care afirmă, de asemenea, că deșeurile produse ar putea oferi baza unei producții crescute de suplimente.

O echipa de cercetare din Marea Britanie, citată de NutraIngredients, detaliază modul în care au proiectat acumularea de provitamină D3 în roșii prin oprirea unei anumite molecule din genomul plantei, crescând vitamina atât în ​​fructe, cât și în frunzele plantelor de tomate. Apoi a fost transformat în vitamina D3 prin expunerea la lumina UVB.

„Am arătat că puteți biofortifica roșiile cu provitamina D3 folosind editarea genelor, ceea ce înseamnă că roșiile ar putea fi dezvoltate ca o sursă durabilă de vitamina D3 pe bază de plante”, explică profesorul Cathie Martin, autorul corespondent al studiului care apare în Nature. Plante.

„Patruzeci la sută dintre europeni au insuficiență de vitamina D, la fel și un miliard de oameni din întreaga lume.

„Nu doar abordăm o problemă uriașă de sănătate, dar ajutăm producătorii, deoarece frunzele de roșii, care în prezent se irosesc, ar putea fi folosite pentru a face suplimente din liniile modificate genetic.”

Echipa Centrului John Innes a folosit editarea genelor CRISPR-Cas9 pentru a revizui codul genetic al plantelor de tomate, astfel încât provitamina D3 să se acumuleze în fructul de tomate.

Frunzele plantelor editate au conținut până la 600 ug de provitamina D3 per gram de greutate uscată. Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de 10 ug pentru adulți.

Materialele reziduale din plantele editate ar putea fi folosite pentru fabricarea de suplimente de vitamina D3 prietenoase cu veganii sau pentru fortificarea alimentelor, adaugă echipa.

Analiza guvernului britanic

În aprilie, guvernul Regatului Unit a anunțat o revizuire oficială pentru a examina dacă alimentele și băuturile ar trebui să fie îmbogățite cu vitamina D pentru a aborda inegalitățile în materie de sănătate.

Analiza solicită publicului, experților, industriei și grupurilor de pacienți „modalități inovatoare” de a crește nivelul de vitamina D, în special în rândul comunităților negre și din Asia de Sud, unde nivelurile de vitamina vitală sunt în general mai scăzute.

Majoritatea alimentelor conțin puțină vitamina D și plantele sunt în general surse foarte sărace. Vitamina D3 este cea mai biodisponibilă formă de vitamina D și este produsă în organism atunci când pielea este expusă la lumina soarelui.

Iarna și la latitudini mai înalte oamenii trebuie să obțină vitamina D din alimentație sau din suplimente, deoarece soarele nu este suficient de puternic pentru ca organismul să o producă în mod natural.

Comentând concluziile, Guy Poppy, profesor de ecologie la Universitatea din Southampton, a declarat: „Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de oameni și provoacă un impact larg asupra sănătății, de la cancer la boli cardiovasculare.

„Pentru cei care trăiesc în emisfera nordică (clime mai puțin însorite), este greu să obținem vitamina D din lumina soarelui și avem nevoie de ea din dieta sau suplimentele noastre.

„Folosind tehnica recent aprobată de editare a genelor, aceasta este o descoperire importantă, în special pentru cei care consumă mai multe diete pe bază de plante – cea mai mare parte a vitaminei D se găsește în carne și lactate.

„Editarea genetică a roșiilor pentru a acumula provitamina D3 la niveluri peste recomandările dietetice ar putea duce la o sănătate mai bună pentru mulți, mai ales că roșiile sunt un aliment accesibil pe scară largă și ușor de consumat.

„Această descoperire interesantă nu numai că îmbunătățește sănătatea umană, dar contribuie la beneficiile de mediu asociate cu mai multe diete pe bază de plante – adesea asociată cu o provocare în asigurarea unor vitamine și minerale cheie găsite pe scară largă și biodisponibile în produsele de origine animală.”

Fructe sau supliment

Dr. Penny Hundleby, om de știință senior la Centrul John Innes, care nici el nu a fost implicat în cercetare, a declarat: „Acesta este o lucrare frumoasă care demonstrează modul în care GE poate fi folosit pentru a oferi consumatorilor o sursă de vitamina D pe bază de plante. fie prin consumul fructului propriu-zis, fie ca supliment care folosește deșeurile producției de tomate (frunzele).

„Într-o perioadă în care, din păcate, din ce în ce mai mulți dintre noi petrec tot mai mult timp în casă, acoperind mai mult când ieșim afară/ și pur și simplu nu petrecem suficient timp afară pentru a ne genera propriile vitamine pentru soare, acest produs oferă consumatorilor o sursă de plante prietenoasă pentru vegan. Vitamina D.”

„Cu securitatea alimentară, sustenabilitatea și schimbările climatice în fruntea agendei – a face alimentele pe care le cultivăm și le consumăm cât mai nutritive posibil, reducând în același timp risipa, sprijină aceste obiective.”

Primul autor al studiului, Dr Jie Li adaugă că pandemia de Covid-19 a ajutat la evidențierea problemei insuficienței vitaminei D și a impactului acesteia asupra funcției imunitare și a sănătății generale.

„Roșiile îmbogățite cu provitamina D pe care le-am produs oferă o sursă atât de necesară pe bază de plante de vitamina soarelui.

„Este o veste excelentă pentru persoanele care adoptă o dietă bogată în plante, vegetariene sau vegană și pentru numărul tot mai mare de oameni din întreaga lume care suferă de problema insuficienței vitaminei D.”

Source: Nat. Plants

Published online: doi.org/10.1038/s41477-022-01154-6

“Biofortified tomatoes provide a new route to vitamin D sufficiency.”

Authors: Li, J. et al.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *