Studiu: Perturbarea comerțului cu grâu afectează securitatea alimentară

Studiu: Perturbarea comerțului cu grâu afectează securitatea alimentară

Noi cercetări americane au făcut lumină asupra modului în care comerțul și centralitatea rețelei globale de comerț cu grâu afectează securitatea alimentară.

Studiul arată că multe națiuni depind de comerț pentru a-și satisface nevoile alimentare și că comerțul global cu grâu este concentrat într-o mână de țări, în care perturbarea doar în câteva țări ar avea un impact global.

Concentrați-vă pe sistemele locale de alimentare

Condus de cercetători de la Universitatea din California, Davis, în colaborare cu Cercetarea Politicii Alimentare Internaționale, studiul solicită un accent mai mare pe sistemele alimentare regionale și localizate, deoarece sistemele alimentare locale care funcționează bine contracarează mai eficient deficiențele și perturbările în mediul mai mare. sistemul alimentar globalizat.

Coautorul studiului, Catherine Brinkley, a spus că aprovizionarea globală cu cereale se află acum în prim-planul preocupărilor comerciale globale: „Boburile alimentare – grâu, porumb și orez – reprezintă peste 50% din consumul de calorii uman și susțin securitatea alimentară globală”.

Războiul în Ucraina – probleme legate de lanțul de aprovizionare

Subhashni Raj, profesor asistent la Universitatea din Hawaii-Manoa, a adăugat că războiul din Ucraina, combinat cu problemele lanțului de aprovizionare, a contribuit la creșterea prețurilor cerealelor și a prețurilor alimentelor la nivel global, dar în special în Sudul Global (Asia, America Latină), dar și Caraibe, Insulele Pacificului și țările în curs de dezvoltare din Asia, inclusiv Orientul Mijlociu) unde țările se bazează pe importurile de cereale.

Terenuri agricole bogate nu înseamnă eliminarea foametei

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că a avea mai mult teren agricol nu se traduce neapărat la niveluri mai ridicate de hrană națională.

Brinkley a spus: „S-ar putea aștepta că a avea multe terenuri agricole ar ajuta la protejarea foametei. Cu toate acestea, zonele bogate din punct de vedere agricol ale lumii sunt adesea câmpuri de luptă literale pentru controlul resurselor.”

Sacrificarea securității alimentare pentru creșterea economică

Resursele alimentare sunt adesea conectate în vastul lanț alimentar globalizat, cu un impact redus sau deloc pozitiv asupra comunităților în care a început lanțul, au spus cercetătorii, subminând securitatea alimentară a propriilor oameni pentru a profita de avantajul țării în economia alimentară internațională.

Țările din nordul global, cu capacități de producție scăzute controlează o parte semnificativă a lanțului de aprovizionare, oferindu-și puterea de cumpărare și locația adiacentă unor importante centre comerciale cu grâu.

„Din punct de vedere istoric, modelele de acumulare a bogăției prin colonizare și comerțul cu sclavi sunt, de asemenea, vizibile când te uiți la comerțul global cu grâu.

Multe țări europene cu terenuri agricole limitate se află în centrul lanțului global de aprovizionare cu grâu, reflectând acordurile comerciale și modelele comerciale care au provenit din trecutul lor colonial”, a spus Raj.

Cele mai influente țări

Cercetătorii au folosit date internaționale despre grâu pentru a reconstrui rețeaua comercială globală și pentru a identifica țările cele mai influente.

Ei au descoperit că țările cele mai importante pentru comerțul global cu cereale reprezintă mai mult de jumătate din totalul exporturilor de grâu la nivel global în funcție de volum:

• Germania,

• Italia,

• Franța,

• Turcia,

• Rusia,

• Statele Unite

• Canada.

Acest lucru face ca lanțul valoric global al grâului să fie vulnerabil, deoarece un șoc pentru una dintre aceste țări este probabil să se propagă pe tot globul.

„Acesta este blestemul operațiunii cu un sistem alimentar în care componentele, mari sau mici, sunt toate conectate”, a adăugat Brinkley.

(Studiul, „Înțelegerea modului în care centralitatea în lanțul global de aprovizionare cu grâu afectează foamea globală folosind o abordare în rețea” a fost publicat în revista PLOS One)

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *