Studiu Overshoot Day: „Adevărata cursă pentru materii prime încă nu a început”

Studiu Overshoot Day: „Adevărata cursă pentru materii prime încă nu a început”

Dacă întreaga lume ar trăi ca în Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, toate materiile prime pe care le poate furniza pământul în acest an ar fi deja epuizate. În fiecare zi ne creștem datoria față de planeta noastră, iar IPCC (panoul climatic al ONU) avertizează că suntem în pragul unei catastrofe climatice. Viitorul comerțului cu amănuntul și al FMCG este, de asemenea, în pericol.

Sunt necesare patru planete Pământ

Dacă toată lumea ar trăi așa cum o trăiește în țările Benelux, am avea nevoie de patru planete Pământ. Acesta este sensul zilei de astăzi ca Earth Overshoot Day, o dată calculată în fiecare an pe baza amprentei ecologice a fiecărei țări.

Astăzi este ziua în care națiunile Benelux și-au terminat deja bucata din tort: ​​consumul nostru depășește capacitatea planetei.

Pământul se frământă puțin doar pentru că atât de multe țări în curs de dezvoltare consumă mult mai puțin și compensează Occidentul: în 2021, 29 iulie a marcat data de epuizare pentru întreaga lume. De la acea dată, omenirea a folosit mai multe resurse naturale decât ar putea regenera pământul în acel an.

De asemenea, Earth Overshoot Day cade mai devreme în fiecare an: pentru Belgia, a avut loc pe 26 martie a acestui an, cu o săptămână mai devreme decât anul trecut. Luxemburgul a trecut deja pragul de Ziua Îndrăgostiților, 14 februarie. Olandezii au până pe 12 aprilie, dar până atunci vor trăi și peste posibilitățile lor.

Acum sau niciodată pentru planetă

Chiar săptămâna aceasta, panelul pentru climă al Națiunilor Unite a publicat cea de-a treia și ultima parte a raportului său climatic înfricoșător. Avertismentele sale sunt inconfundabile: ne îndreptăm către dezastru climatic.

Șansele de a menține încălzirea globală sub 1,5 grade devin mai mici cu fiecare zi care trece. Dacă nu reușim să facem acest lucru, consecințele vor fi dezastruoase: speciile de plante și animale vor dispărea, agricultura va deveni imposibilă pe alocuri, iar oamenii vor trebui să fugă de climatul răzbunător. Este acum sau niciodată, afirmă ONU fără echivoc.

„Astăzi, cu toții avem ochii în Ucraina și pe bună dreptate, dar mai este un dezastru pe drum. În acest moment, experimentăm deja efectele deficitului: inflație, rafturi goale și creșteri de preț; putem vedea ce se întâmplă atunci când sistemul global de aprovizionare este perturbat.

Dar asta nu este nimic în comparație cu ceea ce se va întâmpla mâine”, spune Jorg Snoeck, fondatorul RetailDetail și coautor al noilor cărți The Future of Food și The Future of Shopping: Re-set Re-made Re-tail. Cărțile subliniază modul în care comerțul cu amănuntul și consumul sunt remodelate fundamental de presiunea crescândă pe care umanitatea o pune asupra planetei.

Spre zece miliarde de oameni

„Suntem din ce în ce mai mulți dintre noi, consumăm din ce în ce mai mult și emitem din ce în ce mai mult”, ilustrează problema Snoeck. Trăim în Antropocen, o eră în care omenirea determină pentru prima dată soarta planetei.

Ținem viitorul Pământului în mâinile noastre, dar continuăm doar să ne creștem presiunea asupra planetei. „Populația lumii crește rapid: vor fi zece miliarde de oameni în 2050, față de aproape opt miliarde în prezent. Pentru a hrăni toate acele guri decent, am avea nevoie de peste 50% mai multă mâncare. Dar deja depășim limitele.”

În special, creșterea rapidă a populației din Asia (care reprezintă deja două treimi din populația lumii) are consecințe semnificative, deoarece oamenii de acolo devin rapid mai prosperi. China are deja cea mai mare clasă de mijloc la nivel global, cu mai mulți oameni decât întreaga populație a Statelor Unite și 60 % din populația totală a Europei.

Odată cu această prosperitate, vine un nou comportament al consumatorilor. China este acum cea mai mare piață pentru majoritatea mărcilor globale, dar și oamenii din clasa de mijloc chineză încep să mănânce la fel ca omologii lor occidentali. Cererea de carne a crescut brusc în Asia de zeci de ani, în timp ce creșterea animalelor, în special, are o amprentă ecologică semnificativă.

Chinezii dezbrăcă lumea

Președintele chinez Xi Jinping face totul pentru a menține motorul de creștere în funcțiune și pentru a-și furniza țara materiile prime necesare.

Presiunea este crescută, deoarece planeta noastră nu se poate întreține deja – cu atât mai puțin atunci când țări precum China se industrializează și mai mult și astfel consumă și/sau emit și mai mult.

Deci o cursă reală pentru materii prime este în desfășurare, indiferent de războiul din Ucraina. China construiește patru noi Drumuri Mătăsii de ani de zile, cu ajutorul cărora Xi Jinping vrea să asigure aprovizionarea țării sale.

De la minele de cupru din Serbia la pescuitul din Madagascar, chinezii își croiesc literalmente drum acolo. Strategia este aceeași peste tot: companiile de stat chineze oferă țărilor (mai sărace) să construiască infrastructură modernă, adesea căi ferate și autostrăzi, dar și porturi și fabrici moderne.

Tehnologia și dotările sunt chinezești, operațiunea este făcută de chinezi, iar dacă țările nu pot plăti înapoi împrumuturile lor, China devine, de asemenea, proprietar.

China este, de asemenea, foarte activă pe partea de import, observă Snoeck. Câteva exemple: țara umple navele cu lemn din Europa, renumitele vinuri Rothschild au un contract chinez pe termen lung, iar acum, după ce Rusia s-a retras, China devine grânarul lumii.

Și cum rămâne cu legăturile dintre Putin și China? „Dacă toate materiile prime vor merge curând în Asia? O să simțim asta.”

Deșeurile devin prea scumpe

Nu numai că ne îndreptăm spre o catastrofă climatică, ci și spre o lume a penuriei, crede Snoeck. „Soluția nu este să nu mai consumăm sau să „consumăm mai puțin”, ci să consumăm mai conștient. Să începem să ne gândim la deșeurile noastre: nu ne putem permite să risipim azi și mâine. Deșeurile devin prea scumpe.”

La urma urmei, mâncarea are un cost pentru oameni și mediu. Mâncarea vândută la prețuri de dumping este de domeniul trecutului. „Dacă vrem să ne asigurăm că generațiile următoare mai au mâncare, trebuie să adoptăm o altă abordare.”

Deci ce ar trebui sa facem? În ceea ce privește distribuția, Snoeck consideră că ar trebui să ne îndreptăm către alimente adaptate consumatorului. Gândiți-vă, de exemplu, la serviciile de truse de masă precum HelloFresh, unde fiecare ingredient este livrat în cantități exacte.

Astfel, există mai puține deșeuri. Dar astfel de soluții ar trebui să fie disponibile și pentru persoanele care trăiesc singure (una din trei gospodării din UE este deja formată dintr-o persoană) și pentru persoanele în vârstă. La urma urmei, un sfert dintre belgieni de astăzi au peste 65 de ani, iar populația în vârstă este doar în creștere.

Știința ne poate salva

În plus, producătorii trebuie să caute hrana de mâine. „Știința va trebui să ne ajute. Danone, de exemplu, a dezvoltat pentru prima dată Actimel neutru din punct de vedere al carbonului în Belgia. Vacile primesc un supliment alimentar, reducându-și emisiile de metan cu 30%.

Dar factorii de decizie politică trebuie să aibă grijă să nu se împuște în picior prin suprareglementare și, astfel, împiedicând companiile să experimenteze.

Companiile europene se confruntă cu dezavantajele globalizării. „Sistemele vechi și noi se ciocnesc. Cei care nu inovează suficient de repede vor pierde cursa. Banii sunt scoși din Europa și dispar la vest sau la est. După multinaționalele americane, jucătorii chinezi sunt acum în plină ascensiune.

Gândiți-vă doar la Ochama de la JD.com, care sare pe piața omnicanal din Țările de Jos datorită avantajului său tehnologic. În Italia, chinezii preiau unul câte unul atelierele de croitorie din Prato pentru fast fashion chinezesc „Made in Italy”. Așadar, același lucru este valabil și pentru non-alimentare. Este nevoie de transparență și de conștientizarea consumatorilor, mai ales acolo.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *