Studiu: Emoțiile și comportamentul de consum

Studiu: Emoțiile și comportamentul de consum

O mai bună înțelegere a impactului emoțional al alimentelor poate ajuta producătorii să depășească provocarea noilor produse care nu reușesc  să fie acceptate din prima și, de asemenea, să se adapteze la perturbarea din industrie.

Mirosul mâncării și acceptabilitatea

Nathaniel Davis, lector specializat în arome și parfumuri, de la la Universitatea Coasta de Azur, din capitala mondială a parfumurilor, Grasse, și ale cărui cursuri de pregătire sunt acum disponibile online, a declarat pentru FoodNavigator că, pe măsură ce emoția se dezvoltă în consumatori, cu atât este mai mare șansa ca produsul să fie acceptat de aceștia.

Davis, de asemenea, șeful consultanței de cercetare Insight on Foods, specializat în mesajele emoționale provenite din consumul de alimente și care oferă îndrumări gustative către mărcile de băuturi și alimente, afirmă că alimentele pot conduce emoții semnificative în noi, care de obicei se formează în copilărie.

O aromă de tei sau mandarină ar putea să bată brusc un adult în amintiri fericite din copilărie, de exemplu.

Amintirea copilăriei

“Anumite gusturi pot declanșa anumite sentimente,” a spus Davis. “Adesea poate duce oamenii înapoi într-o perioadă foarte reconfortantă. Înghețata este un aliment extrem de emoționant, de exemplu, cu un fel de” lapte matern “hrănitor. declanșează relaxarea. ”

Emoțiile puternice legate de hrană nu sunt neapărat formate întotdeauna în copilărie. O anumită aromă ar putea stârni amintiri despre îndrăgostirea, de exemplu. Poate că o notă exotică va evoca locuri îndepărtate odată vizitate.

Davis își îndeamnă elevii din industria alimentară să folosească acest fenomen „în mod corect și sensibil” pentru a-și ajuta produsele să obțină acceptare.

Tehnica regresiei

O parte din aceasta implică învățarea acestora „tehnici de regresie” pentru a înțelege mai bine modul în care aromele ne pot declanșa emoțiile. Studenții pot folosi apoi aceste tehnici pentru a descoperi mai multe despre propriii consumatori-țintă.

Regresia funcționează prin a face ca o persoană să vorbească despre mâncare și relația cu aceasta cu speranța de a descoperi informații pe care alte tehnici – cum ar fi sondajele și chestionarele – s-ar putea să nu descopere. Consumatorii, susține Davis, s-ar putea să nu poată face verbalizare de ce fac sau nu le place ceva.

Regresia implică conversația cu consumatorii pentru a-i readuce în amintirile din copilărie la prima lor întâlnire cu mâncarea și a-i determina să o re-trăiască. Acest lucru necesită timp. Poate chiar părea banal. Dar detaliul poate fi de neprețuit, potrivit lui Davis.

„Spuneți că a existat un gust care era bine cunoscut într-un produs din copilărie care amintea oamenilor de copilărie: de activitate, de aer liber. Dacă descoperiți că o anumită notă de aromă ar genera acele tipuri de sentimente, puteți aplica acea notă într-un produs și, într-un anumit sens, împrumutați unele dintre acele emoții care au fost generate de acea notă aromă cunoscută. ” El este de părere că tehnicile de regresie pot atinge potențialitatea unei afaceri.

“O mare parte din aceasta este punerea consumatorului înapoi în centrul afacerii.” Și învățarea cât de importante pot fi produsele alimentare în viața de zi cu zi a clienților și cât de mult se bucură de aceștia „pot re-energiza într-adevăr o afacere”.

De ce majoritatea produselor nu reușesc?

Mărcile alimentare se confruntă adesea cu problema unui produs care reușește pe o piață, dar eșuează în alta. Acest lucru se datorează faptului că consumatorii bazează o locație diferită, deși gustă același produs, nu au neapărat aceleași legături emoționale cu acesta, potrivit Davis.

Anumite note pot declanșa amintiri neplăcute printre anumite grupuri, ceea ce duce la respingerea produsului. Davis a menționat exemplul unei bare de ciocolată premium, lansată în China. Ciocolata conținea o notă de aromă care, deși nedetectată de majoritatea, le amintea consumatorilor de o anumită grupă de vârstă de „lapte de copil ieftin, generic, furnizat de guvern”, cărora li s-au administrat copii. Apoi, produsul a fost modificat pentru a elimina acest lucru, pentru mulți, nota scârțâitoare.

Adaptarea la generații

Toate acestea sunt pertinente într-o perioadă în care industria alimentară asistă la o perturbare uriașă și la o schimbare generațională a cererii consumatorilor.

Potrivit lui Davis, consumatorii mai tineri, din mai multe motive, se îndepărtează din ce în ce mai mult de articolele „plăcere vinovată” de care se bucură cumpărătorii în vârstă.

Oamenii mai tineri doresc „note mai puțin de durată, inducătoare de vinovăție” pentru arome care se simt „mai curățante în gură”, a observat el.

Consumatorii, consideră el, au fost cândva mulțumiți fie de mâncare sănătoasă, fie de mâncare cu gust bun. Acum le doresc pe amândouă. „Sunt din ce în ce mai exigente”, a dezvăluit el. „Vor durabilitate, vor etichete naturale și curate și mai puțin zahăr.”

El a adăugat: „Cred că oamenii au devenit mai sensibili la ceea ce mănâncă. Ei cred că dacă ceva are un gust prea bun; e prea multă vinovăție. Și unii bucăți de gură pot induce vinovăție, cum ar fi dacă ai ceva foarte bogat în partea din spate a gurii cu o topire lungă. Acest lucru poate produce o mulțime de relaxare profundă, care, probabil, cu o generație în urmă ar fi fost bine. Acum este o generație mai tânără, numai dacă ar avea un fel de zi de înșelăciune ar fi permis. Gusturile consumatorilor se schimbă pe măsură ce stilul lor de viață”

Flavoriștii, a concluzionat Davis, “trebuie să fie conștienți de ceea ce există în mintea pieței în acel moment. Se schimbă constant”.

O mai bună înțelegere a marketingului senzorial și rolul emoției în parfum și aromă în NPD îi poate ajuta să se adapteze mai bine la aceste schimbări, crede el.

“Produsele noi au, de obicei, rate de eșec de 80-90%. Încercarea de a reduce această cifră este importantă, în special pentru noile mărci. Și pentru ca oamenii să obțină un atașament emoțional față de o marcă, trebuie să fie cât mai rapid posibil. Deci, dacă puteți îndepărtați orice piedică, cu atât mai bine.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *