Studiu: Ciocolata, flavanolii și beneficiile pentru sănătate

Studiu: Ciocolata, flavanolii și beneficiile pentru sănătate

Recent, a fost publicat un studiu care susține legătura dintre consumul de flavanol și sănătatea cardiovasculară. Ca urmare, FoodNavigator a dialogat pe această temă cu directorul de știință și nutriție al Mars Edge, Catherine Kwik-Uribe, despre implicațiile acestui „moment de referință” și despre modul în care înțelegerea științifică proaspătă poate fi valorificată pentru a stimula inovația în portofoliul alimentar Mars Inc.

Sub lupă, boabele de cacao, decesele și spitalizările

Studiul privind suplimentele cu cacao și rezultatele multivitaminelor (COSMOS) a fost o întreprindere de cinci ani de către oamenii de știință de la Spitalul Brigham and Women’s din SUA, cu sprijinul diviziei de nutriție a Mars Inc, Mars Edge. Este demn de remarcat atât pentru amploarea, cât și pentru domeniul de aplicare.

Bazându-se pe un număr tot mai mare de dovezi care indică beneficiile flavanolilor asupra markerilor cardiovasculari, cum ar fi tensiunea arterială, funcția endotelială și nivelul colesterolului, COSMOS a fost prima cercetare care a analizat cel mai greu obiectiv: decesele și spitalizările. De asemenea, este pentru prima dată când se realizează un studiu de această dimensiune pe un bioactiv, cu un total de 21.442 de participanți. Și rezultatele inițiale sunt în.

În general, participanții din grupul atribuit suplimentelor de cacao au înregistrat cu 10% mai puține evenimente cardiovasculare totale, un nivel care nu este considerat semnificativ statistic. Cu toate acestea, decesul cauzat de BCV a fost redus cu 27%.

„Faceți o pauză”, a declarat Catherine Kwik-Uribe, vicepreședinte al departamentului de cercetare și dezvoltare, afaceri științifice și de reglementare, Mars Edge, pentru FoodNavigator. „Acesta nu este doar un număr semnificativ din punct de vedere statistic, este destul de semnificativ. Dacă ar putea fi tradus într-o populație, ar însemna mult mai puține decese atribuite bolilor cardiovasculare.”

Într-adevăr, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivel global. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 17,9 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare la nivel global în 2019, reprezentând 32% din decesele globale.

Chiar și acest rezultat ar putea diminua adevăratul potențial al flavanolilor în spațiul sănătății inimii, crede Kwik-Uribe. Dacă excludeți participanții care au spus că nu au respectat regimul de suplimentare, uitându-vă doar la rezultatele persoanelor care au raportat că își iau 500 mg de flavanoli de cacao pe zi, cifrele sunt și mai convingătoare.

A existat o reducere cu 15% a evenimentelor cardiovasculare și o scădere cu 39% a deceselor cardiovasculare. Acolo unde cifrele ar putea să nu fie considerate semnificative din punct de vedere statistic, Kwik-Uribe a subliniat că toate „indică în aceeași direcție” – spre o corelație pozitivă între consumul de flavanol și riscul cardiovascular redus.

Ea descrie acest lucru drept „taie respirația”, atât din cauza impactului potențial asupra sănătății publice, cât și a faptului că studiul a fost efectuat pe adulți în vârstă. „Ideea că poți avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare după atâtea decenii de viață este destul de interesantă pentru domeniul nutriției și este destul de interesantă și pentru domeniul flavanolilor.”

Trecerea către recomandări alimentare

Kwik-Uribe consideră că puterea acestei cercetări, publicată luna trecută în The American Journal of Clinical Nutrition, ar putea ajuta la înclinarea balanței asupra înțelegerii noastre a relației dintre flavanoli și sănătatea cardiovasculară, deschizând calea pentru introducerea recomandărilor alimentare naționale.

„Suntem deosebit de încântați pentru că credem că acest lucru deschide în mod fundamental ușa pentru capacitatea de a face recomandări dietetice în jurul flavanolilor”, ni s-a spus. Acest lucru ar putea vedea aporturile zilnice recomandate sugerate, comparabile cu DZR de nutrienți sugerate în prezent pentru nutrienți precum vitamina C sau B12.

„Se recunoaște tot mai mult faptul că alimentele sunt mai mult decât o sumă a părților macronutrienților și micronutrienților. Începem să ne îndreptăm spre recomandări în jurul substanțelor bioactive precum flavanolii. Dar chiar aveți nevoie de studii de această dimensiune pentru a putea spune că au un impact semnificativ asupra sănătății.”

Dacă ne aflăm într-un punct în care pot fi făcute recomandări alimentare a fost un subiect fierbinte la Conferința Internațională despre Polifenoli și Sănătate, o reuniune a experților internaționali de top în domeniu organizată la Londra luna trecută.

„La asta se gândeau: totalitatea dovezilor se află acum într-un punct în care putem spune „da, ar trebui să recomandăm flavanolii într-un mod semnificativ”? Avem o obligație acum că datele sunt atât de solide încât ar trebui să fim vorbind despre oameni care consumă flavanoli în dieta lor zilnică?”

Autoritățile chineze recomandă deja consumul de flavanol găsit în soia pentru a susține sănătatea. Susținerea similară din partea autorităților de reglementare în domeniul sănătății din SUA și Europa este oarecum departe. Kwik-Uribe estimează că vor fi „probabil cinci ani și plus” până să începem să vedem noi DZR pentru flavanol introduse în ghidurile alimentare naționale.

Cu toate acestea, ea prezice că sprijinul din partea unor organisme profesionale, cum ar fi Asociația Americană a Inimii sau Rețeaua Europeană a Inimii, ar putea fi mult mai aproape – posibil la 12-24 de luni distanță.

„Organizațiile profesionale fac deja recomandări preventive. Dacă există suficiente dovezi pentru a susține recomandarea acțiuni [pe flavanoli], s-ar putea să le vedeți mai întâi apărând în aceste societăți, apoi, în cele din urmă, se vor traduce în politici și linii directoare federale”, a prognozat ea.

De ce contează RDA-urile?

Flavonoidele sunt compuși polifenolici care se găsesc în mod natural în alimentele pe bază de plante, inclusiv frunze de ceai, cacao, struguri, vin și ciocolată. Cu toate acestea, sunt foarte sensibili la practicile agricole, la practicile de depozitare și la gătit.

Prezența flavanolilor nu este ceva care în prezent este măsurat și etichetat în același mod ca și vitaminele sau mineralele. Acest lucru înseamnă că, în prezent, dacă ați vrut să adoptați o abordare pe primul loc a alimentelor pentru a vă crește aportul de flavanol astăzi, practic se rezumă la presupuneri.

Introducerea recomandărilor ar înregistra o „evoluție naturală” către sisteme de măsurare și etichetare care reprezintă o punte vitală între beneficiile pentru sănătate oferite și consumatorul final, a sugerat expertul în nutriție Mars Edge.

„Dacă flavanolii urmează cursul altor nutrienți, o recomandare declanșează mecanisme astfel încât consumatorii să poată începe să facă legătura între recomandare și ceea ce mănâncă. Mai este mult de făcut, dar începe, în primul rând, cu recunoașterea faptului că flavanolii sunt ceva ce ar trebui să includem în dieta noastră. Atunci, cât? Ce inseamna asta? Ce alimente? Apoi etichetarea.

„Veți vedea această evoluție, dar va fi ancorată în primul rând în ceea ce este acea cantitate recomandată.”

Ar trebui să mâncăm mai multă ciocolată?

Sloganul emblematic al anilor 1960 pentru produsul de cofetărie omonim al lui Marte „un Marte pe zi…” a prefigurat rezultatul acestei cercetări? Ar putea consuma mai multă ciocolată – și, prin urmare, mai mulți flavanoli de cacao – să reducă riscul cardiovascular? Răspunsul scurt este nu.

„Ciocolata este un deliciu minunat, iar cacao conține flavanoli. Dar oricât de mult vrem să credem această poveste, nu vorbim despre nivelurile de flavanoli care vor avea un impact asupra sănătății. La sfârșitul zilei, bucurați-vă de ciocolată ca un răsfăț, dar dacă această cercetare ne duce la punctul de recomandări, vom vorbi despre ea deoarece se referă la o varietate de alimente, fie că este vorba de fructe, legume și cereale specifice. sau produse îmbogățite și fortificate”, a spus Kwik-Uribe.

Mars Edge a furnizat studiului extractul de cacao care a fost folosit în studiu și care este disponibil comercial în SUA sub marca CocoaVia. Deocamdată, suplimentarea rămâne cea mai eficientă modalitate de a crește și a controla consumul de flavanol, a sfătuit Kwik-Uribe.

„De mai bine de un deceniu comercializăm CocoaVia ca supliment. De ce am facut un supliment? A fost ideea de a-l putea introduce într-un regiment. Flavanolii sunt ceva de care aveți nevoie în dieta dumneavoastră în fiecare zi pentru a obține beneficiile.

Având în vedere variațiile în aprovizionarea cu alimente și lipsa etichetării, un supliment a avut mai mult sens pentru noi inițial ca o oportunitate de a oferi o cantitate consistentă.”

Cu toate acestea, a continuat ea, COSMOS deschide ușa pentru a vedea dacă extractele de flavanol de cacao pot fi utilizate în moduri diferite în portofoliul lui Marte.

„Acesta nu este scuza noastră pentru a scoate mai multă ciocolată. Este oportunitatea noastră să ne gândim la noi vehicule pentru a oferi consumatorilor forme nutritive de flavanoli într-o varietate de formate.

Avem discuții interne despre care ar putea fi acele spații de oportunitate. Mi-aș imagina o serie de produse interesantă în următoarele 12 sau 24 de luni din perspectiva lui Marte”, a dezvăluit Kwik-Uribe.

Vârful aisbergului

Descoperirile primului studiu COSMOS vor stimula inovația în gama de produse Mars, deoarece echipele de inovare ale grupului caută formate noi pentru livrare. „În portofoliul nostru alimentar există o oportunitate frumoasă de a spune unde ar putea fi adăugați acești flavanoli pentru a se diversifica? Există cu siguranță oportunități în portofoliu, de la animale de companie până la alimente obișnuite de zi cu zi, în care am putea începe să vedem că apar mai mulți flavanoli”, a spus Kwik-Uribe.

Ea a mai sugerat că această primă publicație a studiului COSMOS este vârful aisbergului când vine vorba de rezultatele asupra sănătății ale consumului de flavanol, despre care alte cercetări sugerează că poate varia de la câștiguri cognitive la beneficiile microbiomului.

„COSMOS este un moment de hotar, un moment de reper. Dar mai sunt multe de urmat. În ceea ce privește cogniția, știm că în următoarele două luni va apărea una dintre primele lucrări din perspectivă cognitivă din COSMOS.

„Dincolo de asta, vom avea date despre microbiom, vom avea date despre sănătatea ochilor, vom avea date despre funcția rinichilor. Nu știm dacă flavanolii vor funcționa în toate aceste domenii, dar dacă ei fac, deschide noi căi pentru discuții despre beneficii și mai multe cercetări în acest domeniu.

„Când te uiți la COSMOS, este deschiderea unui nou capitol de cercetare și oportunități pentru flavanoli și sănătate.”

Sursa:
‘Effect of cocoa flavanol supplementation for the prevention of cardiovascular disease events: the COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) randomized clinical trial’
The American Journal of Clinical Nutrition​”
DOI: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac055
Authors: Howard D Sesso, JoAnn E Manson, Aaron K Aragaki, Pamela M Rist, Lisa G Johnson, Georgina Friedenberg, Trisha Copeland, Allison Clar, Samia Mora, M Vinayaga Moorthy

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *