Studiu: Ar putea microalgele, insectele și micoproteinele să eradice malnutriția globală?

Studiu: Ar putea microalgele, insectele și micoproteinele să eradice malnutriția globală?

Oamenii de știință, inginerii, investitorii și factorii de decizie politică sunt îndemnați să considere alimentele viitoare ca pe o „cale de atenuare a malnutriției”. „Alimentele viitoare” atrag o atenție semnificativă pentru acreditările lor nutriționale și de sustenabilitate. Deși sunt, probabil, mai hrănitoare și mai durabile decât alimentele vegetale și animale, cercetătorii pledează pentru ca alimentele viitoare să fie luate în considerare într-o a treia dimensiune: o modalitate de a oferi diete rezistente la risc. Dar ar putea aceste alimente să ducă la dispariția malnutriției globale? Iată ce a consemnat în acest sens publicația de specialitate Nature Foods.

Un sistem alimentar fragil

Fragilitatea sistemelor agroalimentare actuale este în fața minții pentru mulți, potrivit cercetătorilor de la Centrul pentru Studiul Riscului Existențial al Universității Cambridge. Factorii care contribuie includ restricții de mișcare fără precedent ca urmare a pandemiei COVID-19, care a văzut întreruperea globală a producției agroalimentare și a lanțurilor de aprovizionare.

În ultimii ani, roiurile de lăcuste din Africa de Est, focarele de pestă porcină africană în Asia și Europa și secetele din America de Nord, au intensificat problema.

„Se preconizează că schimbările climatice antropice vor exacerba o serie de aceste amenințări, cu consecințe mai grave în regiunile în curs de dezvoltare”, au remarcat autorii unei lucrări recente publicate în revista NatureFood.

Viitoarele sisteme de cultivare a alimentelor au potențialul de a atenua malnutriția globală, susțin aceștia, oferind o „dietă rezistentă la risc” în fața perturbărilor previzibile sau bruște.

Alimentele viitorului

În acest context, „alimente viitoare” se referă la cele asociate cu tehnologia alimentară – care în sine „deschide multe posibilități pentru agricultură alternativă și cu risc redus”.

Microalga este un astfel de exemplu. Bogate în proteine ​​și o sursă de carbohidrați, acizi grași polinesaturați, minerale esențiale și vitamine, microalge necesită în mod semnificativ mai puține îngrășăminte comparativ cu alte surse de proteine ​​vegetale.

De asemenea, insectele au un conținut ridicat de proteine ​​și sunt mult mai ecologice decât carnea convențională. De exemplu, un kilogram de proteine ​​de vierme de masă are o amprentă de gaze cu efect de seră cu 1% din dimensiunea cărnii de vită.

Micoproteina pe bază de ciuperci este un alt exemplu. Quorn este probabil cel mai cunoscut producător al produsului și susține că amprenta de apă a Quorn Mince este de 10 ori mai mică decât cea a tocatului de vită. În afară de faptul că este bogată în proteine, micoproteina este o sursă bună de fibre, este săracă în grăsimi saturate și nu conține colesterol.

Cercetătorii afirmă trei avantaje importante ale rezistenței asociate cu viitoarele sisteme de cultivare a alimentelor: reducerea expunerii la factori de risc biotici și abiotici; încurajarea modularității pentru a contracara eșecurile procesului agricol, a decupla riscurile și a ajusta randamentele; și asigurarea consistenței dietetice a nutriției esențiale prin rețele alimentare descentralizate la nivel global și distribuite local.

Avantaje

Alimentele viitoare sunt inerent rezistente din mai multe motive. Pentru început, mai multe alimente viitoare pot fi cultivate în sisteme închise, ceea ce înseamnă că nu sunt restricționate de condițiile de mediu.

Mulți operează în module sau „unități de producție discrete, standardizate, identice”. Prin urmare, alimentele viitoare pot fi cultivate în paralel și pot fi ușor demontate și înlocuite fără a afecta negativ producția. Agricultura cu design modular permite, de asemenea, creșterea sau scăderea relativ ușoară a ofertei, după cum necesită cererea.

Și, în cele din urmă, viitoarele sisteme de creștere a alimentelor pot fi descentralizate și localizate rapid, pentru a servi cel mai bine celor mai nevoiași.

Provocări

În ceea ce privește provocările de producție, tehnologia rămâne un obstacol. Producția de insecte, ciuperci și microalge necesită lumină și încălzire, ceea ce nu este asigurat în toate regiunile cu „foamete la nivel de criză”. Acolo unde este disponibilă electricitatea, este posibil să nu fie alimentată cu energie regenerabilă.

Cercetătorii au atras atenția și asupra barierelor instituționale, inclusiv a problemelor financiare. „Viitoarele sisteme de cultivare a alimentelor necesită o nouă expertiză tehnică și investiții financiare considerabile”, au menționat aceștia.

„Acest lucru le face mai puțin accesibile țărilor cu venituri mai mici, unde pot fi necesare subvenționarea sectorului public sau asistență oficială pentru dezvoltare, în comparație cu țările cu venituri mai mari, în ceea ce privește investițiile antreprenoriale.”

Aprobarea de reglementare s-ar putea dovedi, de asemenea, o barieră, la fel ca și preferințele gastronomice regionale, inclusiv atracția și acceptarea unor alimente precum larvele de insecte, care sunt „atipice în unele culturi”, au menționat aceștia.

Viitorul potențial alimentar

Se recunoaște că alimentele viitoare au potențialul de a oferi o dietă sănătoasă și mai ecologică, iar cercetătorii își sprijină rezistența în fața perturbărilor localizate sau globale.

O dietă rezistentă la risc este „esențială” pentru a asigura securitatea alimentară pe termen scurt și lung, susțin aceștia, cu pandemia de coronavirus – „un eveniment de risc sistemic exemplar” – susținând cazul lor.

„Îi îndemnăm pe oamenii de știință, ingineri, investitori și decidenți să ia în considerare alimentele viitoare ca o cale de atenuare a malnutriției”, au subliniat aceștia.

„Aceasta include identificarea și discutarea deschisă a provocărilor care stau la baza, așa cum este binevenit Explorând modul în care viitoarele sisteme de creștere a alimentelor pot fi utilizate rapid și rentabil ca răspuns la instabilitățile actuale și în anticiparea pericolelor viitoare. ”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *