Strategia europeană ”De la fermă la consumator”, pusă în practică în Transilvania

Strategia europeană ”De la fermă la consumator”, pusă în practică în Transilvania

Mangalița de la Racovița” nu este doar un simplu magazin unde fermierul Dan Limbăsan comercializează produsele proprii, preparate din carne de porc mangalița.

Este un exemplu de bune practici, care pune în valoare produsele locale, produsele românești. Este ceea ce strategia europeană “De la Fermă la Consumator“ dorește să construiască în întreg spațiul european:

cel mai scurt lanț alimentar, fără intermediari, care să pună la dispoziția consumatorului produse de calitate, certificate pe scheme de calitate, provenite din/și procesate în fermă.

Este un loc unde găsești produse autentice, majoritatea dintre ele certificate pe scheme de calitate și este un loc unde munca și pasiunea unor producători locali își arată adevărata lor valoare

Ne-am bucurat să vedem din nou slănina groasa de “o palmă“ pe care o găseam pe masa bunicilor, jumările și cârnații făcuți cu pasiune.

Alături de produsele „Mangalița de la Racovița”, certificate ca produs montan și ca produs tradițional, găsiți Telemeaua de Sibiu (IGP și PRODUS MONTAN), brânzeturile fine de la Art Cheese Tălmaciu (produs montan), Novacul din Țara Bârsei (IGP), Laptele de măgăriță de la Asinia Farm Hunedoara (produs montan), băuturile distilate din fructe „Tăria lui Cătălin” din Horezu, atestate tradițional, produse din lapte de capră de la ferma Monicăi Cucerzan din Târnava, Pita de Tălmăcel, laptele și produsele din lapte de bivoliță de la Ferma Complex Turistic Transfăgărășan, produse din lapte de vacă de la Ferma Lițoi din Argeș, berea artizanală Augusta din Avrig, dar și legume și fructe proaspete, bunătăți din fructe și legume de la Casa Maria din Hunedoara, produse apicole, uleiuri naturale și multe altele.

Întâlnirea cu fermierul Dan Limbășan a fost una cu adevărat specială, deoarece prin intermediul său am cunoscut și echipa restaurantului Plai.

Sunt o echipă deosebită, care ne-a făcut să simțim din plin ce înseamnă un Chef care creează pe principul „mama natură și producătorii dictează ceea ce oaspeții restaurantului găsesc in farfurie”.

Parteneri în afaceri, dar și in viață, chef Petra Hianu și chef Paul Moinea, și-au desăvârșit mai bine de 10 ani competențele în gastronomie internațională în restaurante cotate cu una sau mai multe stele Michelin. Reîntorși în Sibiu, gătesc doar din materii prime pe care le iau doar de la producătorii autentici, de la cei care, așa cum spun ei „ oferă un produs de calitate, crescut sau cultivat cu dragoste”.

Produsele sunt achiziționate atent, doar după ce vizitează „micile ferme sau culturi”, pentru a fi siguri de ceea ce oferă oaspeților.

Nu am fost surprinși de faptul că printre furnizorii aleși de ei, îi regăsim pe producătorii cu produsele atestate pe schema de calitate produs montan, Dan Limbășan fiind unul dintre aceștia.

Experiența gastronomică ne-a întărit convingerea că produsele autohtone, naturale, din zona de munte pot fi puse în valoare nu doar prin rețete tradiționale, ci și după principiile unei gastronomii creativ-contemporane ce aduce gusturile autentice de la țară în tumultul orașului, alături de o poveste care stă în spatele fiecărei farfurii. Iar această poveste este oferită cu dragoste și atenție fiecărui oaspete, hrană pentru trup și cât și pentru suflet!

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *