Stocurile de alimente în UE și creșterea protecționismului alimentar

Stocurile de alimente în UE și creșterea protecționismului alimentar

Potrivit Euractiv, UE se pregătește să își schimbe politica de depozitare agricolă, într-un moment în care criza de sănătate COVID-19 a evidențiat punctele slabe ale rezervelor sale.

Criza de sănătate a evidențiat anumite vulnerabilități ale sectorului alimentar din UE și, odată cu oferta alimentară aflata sub presiune, problema suveranității alimentare este din nou în prim plan.

Cu toate acestea, acum există preocupări legate de stocurile de produse alimentare din UE. De exemplu, UE are un nivel extrem de scăzut de stocuri de cereale, care se ridică la 12% din consumul anual, ceea ce corespunde valorii de aproximativ o lună și jumătate.

Prin comparație, toate celelalte țări majore sunt mai precaute: Rusia (18%), India (23%), SUA (25%), în timp ce China, cea mai mare țară din punct de vedere al populației, deține în continuare cele mai mari stocuri, adică 75 % din consumul său.

43 de zile de consum de cereale v. 90 de zile de consum de ulei

„UE consideră că livrările pot fi făcute pe piață. Dar am văzut că țări precum Kazahstan, Georgia și chiar România își închid piețele de export: în cazul unei crize, nu există nicio piață care să reziste ”, a declarat Frédéric Courleux, șeful de cercetare al think-tank-ului Stratégies agricole.

Specialistul este surprins de faptul că UE își organizează stocurile de petrol și gaze pentru consumul de 90 de zile în fiecare țară, fără a ține cont de problema stocurilor de alimente, ceea ce este mai crucial pentru bunăstarea și supraviețuirea populației sale.

Rezerve, la nivel de consumator

Ca răspuns, acum pare să existe o tendință în creștere a protecționismului alimentar, lucru pe care UE a dorit să-l evite din cauza riscului de a afecta piața unică.

Europenii înșiși și-au umplut dulapurile cu produse alimentare de subzistență, în măsura în care făina s-a regăsit în mod regulat în stoc în Franța, în ciuda faptului că este cel mai important producător european de grâu.

În ciuda faptului că Franța produce cantități adecvate de făină, lipsesc capacități mari de măcinare, ceea ce înseamnă că Franța produce foarte puțină făină.

Acum, unele țări vulnerabile încearcă să creeze rezerve de cereale pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu alimente naționale.

„O treime din oferta de grâu de pe piață este supusă unor măsuri restrictive prudente de către principalii exportatori, conduși de Rusia. În această etapă, interdicțiile de export au dus în principal la o schimbare a cererii către țările europene, cum ar fi Franța, mai degrabă decât o lipsă de ofertă ”, notează agenția de asigurări de export Coface în analiza sa asupra comerțului internațional.

Agenția subliniază, de asemenea, că stocurile de orez au atins un nivel de șapte ani, deoarece acestea sunt ridicate atât în ​​China, cât și în India și Thailanda, cele două țări exportatoare principale. Și din nou, problema este mai puțin de stocuri, decât de logistică.

Blocările au dus la întreruperea anumitor lanțuri logistice, amintindu-ne că cererea de produse alimentare este constantă și că stocurile nu prezintă niciun interes dacă nu sunt disponibile la nivel local, atât pentru alimente, cât și pentru energie.

Reacția la criza alimentară

În strategia sa „Farm to Fork” (F2F), Comisia Europeană a luat în considerare recenta criză. Executivul UE afirmă că va exista o regândire a „rezervei de criză agricolă”, astfel încât „potențialul său să poată fi utilizat în amonte”.

De asemenea, Comisia propune un nou mecanism, cunoscut sub numele de „reacția la criză alimentară”, pe care să-l coordoneze și să implice statele membre ale UE.

În 2021, executivul UE este de asemenea de așteptat să elaboreze un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în timpul crizelor de orice natură. Cu toate acestea, sumele care ar putea fi dedicate acestor instrumente noi nu sunt încă definite.

În orice caz, se pare că intervenția publică nu poate să revină decât în ​​prim plan, așa cum susține grupul de gândire pentru agricultură și strategie în propunerea sa privind acordul european european și PAC.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *