Statele Unite acuză UE de protecționism alimentar

Statele Unite acuză UE de protecționism alimentar

Guvernul de la Washington ar putea să se plângă Organizației Mondiale a Comerțului dacă Uniunea Europeană va continua o strategie agricolă pe care o consideră „protecționistă”, a avertizat secretarul american pentru agricultură, Sonny Perdue.

“Impactul asupra comerțului transatlantic poate fi extrem de problematic”, a declarat Purdue jurnaliștilor europeni într-o teleconferință, adăugând că a avertizat Comisia Europeană cu privire la îndoielile sale.

Ca parte a „Acordului verde”, Bruxelles a dezvoltat un așa-numit plan agricol „de la fermă la furculiță”, care ar extinde politica agricolă comună (PAC) existentă într-o politică alimentară aproape comună, care acoperă agricultura, nutriția, sănătatea și mediul, în cele 27 de state membre ale UE.

Oficialii speră să impună standarde mai ridicate în culturile durabile, bunăstarea animalelor și etichetele care să detalieze unde și cum au fost produse alimentele, precum și să convingă consumatorii spre diete mai sănătoase – potențial dezavantajând produsele americane.

„Fiecare națiune suverană are dreptul de a stabili regulile și reglementările pentru producția lor alimentară și agricolă, noi o facem, Europa o face (…), dar când încercați să impuneți aceste standarde comerțului internațional (…) devine extrem de problematic”, a spus Purdue. .

„Rămâne de văzut” dacă SUA ar face presiuni pentru o decizie a OMC privind politicile europene, deoarece „nu-mi place să ameninț”, a adăugat el. „Dacă noi, americanii, exportăm alimente în UE și consumatorii nu le doresc, aceasta este piața. Ceea ce cerem este să lăsăm consumatorul să aleagă. ”

În schimb, Purdue a prezis că Acordul Verde „va duce la protecționism, deoarece va fi necompetitiv” pentru agricultori, să producă în condițiile stricte. UE a fost „înșelată” pentru a impune limite stricte tehnologiilor, precum culturile modificate genetic și pesticidele, a spus ministrul american.

Astfel de evoluții „au avut un succes fabulos în Statele Unite: producem mai multe alimente pe mai puțini acri”, a subliniat Perdue. „Dacă fermierilor europeni li se va interzice utilizarea instrumentelor moderne … vor avea singura opțiune de protecționism.”

El a adăugat că „obiectivele de durabilitate” ale SUA sunt deja axate pe mediu, accesibilitatea alimentelor „pentru masele globale” și supraviețuirea economică a producătorilor, informează Euractiv.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *