Spirulina: Moft sau proteina viitorului?

Spirulina: Moft sau proteina viitorului?

După ce Adunarea Națională a Franței a discutat ”Strategia Națională a Proteinelor Plantelor pentru Nutriția Umană și Animală”, EURACTIV France publică mai multe studii despre spirulină, un aliment bogat în proteine ​​și favorit printre francezi care poate ajuta la combaterea malnutriției.

Într-un moment în care lista nutrițională a produselor alimentare se află la doar un clic distanță, problema proteinei se află în centrul unei dezbateri care merge până la vârful guvernelor.

Mai precis, în septembrie anul trecut, guvernul francez a declarat că dorește să aloce 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea proteinelor vegetale, în timp ce Adunarea Națională a discutat despre ”Strategia națională privind proteinele vegetale pentru nutriția umană și animală”.

Fie din motive de sănătate sau de mediu, reducerea consumului de carne este și va fi în viitor esențial. Cu toate acestea, pentru a compensa eventualele deficiențe, vegetarienii, ecologiștii și sportivii care optează pentru o dietă mai puțin ”cărnoasă”, apelează la alte surse de proteine. Unul dintre ei pare să fi devenit popular în ultimii ani: spirulina.

Cunoscută sub denumirea sa științifică „Spirulina arthrospira platensis”, această microalgă din familia cianobacteriilor este, după cum indică și numele său, este o bacterie microscopică care crește în mod natural în lacurile de apă dulce din regiunile tropicale din Asia și Africa.

Spirulina, care este lăudată de site-urile de sănătate pentru conținutul său ridicat de proteine și este foarte populară în Franța. Francezii consumă aproape 400 de tone de microalge pe an, potrivit unui studiu recent realizat de Darwin Nutrition și Federația Franceză de Spirulină (FSF).

”Spirulina este un aliment cu un conținut nutrițional ridicat. Este bogată în vitamine, minerale, oligoelemente și acizi grași. Mai presus de toate, este o sursă importantă de proteine”, potrivit nutriționistului Arnaud Cocaul. Cu un conținut ridicat de proteine, spirulina a devenit o vedetă pe rețelele de socializare, unde se vând pastile, capsule și pulberi, iar fotografiile cu smoothie-uri pe bază de spirulină sunt partajate de zor.

Însă Spirulina i-a fascinat pe experți cu mult înainte de sosirea pe Instagram. În 2003, OMS a creat IIMSAM, o instituție interguvernamentală care promovează utilizarea micro-algelor de Spirulina împotriva malnutriției. De atunci, ONU și ONG-uri, cum ar fi Crucea Roșie, au dezvoltat misiuni de ajutor alimentar bazate pe acest aliment. NASA și Agenția Spațială Europeană sunt interesate și au anunțat că vor să o cultive în timpul misiunilor spațiale.

Nu este deloc surprinzător faptul că firmele și guvernele sunt interesate de Spirulina, având în vedere conținutul său nutritiv ridicat, ceea ce îl face un aliment de frunte în caz de deficiențe alimentare. Pe lângă proteinele pe care le conține, spirulina este compusă și din „numeroși agenți antioxidanți, cu protectori celulari care ne îmbunătățesc imunitatea și rezistența la infecție”, notează Arnaud Cocaul.

Spirulina, care este ușor de cultivat, este utilizată în regiunile afectate de foamete. Conform FSF, spirulina necesită în medie de 10 ori mai puțină apă decât orice altă cultură, de 20 de ori mai puțin decât cerealele și de o sută de ori mai puțin decât apa necesară pentru creșterea animalelor.

În plus, producția de proteine ​​pe hectar este mult mai mare. La hectar, spirulina produce între 30 și 50 de tone de proteine, în timp ce culturile de soia produc doar 2,5 tone.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *