Sondaj: La restaurant, tinerii vor să bea, nu să mănânce!

Sondaj: La restaurant, tinerii vor să bea, nu să mănânce!

Coronavirusul (COVID-19) a avut un impact rapid asupra industriei mondiale de alimente și băuturi. Încă din martie 2020, companiile raportau ”provocări reduse semnificativ de consum și de întrerupere a lanțului de aprovizionare”.

Consumatorii vor mâncare ieftină

În toamna acestui an, compania Palsgaard și-a propus să afle mai multe despre impactul crizei sanitare asupra comportamentelor de cumpărare ale consumatorilor, concentrându-se pe diferențele dintre piețele geografice și categoriile de produse. Pe lângă efectele pandemiei, am explorat atitudinea consumatorilor de alimente și băuturi față de problemele etice și de mediu. Sondajul, citat de FoodNavigator, a constatat următoarele:

Una dintre constatările cheie a fost că mulți consumatori se gândesc mai atent la costuri. Peste jumătate (55%) dintre respondenți au spus că prețul a devenit un factor mai important pentru aceștia atunci când achiziționează produse alimentare. 42 % au declarat că nu au făcut nicio modificare, în timp ce doar 3% au spus că a devenit mai puțin importantă.

Cu toate acestea, amploarea acestui fenomen a variat semnificativ între piețele geografice. Șaptezeci și unu la sută dintre consumatorii din Mexic și 67% dintre cei din Singapore au declarat că prețul a devenit mai important pentru ei, comparativ cu 52% în SUA și doar 29% în Marea Britanie.

Pe lângă diferitele niveluri de sărăcie și inegalitate, aceste cifre pot reflecta gradul de dificultăți economice cauzate de restricțiile coronavirusului în diferite țări. De asemenea, acestea pot semnala așteptări diferite în ceea ce privește creșterea prețurilor. Patruzeci și trei la sută dintre respondenți, atât în ​​Mexic, cât și în Singapore, se așteptau ca gospodăriile lor să cheltuiască mai mult pe alimente decât înainte de focar, comparativ cu 33% din cei din SUA și 23% din Marea Britanie.

Vor crește cumpărăturile online

COVID-19 este de așteptat să aibă un impact durabil asupra comportamentelor de cumpărare. Pentru a oferi noi informații despre ceea ce ar putea fi acestea, s-a cerut consumatorilor să privească înainte un moment în care toate restricțiile legate de coronavirus au fost ridicate în țările lor.

Un număr mare (40% în ansamblu) au declarat că gospodăria lor va cumpăra alimente online mai des, comparativ cu 12% care au spus că vor face acest lucru mai rar. Consumatorii din Mexic (51%) au fost cei mai predispuși să spună că se așteaptă să cumpere online mai des, iar cei din Marea Britanie sunt cel mai puțin probabil (23%).

Între timp, aproape jumătate (47%) au declarat că se așteaptă să mănânce în afara caselor lor (de exemplu, în cafenele și restaurante) mai rar decât înainte de focar. Această cifră a fost cea mai mare în Mexic (52%) și cea mai mică în Marea Britanie (38%). Doar 19% au spus că vor mânca afară mai des.

Consumatorii tineri apelează la gătit acasă

În conformitate cu preferința redusă pentru a mânca afară, aproape jumătate (47%) dintre respondenți au spus că se așteaptă să cheltuiască mai mult pe produse pentru gătit și copt acasă. Doar 9% se așteptau să cheltuiască mai puțin. Consumatorii din Mexic (55%) și Singapore (53%) au fost cei mai predispuși să anticipeze mai multe preparate casnice, iar cei din Marea Britanie sunt cel mai puțin probabil (31%).

Răspunsurile la această întrebare au variat semnificativ în funcție de vârstă.

Consumatorii milenieni (cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani), s-au așteptat cel mai probabil să cheltuiască mai mult pe produse de gătit și copt acasă (57%).

Însă și-au păstrat intenția de a merge în restaurante, dar doar pentru distracție și băutură. 54 % dintre cei din generația Z (cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani) au spus același lucru.

La grupele de vârstă mai în vârstă, cifra a scăzut semnificativ, scăzând la 35% în rândul consumatorilor cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani și 33% în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Companiile alimentare să își asume responsabilitatea

De asemenea, am întrebat respondenții câtă responsabilitate au considerat că industria alimentară are pentru protejarea mediului. La nivel global, trei sferturi (75%) cred că companiile alimentare au o mare responsabilitate, 23% cred că au puțin și doar 2% cred că nu au deloc. Au existat variații semnificative în funcție de țară, consumatorii mexicani cel mai probabil alegând „multă responsabilitate” (81%), iar cei din SUA cel mai puțin probabil (68%).

De asemenea, a fost clar că consumatorilor le pasă de durabilitate atunci când vine vorba de ingrediente. Peste nouă din zece (92%) dintre respondenții la sondaj au spus că este important ca ingredientele din produsele alimentare pe care le cumpără să fie produse în mod durabil, jumătate (49%) spunând că este foarte important. Șase din zece (59%) au spus că nu există suficiente produse alimentare care conțin ingrediente produse în mod durabil.

Dispuși să plătească mai mult pentru durabilitate

Mai mult, aceste convingeri se traduc în comportamente de cumpărare. Două treimi (66%) dintre respondenți au declarat că ar fi mai dispuși să cumpere produse de la o anumită companie dacă ar ști că folosește ingrediente produse în mod durabil.

Consumatorii par, de asemenea, dispuși să-și pună banii acolo unde sunt gura lor. Mai mult de opt din zece (82%) dintre respondenți au spus că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru un produs alimentar care conține ingrediente produse în mod durabil. Aproape jumătate (46%) ar plăti cu peste 5% mai mult și 17% ar plăti cu peste 10% mai mult.

Prin urmare, există un caz de afaceri solid, precum și unul etic, pentru ca producătorii să utilizeze ingrediente produse în mod durabil (de exemplu, în instalații cu emisii neutre de carbon).

Clima este pe primul loc pe agendă

Apoi, s-a cerut respondenților la sondaj să clasifice problemele etice pe care le-au considerat companiile alimentare să ia în serios. În general, au fost cel mai probabil să selecteze sănătatea consumatorilor drept cea mai importantă problemă. Acest lucru nu este probabil surprinzător, având în vedere responsabilitatea pe care o au companiile pentru siguranța alimentelor. Într-adevăr, Palsgaard se mândrește cu un sistem bine stabilit de gestionare a alimentelor, ceea ce a însemnat că nu am avut nicio rechemare de produse în 2019.

Cu toate acestea, schimbările climatice s-au clasat, de asemenea, foarte mult, depășind semnificativ drepturile lucrătorilor, bunăstarea animalelor, utilizarea excesivă a materialelor plastice, risipa de alimente și asigurarea aprovizionării cu produse alimentare la prețuri accesibile. Și în rândul grupului de vârstă cel mai tânăr, acesta s-a clasat drept cea mai mare preocupare. Pentru o treime (32%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, schimbările climatice reprezintă problema etică pe care companiile alimentare ar trebui să o ia în serios, chiar înainte de sănătatea consumatorilor.

Aceasta reflectă o tendință generală a cercetării, consumatorii mai tineri fiind în general mai preocupați de criza climatică și mai receptivi la ideea schimbării. De exemplu, 46% dintre respondenți au fost de acord cu afirmația ”Într-o zi, toate alimentele vor fi produse într-un mod neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon”, dar această cifră a crescut la 57% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *