Soluție naturală pentru combaterea sporilor bacterieni din băuturi

Soluție naturală pentru combaterea sporilor bacterieni din băuturi

Startup-ul biotehnologic, Resorcix, și producătorul israelian de băuturi, Gat Foods, au dezvoltat o substanță botanică naturală pentru a elimina bacteriile acidofile termofile (TAB) care reduc termenul de valabilitate al produsului și afectează aroma băuturilor gata de băut (RTD), inclusiv sport și băuturi energizante.

Flavorwatch dezintegrează celulele TAB (printr-un proces cunoscut sub numele de efect bacteriolitic), eliminând nevoia de filtrare microbiologică și este eficient la doze mici (175 ml pentru 1.000 de litri de băutură RTD), ceea ce previne aromele sau mirosurile nedorite, explică managerul de marketing, Hila. Bentman.

„De la băuturi izotonice cu conținut ridicat de carbohidrați, cu conținut ridicat de minerale, până la băuturi nootrope, infuzate cu botanică, care vin în arome exotice, această categorie de băuturi funcționale este subiectul unei inovații constante pentru a spori calitățile organoleptice și de wellness”, spune ea.

„Cu toate acestea, alterarea TAB poate împiedica considerabil atractivitatea acestora și experiența consumatorului și poate afecta reputația mărcii. FLAVORWATCH reduce în mod dramatic aceste riscuri și poate ajuta să ofere liniște sufletească producătorilor de băuturi.”

Impact negativ

TAB-urile sunt microbi nepatogeni care aparțin familiei Alicyclobacillus și produc arome și mirosuri neplăcute în băuturile RTD. Reușesc să evite pasteurizarea care elimină toate celelalte microorganisme, dându-le frâu liber să se înmulțească.

Alterarea bacteriană se clasifică printr-un sediment alb și un aspect tulbure, precum și un gust acru „medicinal” sau „antiseptic” care o face de nebăut. Creșterea TAB începe imediat după îmbuteliere și are un impact negativ asupra calității produsului și proprietăților organoleptice.

De la primul caz documentat în anii ’80, zeci de rapoarte științifice au analizat cazurile de excrescență a TAB în diferite categorii de băuturi din întreaga lume (SUA, Japonia, Franța, Marea Britanie) și Asociația Europeană a Sucurilor de Fructe (AIJN) a creat o platformă online pentru raportarea către monitorizați evenimentele TAB. Cu toate acestea, amploarea contaminării rămâne neclară.

„Amploarea cazurilor de TAB este necunoscută, deoarece este o problemă de calitate care nu necesită o retragere prin regulament. Dacă și când se plâng consumatorii, producătorii de băuturi pot efectua o rechemare silențioasă sau pot compensa aceste cazuri specifice, în funcție de politica lor și de reputația mărcii”, spune Bentman.

În mod obișnuit, asociat cu băuturile pe bază de fructe, stricarea TAB este acum cunoscută că afectează toate tipurile de materii prime derivate din sol și, ca atare, poate fi găsită în orice băutură cu aceste ingrediente.

„Zahărul, apa, stabilizatorii, emulgatorii și alte ingrediente se dovedesc a fi surse potențiale de TAB”, explică Lior Sinai, dr., microbiolog și director tehnic al Resorcix.

„Veștile bune: soluția botanică FLAVOWATCH funcționează la fel de eficient în băuturile care nu sunt pe bază de fructe și este eficientă în toate tipurile de băuturi pentru sport.”

Prima soluție naturală

Flavorwatch este prima și singura soluție naturală, botanică, pentru deteriorarea TAB și este potrivită pentru toate băuturile limpezi cu conținut ridicat de acid. Mai mult decât atât, conservantul sintetic, Nisin, utilizat în prezent pentru a trata problema, este incapabil de a eradica complet excesul de spori, potrivit Bentman.

„În plus, testele microbiologice sunt doar statistice, iar perioadele de carantină prelungesc timpul de lansare pe piață și încă nu garantează că creșterea TAB nu va avea loc după lansarea pe piață”, spune ea.

Procesele bune de fabricație (GMP) pot minimiza focarele, dar nu există garanții. Pe de altă parte, Flavorwatch și-a dovedit eficiența în teste și studii științifice pe băuturi limpezi pe bază de suc, băuturi pentru sport, apă de cocos și băuturi energizante.

Un studiu recent a comparat eficacitatea produsului pe un lot de apă fructată necarbogazoasă, băuturi sportive și energizante. Produsele au fost împărțite în loturi de tratament și control și inoculate cu spori din patru tulpini diferite de Alicyclobacillus acidoterrestris la o concentrație de 1500 de unități formatoare de colonii (CFU) per litru. Lotul TAB a fost ulterior tratat cu Flavorwatch și ambele au fost pasteurizate la 95°C timp de 30 de secunde și umplute la cald în sticle.

Lotul de tratament a demonstrat rezistență eficientă împotriva alterarii TAB pe parcursul întregului studiu de 180 de zile, în timp ce sticlele de control au prezentat semne de înmulțire a TAB după doar șapte zile.

Bentman spune că ingredientul botanic poate oferi producătorilor „calitate constantă garantată pe toată perioada de valabilitate a produsului”.

„Consumatorii, pe de altă parte, nu vor observa prezența acestuia, deoarece este folosit într-o cantitate minimă, fără niciun efect asupra gustului și este complet natural, marcat ca o aromă naturală”, adaugă ea, citattă de FoodBiotic.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *