Solutie Colsen Van den Hul, pentru tratarea apelor reziduale din industria alimentara

In industria alimentara apa este folosita in cantitati mari, rezultand cantitati mari de ape reziduale. Consortiul olandez Colsen si H. van den Hul a gasit o solutie de tratare integrala a acestor ape reziduale. Ape reziduale tratate pot fi aduse la norme NTPA 001 sau 002, sau la calitati care sa le permita refolosirea in procesul de productie. In plus, cu aceasta tehnologie se poate produce energie biogaz prin transformarea materiilor organice in metan CH4, componenta de baza a gazului natural . Energia produsa este sub forma de biogaz care poate inlocui total sau partial gazul natural, folosindu-se ca si combustibil in arzatoare existente, pentru producerea de agent termic. De asemenea biogazul poate fi folosit ca combustibil in motoare de cogenerare pentru producere de energie electrica si agent termic.
Tratarea anaeroba a apelor reziduale se aplica ca tehnologie clasica pe scara larga pentru apele cu continut ridicat de materii organice CCOCr gt; 2 000 mg/l . Tehnologia UASB Upflow Anaerobic Sludge Blanket =Patura de bacterii anaerobe intr-un flux ascendent al apelor reziduale este folosita in scopul tratarii apelor reziduale, producerii de biogaz energie regenerabila si in statiile de epurare pentru scaderea costurilor de exploatare.
Componenta
Indepartare
CCOCr
70% – 90%
N azot
circa 10%
P fosfor
circa 10%
Oportunitatile de sinergie sunt identificate pentru a reduce volumele de apa utilizate si pentru a purifica apa reziduala, cu recuperea de energie si nutrienti. Aceasta abordare ofera, in general, urmatoarele beneficii:
uuml; Eliminarea de carbohidrati, proteine si grasimi
uuml; Conversia azotului proteic in azot amoniacal NH4+
uuml; Recuperarea energiei prin transformarea materiilor organice in biogaz
uuml; Reducerea consumului de energie biogazul poate inlocui gazul natural
uuml; Reducerea consumului de energie eliminarea pasului tehnologic de aerare
uuml; Reducerea consumului de apa potabila
uuml; Reducerea cantitatii de ape reziduale
uuml; Calitatea efluentului indeplineste cerintele europene 91/271/EEG
uuml; Minimizarea cantitatii de namol rezultat
Fabrica de produse lactate Covalact din Sfantu Gheorghe a gazduit in 2013 o instalatie pilot cu recuperare de energie si tratarea apelor reziduale in sistem integrat.
Tehnologia aplicata procesului are la baza sistemul UASB imbunatatit cu tehnologii de ultima generatie. Ea ofera o solutie economica de protectie a mediului si asigura o amprenta energetica neutra .
In plus, tehnologii complementare pot fi adaugate pentru reutilizarea apelor reziduale ?si/sau recuperarea simultana de nutrienti precum K, N, S si P.
Aceasta instalatie pilot a fost construita pentru fabrica de lapte Covalact, tehnologia fiind aplicabila in intreg sectorul alimentar.
Daca sunteti interesati ne puteti contacta la adresa de emailn.e.moldovan@kpnmail.nl
Pentru mai multe informatii puteti vizita pagina de websitewww.hren.rosiwww.colsen.eu

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *