Serviciile de alimentație publică din Capitală și județul Ilfov verificate de ANPC

Serviciile de alimentație publică din Capitală și județul Ilfov verificate de ANPC

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorior (CRPCR) București – Ilfov a efectuat, în data de 26 martie, 24 actiuni de control la operatorii economici care prestează servicii de alimentație publică, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii, mai ales în contextul pandemic de Covid-19, ce a generat o serie de măsuri speciale de protecție.

În urma verificărilor realizate, comisarii CRPCR București – Ilfov au aplicat 38 de sancțiuni contravenționale, respectiv 12 avertismente și 26 de amenzi, în valoare de 127.000 lei.

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare care au presupus oprirea definitivă de la comercializare a 365 kg de produse alimentare, în valoare de aproximativ 23.000 lei, precum și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 2 dintre operatorii economici controlați.
 
Cele mai importante abateri constatate au fost:
 
– folosirea de produse si proceduri nesigure care pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor, de ex:

materii prime cu data limită de consum depășită,

materii prime fără elemente de identificare,

frigidere și veselă neigienizate, lipsa panoului de protecție la casa de marcat,

nerespectarea condițiilor de păstrare și depozitare a produselor,

prezența la comercializare a unor preparate culinare finite (supe) păstrate în sticle tip PET,

utilizarea unor elemente de instrumentar pentru bucatărie degradat.

– deficiențe de informare către consumator, de ex:

lipsa informării cu privire la ingredientele cu potențial alergen, la raft

lipsa informării cu privire la faptul ca preparatele provin din produse decongelate

lipsa afișării date limită de consum.


În cazul a doi operatori economici, comisarii CRPCR București – Ilfov au apelat numărul unic de urgență 112, solicitând sprijinul poliției deoarece, în cazul a 2 operatori economici, s-a constat, la momentul controlului, că activitatea de servire a mesei se desfăşura și în spații închise, contrar prevederilor H.G. NR. 293/2021 pentru prelungirea stării de alertă.
 
Controalele, pe acestă temă, vor continua și în perioada următoare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor asigurându-i, încă o dată, pe cetățeni că supraveghează piața cu aceeași atenție și vigilență ca și până acum, pentru a verifica modul în care este aplicată legea pentru protejarea drepturilor lor de către operatorii economici.

Aceste acțiuni sunt intensificate cu atât mai mult cu cât, în contextul actualei crize medicale, este necesară respectarea în detaliu a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2, pe scară largă. 

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *