Serbia restricționează exportul de cereale și ulei de gătit

Serbia restricționează exportul de cereale și ulei de gătit

Presentation title goes here

Guvernul sârb a restricționat cantitățile de grâu, porumb, făină și ulei de gătit programate pentru export pentru a se confrunta cu riscurile de perturbări ale pieței cauzate de creșterea cererii pe piețele internaționale și locale, dupa cum noteaza ESMagazine.

Luna trecută, Serbia a interzis exporturile de produse alimentare de bază pentru a contracara creșterile de preț cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, dar apoi a început treptat să facă excepții sub presiunea camerei comerciale sârbe și a producătorilor de grâu, care s-au plâns că ar putea pierde piețele tradiționale.

Guvernul a declarat că a introdus restricții temporare la export lunar și pentru o anumită perioadă de timp, dar nu a oferit detalii într-o declarație.

Serbia, echilibrând ambiția de a adera la Uniunea Europeană cu legăturile sale istorice cu Rusia, nu a introdus sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda presiunilor de a-și armoniza politica externă cu UE ca țară candidată.

În luna martie a acestui an, comercianții cu amănuntul portughezi au început să raționeze anumite produse alimentare, în special uleiuri de gătit, ca o consecință a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Pe de altă parte, exporturile de grâu din Uniunea Europeană sunt de așteptat să crească și importurile de porumb să scadă în 2022/23, pe măsură ce piețele cerealelor se adaptează la războiul din Ucraina, a declarat Comisia Europeană în primele sale perspective pentru următorul sezon de recoltă.

Comisia a estimat că exporturile UE de grâu comun, sau grâu moale, vor ajunge la 40 de milioane de tone în sezonul 2022/23, care începe în iulie, față de 33 de milioane preconizate în 2021/22.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *