Senatul a respins propunerile presedintelui de reexaminare a legii camerelor agricole

Senatorii au respins luni obiectiile preordm;edintelui Traian Basescu in ceea ce priveordm;te legea Camerelor agricole ?si cea legata de reorganizarea Ministerului Agriculturii ?si Dezvoltarii Regionale. Pe lista obiectiilor ordm;efului statului privind aceasta forma a legii camerelor agricole se gasesc: necesitatea mentinerii Comitetului National de Initiativa ?si neimplicarea politicului in procesul de alegere a ordm;efului camerei agricole.
Potrivit lui Basescu, Camerele agricole ar trebui sa fie organizatii apolitice, iar implicarea prefectului la infiintarea comitetului judetean de initiativa contravine acestui principiu. Ba mai mult decat atat, ordm;eful statului nu a fost de acord nici cu abrogarea din lege a articolului care prevede ca functia de preordm;edinte al Colegiul Camerei Agricole Nationale quot;este asimilata functiilor de demnitate publicaquot;. El sustine ca abrogarea acestei prevederi nu se impune avand in vedere ca, odata cu calitatea de demnitar acordata preordm;edintelui, acestuia ii incumba ?si o serie de obligatii ce tin de integritatea ?si transparenta functiei pe care o indeplineordm;te.
Senatorii au adoptat proiectul in forma trimisa la promulgare, respingand, la propunerea Comisiei pentru agricultura, cererea de reexaminare a preordm;edintelui. Proiectul ?si cererea preordm;edintelui Traian Basescu vor fi dezbatute de Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. Senatorii sustin in continuare desfiintarea inspectoratelor pentru calitatea semintelor. O alta cerere de reexaminare a legii privind reorganizarea Ministerului Agriculturii a fost respinsa luni de senatori. Basescu a solicitat mentinerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitateapentru calitatea semintelor ?si a materialului saditor.
In lege se prevede infiintarea Autoritatii Nationale pentru Resurse Vegetale quot;prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semintelor ?si a materialului saditor, care se desfiinteaza ca urmare a comasarii prin fuziune ?si prin preluarea activitatii Inspectiei Nationale pentru Calitatea Semintelor de la Directia Inspectii din cadrul Ministerului Agriculturii ?si Dezvoltarii Ruralequot;.quot;Drept urmare, desfiintarea acestor inspectorate ?si modificarea denumirii lor va duce la pierderea acreditarilor laboratoarelor de testare a semintelor ?si, implicit, la creordm;terea inutila a cheltuielilor bugetare. De asemenea, consideram ca desfiintarea unor structuri teritoriale cu personalitate juridica ?si comasarea lor in subordinea Autoritatii Nationale pentru Resurse Vegetale este de natura a crea o supracentralizare, daunatoare competitivitatii produselor romaneordm;ti pe piata europeana ?si mondiala a semintelor ?si contrara proiectelor legislative europene in domeniuquot;, se mai arata in cererea preordm;edintelui, scrie Mediafax.
Seful statului a propus mentinerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semintelor in structura actuala, de subordonare directa catre MADR ?si coordonarea acestora prin Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, quot;sub aceasta forma fiind recunoscute la nivelul autoritatilor nationale, al Comisiei Europene precum ?si al autoritatilor similare din cadrul statelor membre ale Uniunii Europenequot;. Camera decizionala este, ?si de aceasta data, Camera Deputatilor. Mai multe, pe www.recolta.eu

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *