Segmentul alternativelor la lactate își continuă creșterea

Segmentul alternativelor la lactate își continuă creșterea

Potrivit BeverageDaily, compania Ecotone investește în capacitatea de a face față unei „creșteri semnificative” a alternativelor europene de produse lactate.

20 de milioane de euro

Compania europeană de produse alimentare ecologice Ecotone investește 20 de milioane de euro pentru a-și crește capacitatea în lapte pe bază de plante.

Ecotone crește producția la unitatea de producție de băuturi din plante din Nadia Plesine, nordul Italiei. Proaspăta investiție include dezvoltarea unei noi linii de producție care va permite producția a încă 27 de milioane de litri de băuturi pe bază de plante pe an.

Fabrica produce băuturi organice pe bază de plante pentru mărci precum Bjorg, Bonneterre, Isola Bio, Abbott Kinney’s și EcoCesta. O sută șaizeci de oameni sunt angajați într-un loc, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari site-uri de producție europene de acest gen.

Pe cinci linii de producție, Ecotone a spus că 120 de milioane de litri părăsesc fabrica în fiecare an, dintre care 50% sunt destinați Franței, unde Ecotone generează 60% din cifra de afaceri.

„Introducerea unei noi linii și îmbunătățiri operaționale ne oferă șansa de a întâlni creșterea semnificativă a pieței alternative de produse lactate [care a înregistrat] o creștere de +41% în Europa față de 2019”, a declarat CEO-ul Ecotone, Christophe Barnouin, pentru FoodNavigator.

Industria 4.0 pentru câștiguri de mediu

Grupul de alimente și băuturi certificat B-Corp operează la Badia Plesine din 1993. Locația este importantă datorită apropierii de rețeaua Ecotone de peste 100 de producători care au 4.500 de hectare de teren cultivat ecologic în Italia.

„Ecotone se angajează să dezvolte practici agroecologice care depășesc specificațiile ecologice (plantarea gardurilor vii, rotația culturilor sau înființarea stupilor pe câmp) pentru a promova mai multă biodiversitate și pentru a cultiva peste 35 de specii de plante, stimulând astfel biodiversitatea cultivată și diversitatea diete”, a notat compania.

Grupul își propune să facă din Badia Plesine o „navă emblematică” a Industriei 4.0, iar investițiile s-au concentrat pe automatizare, inclusiv un sistem intern de gestionare a fluxului de paleți prin vehicule ghidate cu laser.

O reorganizare a atelierului de producție al fabricii permite, de asemenea, o automatizare sporită – cu 50% din intralogistica sa nefiind nevoie de intervenție umană și un flux de producție complet automatizat între îmbuteliere și încărcarea paleților în camioane. Eficiența sporită reduce utilizarea plasticului cu 15% și optimizează transportul cu eliminarea a 58 de tone de CO2, a dezvăluit Ecotone.

Locul de producție are un sistem de „circulitate totală a apei”, prin care apa de spălare industrială este supusă unui tratament biologic cu nămol activ și este apoi reutilizată în procesele de producție agricolă. De asemenea, funcționează exclusiv pe energii regenerabile, cu un „cogenerator” care recuperează energia din procesele de producție ale fabricii și aprovizionează șantierul cu 40% din energia acestuia.

„Investițiile făcute în ultimii trei ani pentru a aduce producția la standardele Industrie 4.0, precum și deschiderea unei linii de producție suplimentare, au creat 32 de noi posturi, în principal în funcții tehnice și R&D. Sunt așteptate mai multe angajări pe măsură ce volumul producției crește”, a spus compania. Cu know-how-ul său valoros, fabrica Badia Polesine reprezintă un centru european de excelență pentru cercetarea și dezvoltarea băuturilor pe bază de plante.

Barnoiun ne-a spus că funcția extinsă de cercetare și dezvoltare va putea „absolut” să crească capacitatea Ecotone de a inova în spatele mărcilor sale.

„Averea de cercetare și dezvoltare internă ne permite să vedem produsele noastre și să testăm ceea ce funcționează în fiecare etapă a procesului de producție – de la materii prime până la produsul finit. Acest lucru ne permite să fim proactivi și agil atunci când vine vorba de dezvoltarea de noi produse – ajutându-ne să accesăm atât piața, cât și noile tendințe”, a spus el.

„Această investiție majoră urmărește să consolideze competitivitatea industrială a Ecotone pe o piață în creștere a băuturilor pe bază de plante.

Cu o prezență puternică în toată Europa, la fel ca mărcile sale, cu nouă unități de producție, dintre care două în Franța, Ecotone este dedicată valorilor sale și este lider calea către mai multă inovație și durabilitate în industria alimentară.

Aș dori să aduc un omagiu mobilizării neclintite a echipelor din ultimii trei ani, care a permis proiectului să reușească și să facă din fabrica Badia Polesine un flagship industrial european.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *