Se cere interzicerea utilizării termenelor de ”burgeri vegetarieni” sau ”lactate în stilul…”

Se cere interzicerea utilizării termenelor de ”burgeri vegetarieni” sau ”lactate în stilul…”

Restaurantele și magazinele din Uniunea Europeană ar putea fi împiedicate să comercializeze produse ca „burgeri vegetarieni” sau „cârnați vegani” dacă fermierii vor avea câștig de cauză într-o dezbatere săptămâna aceasta în Parlamentul European, informează European Supermarket Magazine.

Modificările propuse la un proiect de lege privind agricultura ar interzice, de asemenea, descrierea produselor care nu sunt lactate ca fiind „asemănătoare” sau în „stilul” laptelui, untului sau brânzei.

Fermierii spun că măsurile sunt necesare pentru a proteja consumatorii de a fi induși în eroare. Grupurile medicale, ecologiștii și companiile care produc produse vegetariene spun că ar fi un pas înapoi în atingerea obiectivelor de mediu și de sănătate ale blocului.

Reformele agricole

Amendamentele vor fi discutate în timpul dezbaterii reformelor agricole mai ample. Parlamentul European nu poate impune schimbările de unul singur, dar ar adopta o poziție înainte de negocierile cu țările membre ale blocului.

În conformitate cu un amendament propus, termeni precum friptură, cârnați, escalop, burger și hamburger ar fi permise numai pentru produsele care conțin carne.

Curtea Europeană de Justiție a interzis deja „lapte de soia” și „brânză vegană” în urmă cu trei ani, termenii care reglementează precum laptele, smântâna, untul, brânza și iaurtul nu pot fi folosiți pentru produsele care nu sunt lactate.

O modificare propusă ar merge mai departe, împiedicând comercianții de alimente pe bază de plante să le compare cu produsele lactate cu cuvinte precum „stil”, „tip”, „metodă” sau „asemănător”.

Sfârșitul descrierilor „suprarealiste”

Asociația fermierilor europeni Copa Cogeca spune că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt descrierilor „suprarealiste”. Acesta susține că acceptarea unor termeni precum „hamburger vegan” ar deschide o cutie Pandora care ar încurca consumatorii și ar dăuna fermierilor.

În colțul opus, un grup de susținători de alimente pe bază de plante, inclusiv producătorii Unilever și Ikea, precum și Asociația Medicală Europeană, au numit propunerile „disproporționate și în afara pasului cu climatul actual”.

Unele grupuri de partid caută o abordare mai blândă. O propunere susținută de socialiști ar continua să permită condiții pentru produsele fără carne care sunt utilizate de mult timp, atâta timp cât ambalajul arată clar că nu conțin carne.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *