Se cere amânarea noilor reglementări privind sectorul organic

Se cere amânarea noilor reglementări privind sectorul organic

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind viitorul său plan de acțiune în domeniul agriculturii ecologice și a propus, de asemenea, să amâne cu un an intrarea în vigoare a noului regulament organic.

Anunțul face parte din eforturile Comisiei de a sprijini sectorul organic, care joacă un rol-cheie în realizarea obiectivelor Strategiei F2F și a biodiversității, inclusiv obiectivul de a atinge 25% din terenurile agricole în agricultura ecologică până în 2030.

Planul de acțiune ecologic este conceput pentru a analiza modul în care producția ecologică poate ajuta sectorul agroalimentar să își îmbunătățească sustenabilitatea pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, dezvoltând atât cererea de produse ecologice, cât și producția ecologică.

Consultarea asupra planului, care urmează să fie adoptată la începutul anului 2021, va colecta feedback-ul cu privire la proiectul de plan de la cetățeni, autoritățile naționale și părțile interesate relevante și va fi deschisă până la 27 noiembrie.

În mod separat, noul set de reguli pentru agricultura ecologică, aprobat în 2018 după mulți ani de negocieri interinstituționale între deputați și miniștrii agriculturii, este conceput pentru a asigura concurența loială fermierilor, prevenind în același timp frauda și menținând încrederea consumatorilor într-un efort de a reflecta natura schimbătoare a acest sector în creștere rapidă.

Noul regulament organic a trebuit inițial să înceapă de la 1 ianuarie 2021, dar parlamentarii și militanții au depus eforturi pentru amânarea cu un an a aplicării sale la 1 ianuarie 2022, spunând că acest lucru este necesar pentru a asigura o tranziție lină și pentru a permite operatorilor organici, organelor de control și autoritățile competente să se pregătească în mod corespunzător.

Comisia și-a oferit sprijinul pentru această poziție, spunând că, deși noul regulament organic oferă o bază solidă, legislația secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezistentă.

Într-o declarație publicată online, Comisia și-a reiterat angajamentul față de agricultura ecologică, subliniind că prioritatea Comisiei este de a se asigura că sectorul agriculturii ecologice are instrumentele și cadrul legal adecvate pentru a atinge obiectivul de 25% din terenurile agricole dedicate agriculturii ecologice. agricultură, așa cum este prevăzut în strategia Farm to Fork.

„La cererea statelor membre, a Parlamentului European, a țărilor terțe și a altor părți interesate, Comisia a propus, prin urmare, să amâne intrarea în vigoare a noii legislații organice cu un an până la 1 ianuarie 2022”, se arată în comunicat.

Reacționând la știri, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că agricultura ecologică va fi un „aliat cheie în tranziția pe care o conducem către un sistem alimentar mai durabil și o mai bună protecție a biodiversității noastre”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *