Scad prețurile uleiului de palmier

Scad prețurile uleiului de palmier

Prețurile uleiului de palmier par să scadă în restul anului 2022, informeaza ESMagazine. Dar de ce? Iat[ o analiza a pietei specifice.

Uleiul de palmier, cel mai utilizat ulei de gătit din lume, derivă din fructele palmierului de ulei. Uleiul de palmier brut și uleiul de miez de palmier sunt două soiuri diferite de ulei care provin din fructele de palmier de ulei. Sunt făcute prin două procese diferite – palmierul brut provine din pulpa fructului, iar uleiul de miez de palmier este obținut prin zdrobirea miezului pentru a elibera uleiul.

Palmierii de ulei sunt culturi incredibil de productive și oferă un randament mai mare la un cost mai mic decât alte tipuri de uleiuri vegetale. Ca urmare, plantațiile de palmier de ulei sunt comune în Africa, Asia și America Latină.

În timp ce palmierii de ulei cresc în multe climate tropicale, cele două țări care produc cel mai mult ulei de palmier și domină piața mondială sunt Indonezia și Malaezia. De exemplu, din cele 72 de milioane de tone de ulei de palmier produse în 2018, producția indoneziană a reprezentat 57%, iar piața din Malaezia a reprezentat 27%.

Pentru ce este folosit uleiul de palmier?

Uleiul de palmier este cel mai utilizat ulei de gătit din lume. În cele mai multe cazuri, uleiurile precum uleiul de palmier și uleiurile vegetale trebuie hidrogenate pentru a crește punctul de topire și pentru a îmbunătăți stabilitatea produsului final. Deși este posibil să nu îl aveți în cămară acasă, este un ingredient cheie pentru produse din multe industrii, inclusiv:

Alimente: Uleiul de palmier este foarte saturat, deci este un bun înlocuitor pentru unt sau ulei vegetal hidrogenat. Produsele precum înghețata, ciocolata și chiar pâinea conțin ulei de palmier.

Frumusețe: Uleiul de palmier este un agent de spumă cheie pentru aproape fiecare săpun, șampon și detergent. De asemenea, este adesea un ingredient cheie în machiaj și loțiune.

Biocombustibil: Uleiul de palmier poate fi folosit și ca element în crearea biocombustibililor. Europa, de exemplu, folosește o mare parte din importurile sale de ulei de palmier pentru a crea biocombustibil pentru mașini și camioane.

De ce scade prețul uleiului de palmier?

Prețul uleiului de palmier scade destul de rapid pe piață și o face de ceva timp. Potrivit Fitch Ratings, prețurile uleiului de palmier brut au scăzut cu 300 de dolari pe tonă. Într-un alt raport, uleiul de palmier a suferit o scădere bruscă între aprilie și iunie, atingând un minim istoric la jumătatea lunii iulie.

Motivele acestei scăderi de preț sunt multiple.

1. Creșterea cererii de ulei vegetal

Unul dintre motivele scăderii prețurilor uleiului de palmier este creșterea cererii pentru alte tipuri de ulei vegetal. Mulți consumatori au rezerve cu privire la impactul pe care producția de ulei de palmier îl are asupra mediului, ceea ce duce la o creștere a cererii pentru alte tipuri de ulei.

2. Schimbarea politicilor de export ale Indoneziei

La începutul anului 2022, Indonezia a implementat o interdicție a livrărilor de ulei de palmier în încercarea de a reduce inflația alimentară și de a reduce creșterea prețurilor uleiului de gătit.

 Cu toate acestea, aceste politici au creat o ofertă în exces de ulei de palmier, deoarece vânzările nu au putut ține pasul cu producția. În cele din urmă, singurul lucru pe care l-a realizat interdicția de export a Indoneziei a fost erodarea cererii și impactul pieței, ducând la o scădere bruscă a prețurilor.

3. Prețurile ridicate lovesc cererea

Inflația se extinde practic pe toate piețele. Pe măsură ce cea mai mare parte a lumii intră într-o recesiune, prețurile pentru multe produse și servicii cresc vertiginos. Din păcate, un rezultat al acestor prețuri ridicate în industria uleiului de palmier este că cererea a fost puternic afectată. Cu o cerere mai scăzută, industria a suferit o scădere bruscă a prețurilor pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2022.

Tendințe în industria uleiului de palmier

Potrivit economiștilor de la Bloomberg, tendințele viitoare pentru prețul uleiului de palmier par să urmeze tendințe similare. Contractele futures de referință ale uleiului de palmier au scăzut cu 45%. Ca urmare, prețurile ar trebui să continue să scadă.

Spre deosebire de multe alte lipsuri de alimente din întreaga lume, uleiul de palmier a cunoscut un boom în producție, agravat de interzicerea exporturilor din Indonezia. Acum, există stocuri uriașe de ulei de palmier care trebuie vândute. Din fericire, totuși, unii văd asta ca pe o oportunitate și se așteaptă ca piața să se îndrepte din nou către uleiul de palmier, ceea ce duce la o creștere a cererii.

Ce urmeaza?

Tulburările internaționale, cum ar fi războiul din Ucraina și inflația prețurilor alimentelor, vor continua să afecteze multe industrii, inclusiv producția și stabilirea prețurilor uleiului de palmier. Privind în perspectivă, pe piață vor exista întorsături mai interesante.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *