Sancțiuni de aproape o jumătate de milion aplicate pe litoral de inspectorii ANSVSA

Sancțiuni de aproape o jumătate de milion aplicate pe litoral de inspectorii ANSVSA

În urma acţiunilor de control desfășurate de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor pe litoral, au fost aplicate 58 de amenzi contravenționale în valoare de 492.000 de lei.

Echipele de control care activează în această perioadă în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, sunt alcătuite din inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Constanța sprijiniți de colegii detașați din județele: Alba, Caraș-Severin, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și București.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (31  în valoare totală de 274.800 de lei), urmate de unități de tip fast-food (11 în valoare totală de 92.400 de lei), baruri (4 în valoarea de 31.200 RON), magazine alimentare (3 în valoare totală de 21.200 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), beach-baruri (2 în valoarea de 20.000 RON), gelaterii (2 în valoare totală de 20.000 de lei), snack-bar (1 în valoare de 10.000 de lei), patiserie (1 în valoare totală de 10.000 de lei) și bufet (avertisment). A fost emisă și o Ordonanță de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast-food.

Cu ocazia acestor controale au fost confiscate şi retrase de la vânzare 113,88 kg produse alimentare (carne, pește, fructe de mare), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.

Controalele au vizat 284 de unități, respectiv: 104 restaurante, 37 de unităţi tip fast – food, 31 de magazine alimentare, 25 baruri, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 16 unităţi de tip bufet, 10 beach-baruri, 6 unități tip bistro, 6 rulote mobile fast – food, 5 pizzerii, 5 snack-baruri, 4 braserii, 4 gelaterii, 3 cofetării, 2 supermarketuri, 2 patiserii, o clătitărie, un café-bar, o tonetă de înghețată, un magazin de legume-fructe și o unitate de comercializare produse congelate de patiserie.

În perioada 2 – 8 august, cele mai multe neconformități, au fost depistate în stațiunile Vama Veche, Eforie Nord și Mamaia , după cum urmează:

  • manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor;
  • depozitarea neconformă a produselor alimentare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toți consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul românesc și, implicit, să beneficieze de un turism sigur la malul mării.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *