Salate Ready-to-eat
Salatele gata pentru consum ready-to-eat sunt produse preparate in avans care pot fi consumate ca atare dupa comercializare. Fac parte din categoria alimentelor care asigura confortul, fiind uordm;or de utilizat ?si economisind timpul consumatorului. Varietatea mare de fructe ?si legume, respectiv posibilitatile nelimitate de combinare conduc la o diversitate impresionanta de salate gata pentru consum ?si reprezinta o modalitate de a ajunge mai aproape de obiectivul consumului mai multor fructe ?si legume proaspete, esential pentru un stil de viata sanatos.
Salata ?si salate in alimentatie
Salata Lactuca sativa este o planta legumicola erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari si rotunde sau ovale, netede sau incretite, comestibile. Conform dictionarelor limbii romane, originea cuvantului salata este in neogreaca, salaacute;ta, franceza, salade ?si germana, Salat.
In dictionarele limbii engleze, originea cuvantului salade este cuvantul latin salata care inseamna sarat, fiind derivat de la sal sare . Asocierea sarii cu salata se datoreaza faptului ca legumele erau asezonate cu saramura sau cu un sos sarat din ulei ?si otet inca din timpurile romane.
Salata este un fel de mancare popular, gata pentru consum, de obicei servit rece sau la o temperatura moderata ?si, adesea, asezonat cu sare, otet ?si ulei sau cu diverse sosuri, dressing-uri, respectiv cu verdeata frunze de marar, patrunjel, busuioc etc. . De multe ori, salata este un amestec de produse vegetale frunzoase, de exemplu salata verde, salata ro?sie, frunze de spanac, rucola, varza, foi de ceapa verde, leurda, loboda etc. Alte salate sunt preparate din legume crude, precum ro?sii, ardei, castraveti, ceapa, fenicul sau din radacinoase taiate sau razuite ca ridichi, morcov, telina.
De asemenea, salatele pot contine multe alte ingrediente precum fructe proaspete sau uscate, cereale integrale, crutoane, carne, fructe de mare, peste, paste, branza, oua ?si dulciuri. De?si multe salate contin ingrediente in stare proaspata, unele sunt preparate din ingrediente fierte mazare ?si fasole boabe, fasole pastai, porumb dulce, cartofi, morcov, sfecla ro?sie, sparanghel, carne etc. , coapte vinete, ardei etc. , murate castraveti, varza, conopida etc. , extrudate cereale , uscate stafide, prune etc. .
Cele mai multe salate sunt servite reci, cu toate ca unele salate, de exemplu cele care contin cartofi fierti, sunt preferate calde. Adesea, incalzirea este considerata un factor care exclude alimentul din categoria salata astfel ca acesta este denumit altfel, dupa ingredientele principale continute, ca umplutura pentru sandvisuri, ordm;aorma, garnitura sau topping pentru sandvisuri etc.
Salatele pot fi servite la orice masa din zi ?si in orice moment in timpul mesei, de exemplu:
– salate aperitiv, usoare, pentru a stimula pofta de mancare, ca primul fel la masa;
– salate care insotesc felul principal ca o garnitura;
– salate ca fel principal de mancare care contin, de obicei, un ingredient consistent, de exemplu piept de pui sau felii de carne de vita;
– salate de incheiere, pentru a linisti stomacul, dupa felul principal de mancare;
– salate desert, dulci care contin fructe, uneori in aspic ?si/sau frisca.
Legume ?si fructe in salate gata pentru consum
Legumele ?si fructele proaspat taiate, gata pentru consum presupun o pregatire minima a legumelor ?si fructelor proaspete, crude, prin spalare, descojire, feliere, tocare, maruntire, amestecare, inainte de ambalare in vederea comercializarii. Acestea sunt pastrate in conditii de refrigerare ?si sunt destinate consumului in stare cruda, de exemplu salata verde sau ro?sie tocata ambalata, morcovi fragezi descojiti sau taiati, varza tocata, salata de varza cu morcovi, inflorescente de conopida ?si broccoli, tomate felii, ardei felii, telina felii sau razuita, salate mixte etc. Produsele nu au nevoie de prelucrare ulterioara spalare, preparare etc. cu exceptia adaosului de sosuri, crutoane sau alte ingrediente, in functie de preferintele consumatorului.
Ambalarea salatelor gata pentru consum foloseordm;te, de obicei, ambalaje transparente pentru vizualizarea continutului, confectionate din materiale plastice: pungi flexibile din polietilena, polipropilena sau materiale plastice complexe, respectiv pahare, cutii ?si caserole de volume ?si forme diferite cilindrice, tronconice, cu sectiune rectangulara, hexagonala, octogonala etc. in functie de imaginatie, dorinta de personalizare a produsului ?si eficienta ocuparii spatiului de transport ?si depozitare .
Pretutindeni in lume, salatele sunt vandute in supermarket-uri, restaurante ?si lanturi fast-food. De asemenea, multe restaurante din lume au un bar pentru salate salad bar in care sunt expuse ingredientele din care clientii i?si pot prepara singuri salata pe care o doresc.
Riscuri posibile versus beneficii pentru sanatate
Salatele prespalate, gata pentru consum reprezinta o modalitate de a ajunge mai aproape de obiectivul consumului mai multor fructe ?si legume intrucat elimina timpul de pregatire necesar. La fel ca in cazul multor altor produse, consumul lor in stare cruda nu este intotdeauna sigur intrucat nu beneficiaza de tratament termic, respectiv caldura din timpul gatitului care distrug bacteriile patogene, de exemplu Escherichia coli ?si Salmonella.
Frecventa toxiinfectiilor alimentare cauzate de alimente este in creordm;tere, salata fiind cel mai des intalnita ca factor de transmitere, inclusiv salata spalata ?si ambalata. Cu toate acestea, nu exista nici o dovada care sa sugereze ca spalarea salatei sau a oricarui alt aliment acasa, in bucataria consumatorului, este mai sigura decat cumpararea unei salate prespalate.
Dimpotriva, riscul prezentei agentilor patogeni este mai mic in cazul cumpararii salatelor prespalate ?si ambalate fiindca acestea sunt spalate de mai multe ori in apa clorinata pentru distrugerea agentilor patogeni. O asemenea spalare este, de cele mai multe ori, mai profunda decat clatirea/spalarea rapida, tipica, efectuata de consumatori in bucataria proprie. De asemenea, in bucataria de acasa poate sa apara frecvent riscul contaminarii incruciordm;ate de la un aliment la altul, in timpul prepararii alimentelor.
Numai practici corecte de spalare a chiuvetei, a placilor pentru taiere, a ustensilelor de bucatarie, a blaturilor ?si a mainilor cu apa calda ?si detergent intre etapele de lucru cu alimente diferite, precum ?si pastrarea carnii crude separat de produsele proaspete pot preveni contaminarea incruciordm;ata. In concluzie, beneficiile consumului de fructe ?si legume proaspete depasesc cu mult riscul minim de expunere la agenti patogeni transmisi prin alimente.