Romania, repetenta la exportul de vin

Romania, repetenta la exportul de vin

Romania a trimis anul trecut la export doar 3,7% din productia locala de vin, fiind codaordm;a la nivelul Uniunii Europene, pe penultimul loc inaintea Maltei.
La polul opus, tari precum Spania, Bulgaria, Portugalia sau Italia au trimis peste granita 40-50% din totalul productiei licorii lui Bachus. Din totalul exporturilor, 78% au mers catre tarile UE, restul pe pietele exotice, in frunte cu China, SUA ?si Canada.
Romania exporta putin ?si ieftin ?si exista doua motive care pot explica aceasta situatie. In primul rand este vorba de reputatie ?si de faptul ca inca de dinainte de 89 piata locala era considerata o tara care exporta vin vrac ieftin, iar aceasta imagine
s-a pastrat. In al doilea rand, in continuare majoritatea vinului trimis peste granita este neimbuteliat, a declarat pentru ZfCorporate domnul Victor Ciuperca, executivul care conduce producatorul de vinuri premium Cramele Liliac.
El precizeaza ca din totalitatea vinului trimis peste granite doar 15-20% se imbuteliaza, restul fiind vrac. Mai mult, nu se aordm;teapta ca situatia sa se schimbe dramatic in urmatoarea perioada pentru ca este dificil sa schimbi mentalitati.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *