Reacția FAO față de efectele războiului din Ucraina asupra agroindustriei locale și globale

Reacția FAO față de efectele războiului din Ucraina asupra agroindustriei locale și globale

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este extrem de îngrijorată de efectele războiului asupra vieților și mijloacelor de trai din Ucraina.

Războiul a provocat deja pierderi mari de vieți omenești și daune infrastructurii, iar situația rămâne extrem de volatilă, cu impact probabil semnificativ asupra securității alimentare și a mijloacelor de trai în agricultură.

FAO rămâne și și-a consolidat echipa din Ucraina, crescând 12 angajați – pe lângă cei 81 de angajați deja aflați în țară – pentru a sprijini extinderea, concentrându-se pe operațiuni, programare de numerar, informații privind securitatea alimentară, achiziții, securitate , coordonare, evaluări de nevoi și comunicări.

Aproximativ 10% din cele 50 de milioane USD solicitate de FAO în cadrul Planului de Răspuns Rapid pentru Ucraina au fost primite până în prezent.

Până în prezent, fondurile primite vor permite FAO să asiste 23 000 de bărbați și femei vulnerabile din mediul rural din Donețk, Lugansk, Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia. Dacă vor fi disponibile mai multe resurse acum, FAO va putea crește numărul persoanelor din mediul rural asistate în acest sezon de primăvară.

FAO a început deja să efectueze evaluări ale nevoilor pentru a accesa date critice în timp real despre piețe, prețuri și disponibilitate a intrărilor și asupra impactului războiului asupra agriculturii.

FAO continuă să lucreze îndeaproape cu Ministerul Politicii Agrare și Alimentației pentru a identifica nevoile emergente și acțiunile prioritare de salvgardare a mijloacelor de trai rurale și va continua să monitorizeze situația.

FAO co-conduce Clusterul pentru securitatea alimentară și mijloacele de trai din Ucraina, care este pe deplin operațional în estul Ucrainei din decembrie 2014.

Aproape o treime din populația Ucrainei este rurală, cu 4,6 milioane de gospodării. Fermele familiale reprezintă 90 la sută din unitățile agricole din țară și reprezintă 38 la sută din totalul terenurilor agricole. Aceștia contribuie cu 41 la sută la producția agricolă brută, având o exploatare medie de teren mai mică de 3 ha.

Acesta nu este un sector nesemnificativ. Fermele familiale joacă un rol esențial în asigurarea securității alimentare și a nutriției, a veniturilor și a mijloacelor de trai ale populațiilor rurale din Ucraina, precum și în influențarea securității alimentare și a nutriției populațiilor urbane.

Ei domină subsectoare esențiale pentru o dietă diversă și hrănitoare, inclusiv legumele (85 la sută); fructe și fructe de pădure (83 la sută); miere (99 la sută); producția de lapte (70 la sută); și ouă (45 la sută). Ei sunt responsabili pentru aproape o treime din producția națională totală de carne. 

Preocuparea imediată a FAO este să se asigure că gospodăriile rurale pot planta/semăna semințe de legume și cartofi în acest sezon de primăvară, de la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii mai. Recoltarea va avea loc între iulie și jumătatea lunii septembrie.

FAO este profund îngrijorată de potențialul ca războiul să afecteze plantarea și recoltarea, mai ales dacă fermierii nu pot avea acces la inputuri și hrana pentru animale.

Continuarea luptei grele și active amenință vieți și mijloacele de trai în întreaga Ucraine, restricționând accesul la persoanele care au nevoie de asistență și constrângând înțelegerea totală a impactului asupra producției și infrastructurii agricole până în prezent.

Securizarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și protejarea producției la nivel de gospodărie de alimente nutritive (de exemplu, legume, animale) vor fi esențiale pentru evitarea unei crize alimentare. Războiul a creat deja probleme semnificative în logistică și în lanțurile de aprovizionare cu alimente din Ucraina.

Țara este una dintre cele mai importante surse din lume de cereale, ulei de floarea soarelui și alte mărfuri cheie. Ca atare, dimensiunea crizei privind securitatea alimentară va afecta nu numai accesul la alimente, ci și disponibilitatea alimentelor

FAO a formulat un plan de răspuns rapid ca parte a apelului rapid al Națiunilor Unite (ONU), emis la 1 martie, care solicită 50 de milioane USD pentru asistență. 240 000 de oameni în zonele rurale. Acest plan este implementat în cadrul unui program de sprijin pe termen lung care se concentrează pe consolidarea mijloacelor de trai în agricultură și a sectorului agricol din Ucraina.

Cu fondurile primite până în prezent, FAO poate ajunge la 23 000 de oameni în 92 de sate din regiunile cele mai afectate (Donețk, Lugansk, Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia).

O modalitate cash+ va fi utilizată pentru a sprijini gospodăriile cele mai vulnerabile afectate de război prin asistență în numerar necondiționată, multifuncțională, timp de trei luni (74 USD de persoană pe lună), în conformitate cu Apelul rapid al ONU.

FAO va asocia asistența în numerar cu inputuri agricole, atunci când este posibil, pentru a răspunde nevoilor de bază imediate și pentru a sprijini continuarea producției agricole critice.

Principalii beneficiari ai FAO sunt fermierii extrem de vulnerabili.  Beneficiarii sunt identificați, în colaborare cu parteneri locali cu care FAO a lucrat anterior la intervenții de recuperare.

FAO efectuează deja evaluări ale nevoilor pentru sectorul agricol. Rezultatele evaluărilor vor evidenția nevoile și impedimentele cu care se confruntă sectorul agricol, precum și pe cele cu care se confruntă gospodăriile și persoanele strămutate în interior.

Evaluările vor oferi informații mai aprofundate cu privire la securitatea alimentară ty, nutriție și preferințele pentru sprijinirea mijloacelor de trai. Interviurile cu informatorii cheie sunt în desfășurare în prezent. Cele două niveluri ale sistemului de monitorizare sunt:

​​1. La nivelul unității administrative (raion) – oferirea unei imagini precise și regulate a stării lanțurilor de aprovizionare pentru inputuri agricole, prețurile inputurilor, funcționarea pieței etc. Datele vor fi colectate prin cheie. interviuri cu informatorii și acoperă întreaga Ucraine. Prima rundă de analize este așteptată la sfârșitul lunii martie, iar apoi săptămânal.

2. La nivel de gospodărie – concentrându-se pe persoanele strămutate în interior și pe comunitățile gazdă din regiunile din vest: securitatea lor alimentară, impactul agricol și nevoile prioritare pentru a proteja producția alimentară și veniturile.

În cadrul Apelului rapid al ONU, grupul a cerut 183 de milioane USD pentru a oferi asistență urgentă pentru hrană și mijloace de trai persoanelor afectate de război.

Clusterul are peste 50 de parteneri, cu capacități operaționale diferite, având în vedere violența. Cartografierea capacității partenerilor este în curs de desfășurare, remarcându-se că unii parteneri și-au început deja operațiunile de răspuns, în timp ce alții se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește personalul și finanțarea.

Coordonatorul clusterului rămâne pe teren și primește sprijin semnificativ din partea echipei Clusterului Global pentru Securitate Alimentară cu sediul la Roma.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *