Războiul din Ucraina ar putea pune în pericol securitatea alimentară a Uniunii Europene

Războiul din Ucraina ar putea pune în pericol securitatea alimentară a Uniunii Europene

Producătorii din Europa se tem că criza din Ucraina ar putea duce la creșterea prețurilor la produse precum pâinea, produsele de patiserie și bere, care ar putea fi transmise consumatorilor finali, se arată într-o analiză publicată de FoodNavigator.

Ucraina este numită coșul de pâine al Europei din motive întemeiate. Reprezintă 12% din exporturile globale de grâu, 16% din porumb și 18% din orz.

„Fără îndoială, aceasta este o zi periculoasă pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor, cu riscuri umanitare care se întind departe”, a declarat James Withers, directorul executiv al Scotland Food & Drink, într-un tweet, la scurt timp după A început invazia rusă a vecinului său.

Directorul executiv al Federației pentru Alimente și Băuturi, Karen Betts, a adăugat: „Experiența trecută ne spune că perturbarea exporturilor Ucrainei va avea un impact asupra aprovizionării globale cu alimente și asupra prețului unei game de mărfuri cheie, cum ar fi uleiurile vegetale și porumbul, care sunt importante în producția alimentară din UE.

Acest lucru se va agrava și mai mult dacă există creșteri susținute a prețurilor energiei, adăugând la o imagine deja tulburătoare a inflației.

„Continuăm să urmărim îndeaproape evoluțiile și să colaborăm cu producătorii de alimente și băuturi pentru a încerca să minimizăm orice efecte secundare pentru cumpărători și consumatori.”

Prețurile grâului, porumbului și uleiului comestibil se așteaptă să crească

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, 19% din exportul de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui – al treilea cel mai comercializat ulei vegetal din lume.

Potrivit profesorului Chris Elliott, directorul Institutului pentru Siguranța Alimentară Globală, Ucraina este principalul exportator mondial de ulei de floarea-soarelui și, de asemenea, se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește suprafața de teren arabil, capabilă să răspundă nevoilor alimentare a 600 de milioane de oameni.

Mai mult, țara se află pe locul doi în lume la producția de orz și pe locul patru la exporturile de orz; este al treilea cel mai mare producător și al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume; al patrulea cel mai mare producător de cartofi și al cincilea cel mai mare producător de secară de pe glob.

Nu e de mirare că există speculații că un motiv pentru atacul lui Vladimir Putin asupra țării este obținerea unei mai mari autosuficiențe alimentare pentru Rusia.

Criza limitează capacitatea altor exportatori de mărfuri de a prelua cererea extinsă în acest sezon, iar orice întrerupere a Mării Negre înseamnă că prețurile vor crește pentru a reduce consumul. Deja, în urma invaziei, contractele futures și opțiunile Chicago Wheat, standardul global al industriei și cele mai active valori de referință pentru grâu din lume, au crescut la cel mai înalt nivel de la jumătatea anului 2012.

Prețurile futures la porumb de pe bursele globale cheie au crescut, de asemenea, la maxime de mai multe luni în urma invaziei, relatează S&P Global Platts. Incertitudinea privind livrările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului crește, de asemenea, prețurile pentru rivalii săi ulei de palmier și ulei de soia.

Prin urmare, prețurile pentru producători și clienții lor sunt de așteptat să crească, a avertizat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe de la Hargreaves Lansdown, o platformă de investiții cu sediul în Marea Britanie.

„Deși Regatul Unit nu se numără printre principalele piețe pentru aceste exporturi, Turcia și Egiptul sunt cei mai mari importatori din regiune. Prețurile alimentelor noastre vor crește probabil, deoarece mai puține provizii din regiune ar afecta prețurile globale ale alimentelor, ceea ce va afecta și costul alimentelor furnizate Regatului Unit”, a declarat ea pentru FoodNavigator.

Cele două țări sunt, de asemenea, importanți producători de îngrășăminte, așa că și recoltele europene sunt amenințate.

„Producătorii de alimente încearcă să absoarbă creșteri rapide cu ridicata, dar mulți au avertizat deja că prețurile de raft vor trebui să crească și asta a fost înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei”, ne-a spus Streeter.

Comercianții de mărfuri urmăresc îndeaproape ceea ce se întâmplă în porturile din Marea Neagră, unde sunt expediate cereale. Pentru moment, Rusia și-a menținut porturile cheie deschise pentru navigație, dar navele din marea mai mică Azov au fost deja oprite, unde operează porturi de capacitate mai mică.

„Îngrijorarea este că restricțiile ar putea fi impuse în curând și în porturile Mării Negre, ceea ce este probabil să trimită prețurile cerealelor chiar mai mari decât creșterile pe care le-am văzut astăzi pe piețele internaționale”, a spus Streeter.

Un număr de producători de alimente și băuturi, inclusiv Carlsberg, Coca-Cola, Mondelez și Nestle, suspendă deja producția sau închid fabrici din regiune. Conflictul amenință să exacerbeze temerile de inflație

Criza vine și din moment ce Europa este deja lovită de creșterea inflației. Producătorii de alimente se luptă cu vânturi în contra, iar cumpărătorii sunt de așteptat să fie forțați să-și strângă sforile poșetei. „Prețurile la alimente cresc deja în ritmul cel mai rapid din ultimii zece ani, iar prețul produselor esențiale precum pastele, ouă și lapte crește și mai repede”, a spus Streeter.

O provocare pentru producătorii de alimente și comercianții cu amănuntul este martorii cumpărătorilor care încearcă să reducă costul produselor alimentare, de exemplu, schimbând de la articole de marcă la mărci proprii de supermarket, sau de la mărci proprii la gama de buget, sau schimbând la supermarketuri cu reduceri. .

Inflația Presiunile ar putea să se intensifice în Europa dacă Rusia decide să întrerupă sau să limiteze aprovizionarea cu energie către Europa sau dacă UE ar alege să impună restricții asupra importurilor de energie din Rusia.

Expertul în petrol și gaze din Rusia, cu sediul în Marea Britanie, Nadia Kazakova, a avertizat că situația este „foarte dificilă și imprevizibilă”.

Până acum, operațiunea militară rusă în Ucraina nu a afectat livrările de petrol și gaze rusești către Europa. Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba, a spus ea pentru FoodNavigator. „Cred că acest lucru va depinde de severitatea și impactul acțiunii militare a Rusiei în Ucraina în zilele următoare”.

În prima zi de invazie, Rusia a vizat mai ales instalații militare, dar astăzi trupele ruse s-au mutat la periferia Kievului, dens populat, a explicat analistul.

„Dacă sursele de energie ale Rusiei vor continua să curgă în Europa, acest lucru ar asigura o anumită stabilitate prețurilor la gaze naturale, petrol și electricitate. Acest lucru ar ușura presiunea costului vieții asupra gospodăriilor și creșterea inflației asupra companiilor.

De asemenea, companiile din sectorul agrochimic care folosesc gaze naturale ca materie primă ar putea evita creșterea abruptă a costurilor.

„În schimb, perturbarea exportului rusesc de energie ar duce la o creștere severă a prețurilor la energie în Europa și la perturbarea operațiunilor întreprinderilor din diferite sectoare ale economiei europene.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *