Rabobank: Piața cafelei va intra în deficit major, prețurile vor exploda

Rabobank: Piața cafelei va intra în deficit major, prețurile vor exploda

După cum arată ultimele date sintetizate de Rabobank și citate de Reuters, piața mondială a cafelei se așteaptă să aibă un deficit mai mare în sezonul 2021/22, decât s-a prevăzut inițial, deoarece producția principalului furnizor Brazilia este văzută mai mică din cauza ploilor sub medie, a relevat un nou raport.

Banca olandeză Rabobank, care are o amprentă puternică în sectorul agricol, a declarat că proiectează acum un deficit global de aprovizionare a soldului de 2,6 milioane de saci de 60 kg în 2021/22, comparativ cu 1,1 milioane de saci observați în decembrie.

„Ne reducem numărul de producție pentru 2021/22 cu puțin peste 2 milioane de pungi – 1,2 milioane de pungi din această scădere provin dintr-o ajustare descendentă din Brazilia”, a declarat banca în raportul produs de analiștii Carlos Mera și James Watson.

Rabobank se așteaptă acum ca noua cultură braziliană să fie de 56,2 milioane de pungi față de 57,4 milioane de pungi văzute în decembrie. De asemenea, banca a redus recolta preconizată din Columbia, un producător de arabe fine ușoare, cu 300.000 de saci la 14,1 milioane de saci.

Deficitul nu este mai mare, deoarece banca și-a redus viziunea pentru cererea totală cu jumătate de milion de pungi.

„Importurile nete în țările neproductoare au continuat să scadă în trimestrul IV 2020”, a spus banca, citând o scădere de 1,9% a ceea ce numește „dispariția cafelei” în Europa plus Marea Britanie și o scădere de 9,5% în Japonia.

De asemenea, există un volum mare de reportare din sezonul anterior, deoarece excedentul în 2020/21 este de 10,5 milioane de pungi.

Rabobank consideră că prețurile cafelei arabica nu ar trebui să rămână peste 1,30 USD pe lire sterline (în al doilea contract din lanțul futures din New York), dar a spus că „factori precum speculațiile, costurile de expediere și cererea crescută pentru stocuri ar putea cauza acel scenariu”. Prețurile cafelei au crescut în februarie cu 4,5%, atingând cel mai înalt nivel din decembrie.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *