quot;Super legumelequot; spatiale amelioreaza vederea

O noua generatie de quot;super-legumequot;, create in spatiu pentru ameliorarea vederii ?si a starii generale de sanatate a astronautilor, care contin mai multe nutrimente decat plantele obiordm;nuite, ar putea fi comercializate in curand ?si magazine. quot;Super-legumequot; spatiale, create pentru ameliorarea vederii ?si a starii generale de sanatate
Concepute initial pentru ca astronautii sa i?si protejeze vederea in spatiu, aceasta descoperire ar putea conduce la o veritabila quot;revolutiequot; a legumelor de pe Terra, informeazaMediafax.ro.
Pentru a creordm;te concentratia de nutrimente din legumele cultivate in spatiu, plantele de la bordul Statiei Spatiale Internationale au fost quot;bombardatequot; cu fascicule de lumina. De?si studiul a fost publicat intr-o revista de astronomie, Acta Astronautica, oamenii de ordm;tiinta considera ca aceasta descoperire poate fi aplicata ?si la sol ?si ar putea sa se dovedeasca foarte utila pentru viitoarele studii din domenii precum alimentatia umana la scara globala ?si productia alimentara in zonele urbane, ce vizeaza maximizarea productiilor vegetale cultivate in areale restranse.
Studiul este util ?si in ceea ce priveordm;te analiza felului in care plantele pot fi cultivate pentru a potenta sau pentru a diminua anumite trasaturi ale lor inscrise in codurile genetice ale acestora. Studiul a foost coordonat de cercetatoarea Elizabeth Lombardi, de la Universitatea Boulder din Colorado.
Savantii americani au descoperit astfel ca expunerea frunzelor de legume, in timpul zborurilor spatiale, la cateva fascicule luminoase, in fiecare zi, poate duce la creordm;terea concentratiei de nutrimente ce protejeaza retina, produse de acele plante. Una dintre ingrijorarile majore ale astronautilor in timpul misiunilor spatiale extinse vizeaza radiatia – cu efecte daunatoare asupra vederii – la care sunt expu?si.
Astronautii pot sa diminueze aceste efecte daunatoare ale radiatiei de la nivelul ochilor daca mananca legume ce contin carotenoizi, in special zeaxanthin, care stimuleaza sanatatea globului ocular. Zeaxanthin poate fi ingerat ?si ca supliment, dar savantii au descoperit ca organismul uman absoarbe mai bine acest carotenoid din fructe intregi ?si din legume.
Actuala abordare din domeniul quot;gradinaritului spatialquot; tinde sa se concentreze pe creordm;terea plantelor, cat mai mari ?si cat mai repede posibil, asigurandu-le cantitatile optime de lumina, apa ?si fertilizanti. Totu?si, aceasta abordare poate sa influenteze concentratiile de nutrimente din fructele ?si legumele obtinute.
quot;Exista un schimb in contrapartidaquot;, a explicat Barbara Demmig-Adams, profesor la Departamentul de ecologie ?si biologie evolutiva de la Universitatea Boulder din Colorado, coordonatoarea studiului.
quot;Atunci cand indopam plantele pe teren, ele produc multa biomasa, dar nu ?si concentratii mari de nutrimente. In schimb, daca sunt nevoite sa lupte pentru ele insele – daca trebuie sa se apere contra unor agenti patogeni sau daca sunt supuse unui stres fizic in acel mediu -, plantele produc compu?si de aparare care le ajuta sa supravietuiasca. ordf;i exact aceordm;tia sunt antioxidantii de care noi avem nevoiequot;, a adaugat cercetatoarea americana. Mai multe, pe www.mediafax.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *