Programul de reconversie energetica a Industriei alimentare

Horia Stoian:
Programul de Reconversie Energetica stabilit la nivel national, in conformitate cu Programul European Energetic al Uniunii Europene, ofera Industriei alimentare romanesti posibilitatea de a eficientiza activitatea companiilor, de a diminua costurile de productie ?si, nu in ultimul rand, de a repartiza un capital sporit campaniilor de marketing ?si promovare a produselor. De asemenea, reconversia ofera companiilor un canal in plus prin care capitalul firmei poate fi marit: vanzarea de energie catre alte firme!
De la deficit, la performanta
Potrivit planurilor de dezvoltare convenite in cadrul UE27, este necesar ca finele anului 2020 sa aduca o creordm;tere a procentului de energie regenerabila de 20%. In ceea ce ne priveordm;te, din cauza ?si situatiei economice, Romania este nevoita sa recupereze un deficit de 4 %. Cu toate acestea, in comparatie cu situatia medie din UE27, Romania se afla la o distanta mai mica de tinta propusa pentru 2020, privind ponderea energiei produse din surse regenerabile. Amintim faptul ca, in anul 2010, distanta Romaniei vizavi de tinta stabilita atunci era de doar 0,6 puncte procentuale, comparativ cu UE27. Prin urmare, Romania se poate apropia de nivelul stabilit intr-un ritm mai alert, fata de majoritatea statelor din UE27, gratie ?si posibilitati majore de exploatare a deordm;eurilor ?si reziduurilor din agricultura ?si industria alimentara autohtona.
Dar exploatarea acestor surse implica o abordare care sa favorizeze mediul. In lipsa procedeelor adecvate, epuizarea solurilor ?si creordm;terea eroziunii devin intr-o masura destul de mare un scenariu plauzibil, fapt care, pe termen mediu ?si lung pot afecta industria alimentara in partea de aprovizionare cu materii prime. In acest sens, au fost elaborate unele serii de masuri care urmeaza a avea ca scop principal eliminarea tuturor riscurilor generate de agricultura intensiva. Ca solutii posibile, ar fi cultivarea de plante energetice ?si aplicarea corecta a masurilor de protectie a solurilor.
Romania progreseaza rapid
Sfar?situl anului 2012 a adus pentru Romania o un ritm de creordm;tere a cotei de electricitate generata din surse regenerabile de 34,2%, fata de 19,9% in UE27. Aceasta valoare, impreuna cu evolutiile ultimilor ani, a condus catre depa?sirea cu succes a tintei de etapa pe care Romania ?si-a asumat-o. Pentru producerea de energie electrica, Romania a utilizat la nivelul anului 2012 surse hidrologice in raport de 36% , surse regenerabile solide 33% , ?si surse nucleare, in proportii aproximative de 19%. In privinta resurselor eoliene, acestea sunt folosite in proportie de numai 0,54% din totalul de energie electrica livrata, iar biomasa, de doar 0,41%. In raport cu totalul de energie electrica livrata, energia solara produsa este aproape nesemnificativa. De aici, necesitatea de intensificare a eforturilor.
Certificatele Verzi, o necesitate acuta
De?si, pentru moment, eliberarea Certificatelor Verzi CV , a fost suspendata la inceputul acestui an prin semnatura premierului Victor Ponta, programul de reconversie continua, sperandu-se la deblocarea cat mai grabnica a situatiei. Prin reluarea sistemului CV, investitorii vor avea din nou posibilitatea de a-?si recupera investitiile intr-un timp relativ scurt. In raport cu tehnologia folosita, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin financiar, insa consumatorii de electricitate vor suporta costurile stimulentelor aferente energiei verzi, oferite investitorilor.
Referindu-se la Certificatele Verzi, in Studiul de fezabilitate a Programului National de Reconversie, domnul Albert Hermina, Director al ISPE si unul dintre autori, sublinia:
Sistemul de incurajare prin certificate verzi a proiectelor de resurse regenerabile este atractiv ?si a declanordm;at un adevarat boom, transformand Romania intr-un loc interesant pentru investitorii straini, mai ales domeniul eolienelor ?si al fotovoltaicelor. Astfel, Romania se confrunta la ora actuala cu o explozie de proiecte legate de energiile regenerabile, in special de centrele electrice eoliene, marea lor majoritate fiind concentrate in zonele Dobrogea 75% ?si Moldova 20% .
Investitii necesare in productia de energie SER
Pentru indeplinirea Programului, atat valorificarea energiei provenite din resurse regenerabile, cat ?si investitiile aferente, reprezinta aspecte indispensabile prin care se vor putea realiza urmatoarele:
1- In situatia in care resursele regenerabile vor fi temporar reduse, trebuie sa se poata asigura o rezerva permanenta, tuturor centrelor de productie de energie din resurse regenerabile;
2- Este necesara asigurarea infrastructurii corecte a retelelor ?si racordarea centralelor eoliene la reteaua principala, prin mentinerea investitiilor.
Avand in vedere faptul ca o tehnologie moderna poate asigura valori crescute ale productiei, investitiile in modernizarea grupurilor hidroenergetice ?si, de asemenea, investitiile de retehnologizare, sunt absolut esentiale. Totodata, pe langa asigurarea valorificarii resurselor de energie eoliana ?si hidro, la fel de importante sunt ?si investitiile in productia de energie din alte resurse regenerabile, ?si anume, energia biotermala, biomasa sau energia solara. Prin promovarea investitiilor in aceste resurse se va putea crea cu succes o serie de conexiuni cu sectoare diferite, cum ar fi, sectorul destinat agriculturii sau valorificarea deordm;eurilor, inclusiv cele provenite din industria alimentara. Totodata, se va promova dezvoltarea acestor domenii, iar potentialul existent va fi utilizat ?si valorificat.
In ceea ce priveordm;te diminuarea incertitudinii asupra continuitatii de furnizare a energiei produse din surse regenerabile, este necesara in mod obligatoriu dezvoltarea ?si intarirea puterii de planificare a functionarii sistemului ?si retelelor de energie ?si, de asemenea, a intregului sistem de functionare a pietei de energie electrica.
Emisia de GES, redusa cu 19%
Evaluarea emisiilor de Gaze cu Efect de Sera GES , efectuata in anul 2010, arata pentru Romania un nivel de 48%, fata de anul 1990, reprezentand 85%, fata de media Uniunii Europene. Aceste procente indica in mod clar faptul ca Romania a inregistrat in ultimele doua decenii o scadere a emisiilor de GES cu mult mai mare fata de UE27. In acest sens, ?si comparativ cu nivelul din 2005, Romania a decis sa reduca suplimentar emisiile de gaze cu efect de sera cu inca 19%.
In ciuda faptului ca au urmat un trend descendent inca din anul 2008, emisiile de GES din agricultura sunt in continuare la un nivel ridicat, din cauza nivelului redus de mecanizare a agriculturii. In cadrul parcului intern de tractoare, tara noastra are aproximativ 170.000 de utilaje, din care 80% sunt considerate a fi uzate. In timp ce Romania detine o incarcatura de peste 12.000 de ore utilizate, Europa Occidentala catalogheaza un tractor ca fiind vechi la circa 3000 – 4000 de ore. De aici, ?si cauza pentru care, in acest sector, sunt inregistrate ramaneri in urma. Dar, alaturi de parcul invechit de tractoare ?si utilaje agricole, sunt ?si alti factori care contribuie la sustinerea emisiilor de GES, cum ar fi:
– Folosirea excesiva a fertilizatorilor;
– Spatii de depozitare a deordm;eurilor improprii existente in anumite ferme si fabrici romaneordm;ti;
– Utilizarea sistemelor actuale de gazduire a animalelor;
– Canalizare neadecvata existenta in anumite ferme si fabrici din Romania;
– Managment deficitar al gunoiului din grajd si al deseurilor agroindustriale.
In acela?si timp, la poluarea aerului contribuie ?si anumiti protoxizi de azot ?si amoniu ca rezultat al utilizarii excesive de fertilizatori sau prin folosirea incorecta a acestor substante .
Ca valoare procentuala, la totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, 5,73% reprezinta emisiile provenite din deordm;euri. Emisiile cele mai mari provin din metan, ca urmare a descompunerii anaerobe a deordm;eurilor solide eliminate prin depozitare de deordm;euri ?si tratarea apelor uzate. Ca atare, diminuarea emisiei de GES este considerata a fi parte componenta a Programului National de Reconversie energetica.
Investitii necesare privind reducerea emisiei de GES.
Pentru reducerea cu succes, la nivel de tara, a emisiilor de gaze cu efect de sera, sunt necesare investitii aferente, atat in sistemul industrial, prin achizitionare de tehnologii moderne, cat ?si investitii corespunzatoare in sistemul de transport. Cu precadere asupra agroindustriei, in ciuda faptului ca segmentul respectiv prezinta valori destul de scazute in totalul emisiilor GES, sunt necesare de urgenta adoptarea de tehnologii moderne, elaborarea punctuala, la nivel de companie sau unitate agricola, de programe de retehnologizare, precum ?si investitii in promovarea importantei protejarii mediului ?si, implicit, suport financiar prin care intregul segment agroindustrial sa poata fi modernizat.
In privinta nivelul de emisii GES provenite din deordm;euri, strategiile privind implementarea ?si derularea corecta a reglementarilor privind ierarhizarea tehnologica a deordm;eurilor reprezinta un aspect prin care managementul poate fi imbunatatit, determinand reducerea emisiilor de GES.
Dupa cum se poate observa, Programul de Reconversie Energetica implica o serie destul de larga de aspecte pozitive, benefice atat pentru economia nationala, cat si, aplicat, pentru industria alimentara din Romania. Nu mai putin important, aplicarea consecventa a Programului National de Reconversie Energetica va asigura dezvoltarea sustenabila a fiecarei afaceri in parte.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *