Produsele liofilizate, un segment atractiv pe piata legumelor ?si fructelor

Fructele deshidratate prin liofilizare incep sa fie din ce in ce mai cautate atat pe pietele europene, cat ?si pe cele din Statele Unite. Obtinute printr-un proces de inghetare, urmat de extragerea aproape in totalitate a apei, fructele liofilizate sunt preferate astazi celor congelate pentru ca i?si pastreaza intacte proprietatile nutritive ?si aroma. In plus, nu au continut suplimentar de zahar, sunt ideale pentru a fi consumate cu cereale, la micul dejun sau ca o gustare sanatoasa intre mese, inlocuind snack-urile. Absenta apei nu permite dezvoltarea microbilor, fructele pot fi pastrate in siguranta, fara refrigerare ?si daca se doreordm;te pot fi oricand rehidratate.
Beneficii pentru consumatori
Cercetatorii de la Universitatea Newcastle au subliniat beneficiile optarii pentru fructele ?si legumele liofilizate chiar ?si prin comparatie cu cele proaspete. Fara zahar, aditivi ?si cu valoarea nutritionala intacta, fructele ?si legumele liofilizate caordm;tiga din ce in ce mai mult teren printre cei care, indiferent de motive, aleg un stil de viata sanatos.
Cercetarile realizate pentru a se stabili eficacitatea obtinerii unui produs de calitate prin liofilizare au evidentiat faptul ca deteriorarea proprietatilor ?si a valorilor nutritive ale fructelor sau legumelor se incadreaza intre 2 – 8%. Fructele ?si legumele care au fost supuse acestei analize au fost capordm;unile intregi ?si bucati , lime-ul, portocalele, coacazele, broccoli ?si ardeiul gras roordm;u. In urma studiului, s-a observat ca fructele folosite in cercetare, spre exemplu capordm;unele intregi, nu au pierdut din cantitatea de vitamina C ?si nici din continutul total de fenoli. Doar capacitatea totala de antioxidanti s-a diminuat cu 8%. Diferentele sunt semnificative daca mentionam ca, in cazul unor capordm;une intregi refrigerate timp de ordm;apte zile, exista o diminuare a cantitatii de vitamina C cu 19%, o scadere a capacitatii totale de antioxidanti cu 23% ?si o pierdere semnificativa in continutul total de fenoli, de pana la 82%.
Concluziile acestor cercetari au aratat ca procesul de liofilizare afecteaza nesemnificativ sau deloc cantitatea de vitamina C, continutul total de fenoli sau capacitatea totala de antioxidanti din alte fructe sau legume care au fost supuse testarii.
Cum poate fi crescut termenul de valabilitate la raft?
Intrebarea imediat urmatoare acestei testari a fost: Odata ce ordm;tim cum se comporta fructele ?si legumele in timpul procesului de liofilizare, cum putem folosi aceasta pentru creordm;terea termenului de valabilitate la raft? Aordm;adar, cercetatorii de la Newcastle Universitys School of Agriculture, Food and Rural Development au demarat o noua serie de teste. S-au folosit mostre de capordm;une liofilizate pentru a observa stabilitatea nutritionala a acestora dupa o perioada obiordm;nuita, de douasprezece luni, la raft. Scopul studiului realizat de Newcastle a fost de a intelege ce se intampla cu nutrientii din fructe ?si legume dupa o perioada de douasprezece luni. Am luat o mostra in fiecare trimestru ?si am evaluat modificarile observand ceea ce se intampla cu vitaminele ?si mineralele spune Richard Ilsley, director de vanzari la Chaucer, producator important in acest domeniu ?si coparticipant la aceste cercetari, citat de site-ul www.foodingredientsfirst.com.
Astfel, s-a putut observa ca, in ceea ce priveordm;te cantitatea de vitamina C, aceasta s-a aflat intr-un uordm;or declin. In ziua a opta, 100 g de capordm;une liofilizate contineau 509 miligrame de vitamina C, iar in ziua 365, 403 miligrame, adica o scadere de 1,8% pe luna. Ne-am convins astfel ca liofilizarea fructelor ?si legumelor este ?si o forma buna de conservare, deoarece mentine toate substantele nutritive pentru o perioada lunga de timpquot;, mai spune Richard Ilsley, care sustine ca liofilizand fructele ?si legumele, acestea i?si transforma starea intr-una foarte stabila.
Nicio leguma ?si niciun fruct nu poate fi aruncat pentru ca nu mai este bun sau este lipsit de substante nutritive. Aceasta pentru ca, aordm;a cum au dovedit teste efectuate, in cazul produselor liofilizate sunt pastrate proprietatile ?si douasprezece luni mai tarziu. Fructele proaspete sunt intotdeauna cele mai bune, insa cele liofilizate sunt, in privinta calitatii, imediat urmatoare, spune Ilsley.
O gustare potrivita
Procedeul de liofilizare a produselor alimentare nu este unul nou. A fost folosit in special in anumite zone ale industriei, pentru anumite produse, ca, de exemplu, cerealele sau legumele uscate pentru supe la plic.
Un mare pas inainte
Folosirea procedeului de liofilizare in cazul fructelor ?si legumelor este considerat un mare pas inainte, pentru ca raspunde dorintei consumatorilor de a putea sa-?si procure alimente sanatoase, cu un continut nutritiv ridicat. Acesta este un mare proces de tranzitie – de la bucatelele artificiale de fructe sau cele uscate la aer ?si pana la cele liofilizate, care transforma produsele intr-unele premium este de parere Richard Ilsley.
Fructele ?si legumele obtinute prin acest procedeu pot constitui oricand o gustare potrivita pentru a fi luata la pachet sau pentru mesele in aer liber. Potrivit categoriilor din care fac parte, produsele proaspete sunt disponibile de-a lungul intregului an, in functie de sezon, insa prin procedeul de liofilizare fructele ?si legumele devin mult mai stabile ?si i?si conserva calitatile pentru mai mult timp. Consumul de fructe ?si legume liofilizate este convenabil ?si pentru ca acestea sunt gata de a fi mancate in orice moment, fara a mai trebui spalate sau curatate.
Indiferent daca este vorba despre un ingredient dintr-un produs sau de snack-uri, consumul de fructe ?si legume liofilizate este convenabil pentru ca nu interfereaza cu valorile nutritive ale acestora. De altfel, fructele uscate prin metode traditionale sau liofilizare sunt unul dintre trendurile care se afla in lumina reflectoarelor in acest an. Preferinta este justificata de faptul ca, in contextul unei preocupari tot mai mari a populatiei pentru o hrana sanatoasa, fructele uscate ofera un continut bogat de fibre, antioxidanti, dar ?si prospetime ?si savoare, totul sub o forma foarte convenabila.
Preocuparea de a combate obezitatea ?si bolile asociate cu ea a determinat multe categorii ale populatiei sa prefere gustarile frugale, insa bogate nutritiv in locul meselor copioase sau a snack-urilor traditionale. Astfel, vanzarile in acest segment au devenit tot mai mari, iar produsele, mai diversificate. Fructele ?si legumele uscate tind sa devina snack-ul preferat de milioane de oameni din lumea intreaga.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *